Въпросът за приятелството между мъжа и жената е една непрекъсната дискусия и за двете страни, която има огромен брой последователи. Едните са уверени, че тя е възможна, а други от личен опит казват, че рано или късно такава връзка прераства в нещо повече.

Отношенията между мъжете и жените винаги са били сложни. Имало е периоди, когато жената не е била считана за нещо повече от вещ, чийто „стопанин” бил първо бащата, а след това - съпругът. Често бракът е бил придружен от т.н. откуп - парична награда, която получавало семейството на булката. Самата девойка винаги трябвало да се подчинява на правилата, които определял мъжа. И този ред все още е запазен в някои страни.

Естественият ход на човешкото развитие е позволил разкрепостяването на тези отношения, по-специално благодарение на феминистките движения, популярни преди няколко десетилетия. С равни права и с много по-голяма свобода, по-малко място в съвременното общество остава за платоничната връзка, която през цялото време се е считала за норма.

Взаимното привличане между мъжа и жената е заложено от самата природа, именно затова чистото приятелство се оценява от скептиците като бомба със закъснител.

Добре известният философ и хиндуистки гуру за много поколения – Ошо, с гениална прозорливост сравнява такива отношения с връзката между затворника и неговия тъмничар, като двете страни в крайна сметка биват победени.

Според него институцията на брака е нищо повече от опит да се монополизира жената. Наистина силна връзка се изгражда само ако и двамата партньори са равноправни и независими, а не търговци на жива стока.

Друга мисъл на Ошо сочи, че бракът е една голяма лъжа. Той кара хората да дават обещания, които често не могат да изпълнят. По-специално това включва обещанието за взаимната любов и уважение, докато смъртта ги раздели. В действителност обаче, човек може да бъде сигурен само в това, което се случва с него в настоящия момент, а не в дългосрочен план. Особено абсурдно се счита изявлението, че бракът се извършва на небето.

Да чувствате влечение – това е естествено - учестяването ударите на сърцето, изчервяването се дължи на инстинкта. Но повечето хора намират тези проявления за достатъчни, за да пуснат в живота си друг човек.

Според Ошо, основната причина за края на много бракове е невъзможността да се гарантира, че привличането на двамата може да се съхрани през целия живот.

В този случай гуруто не отрича истинността на клетвите и обещанията, които хората си дават един на друг – за конкретния момент техните думи и намерения наистина са верни. Но след няколко години хората може да се променят драстично и щом любовта изчезне, взаимоотношенията преминават във фаза робство. Това кара хората да лъжат своите законни половинки или в най-добрия случай - просто губят интерес към тях. Това явление е нормално от гледна точка на психологията и то не може да бъде пренебрегнато, когато планирате брачен съюз.

Що се отнася до това противоречиво приятелство между жените и мъжете, то е възможно. Но само ако хората могат да се откажат от общоприетите правила и задължения. По-специално, тези отношения възникват, когато любовта отмине и взаимно уважаващите се хора намират смелостта да го признаят. Това означава, че се отказват от фалшивите идеали и се приемат един друг такива, каквито са в действителност.

В основата на приятелство - това е пълната свобода между двама души. И дори когато отношенията се прекъснат заради нова любов, трябва да усмирим нараненото си его и да поддържаме връзка с човека, който ни е бил толкова скъп в продължение на много години. Да го освободим е най-доброто решение в тази ситуация. Дори партньорът да започва друга връзка, за него е важно да бъде щастлив, позволете и на него, и на себе си да се насладите на новото усещане за свобода.

Много често двойките, които се разделят с добро, има голяма вероятност скоро отново да се съберат. В същото време лошите отношения не са благоприятни за хармоничното възпитание на децата - в бъдеще те ще бъдат по-склонни към скандали и раздели, отколкото децата, които растат в любов.

Трябва да се радвате на живота без ограничения и условности, след като хората осъзнаят това, въпросът за приятелство между мъжа и жената веднага ще бъде решен.

Всъщност семейства, в които съпрузите са много добри приятели, съществуват. Връзката им се основава на взаимно уважение, в нея няма токсичност, егоизъм или неоснователна жестокост в решенията и възгледите.