Има дни, в които сте толкова уморени, че ви се плаче, но не можете, защото сте безумно изтощени. Дори не искате да да станете от леглото. Редуват се безсънни нощи с изнервени ситуации през деня, защото не е имало сън...за никой.

Ако имате повече от едно дете, със сигурност понякога положението става доста напечено. Те се влияят едно от друго и копират действията си. В ситуации, в които едното не е спокойно, много вероятно е да се прехвърли и към другото. Тогава става трудно, защото децата имат коренно различни характери и се нуждаят от различен вид успокоение .Но имаме само мама в този момент – няма как да не сте изпадали в подобна ситуация. Търпението се оказва някаква висша добродетел, която май не познавате. Единственото, което можете да направите е да се фокусирате върху това да изкарате деня.

Децата се разстройват за съвсем малки неща, които ние приемаме за глупости. Там се корени и главният проблем.

В очите на възрастния има много по-важни неща от една изгубена играчка, скъсан джоб или кавга с друго дете, но не забравяйте, че това са важните неща за тях. Много родители се сблъскват с проблема с облеклото – детето започва да проявява собствен характер и желание, но вие имате друга визия за стила. Започва едно лудо преобличане и спорове. Ако това се случва сутрин преди училище или детска градина, това може да внесе голямо напрежение в деня ви. От друга страна...братчето или сестричето също иска да изглежда по определен начин. Започват протести за закуската – те искат бонбони, вие не можете да разберете, кое не им е ясно. Минала е само сутринта, а вие знаете, че този ден е изгубен. Но уважавайте емоциите на децата си!

Периодът, в който децата отговарят на всичко с „не“ може също да бъде много натоварващ. Защото не искат нищо! Няма значение, какво е – те просто не искат. Ако са повече – ще се дразнят взаимно и освен всичко друго се оказвате на бойното поле като арбитър. Проблемът е там, че много родители не отделят време, за да обяснят на децата си какво и как се случва, кое е важното, защо могат да правят определени неща, а други не. В днешното ежедневие е често срещано явление, но колкото и да е трудно – обяснявайте на децата си. Те имат нужда да знаят. Не се заблуждавайте, че не разбират!

Понеже майките са движени от непоправима сила и любов, често успяват да игнорират създалото се напрежение, но ако има дни, в които не успяват, не трябва да се винят за това. Разберете, че децата ви ще имат безкраен извор от енергия, което е прекрасно, защото това показва, че са здрави. Но е важно да им покажете, че някъде са прекалили и са минали определени граници, ако е така. Че мама има нужда от почивка и спокойствие! Обяснявайки им това, непряко ще започнете да ги учите на толерантност – ценно качество, което ще им бъде полезно в бъдеще!

Говорете с децата си, защото това е единственият начин да ви разберат. И отново ви съветваме – не изпитвайте вина, че днес нямате енергията да играете на топка или да направите любимия сладкиш. Починете си! Вие го заслужавате!

Случва се ежедневната грижа свързана с храна, пране и битови решения да ви отдалечи от близкия и качествен контакт с децата. Постарайте се да не го превръщате в ежедневие и ще видите, че всички ще се чувствате по-спокойни и уравновесени.

В никакъв случай не си мислете, че не сте добра майка! Защото самият факт, че давате всичко на което сте способни е похвален!