Акупресурата е древна китайска техника, която се базира на идеята, че жизнената ни енергия циркулира из тялото и ние можем да ѝ влияем. Чрез натиск върху определени точки могат да се постигнат невероятни резултатите, тъй като точките са свързани с важните органи на тялото.

Днес ще разгледаме най-популярните точки за отслабване чрез акупресура.

1. Точката на ухото

Тази точка контролира апетита. За да я намериш, постави палеца си върху малката триъгълна издатина на ухото, която се намира до главата. След това отвори и затвори устата си няколко пъти, забележи къде движението е най-осезаемо – там е акупресурната точка. Натискай я за 1-3 минути, два пъти на ден.

2. Горната устна

Тази точка се намира между горната устна и носа, точно в центъра. Просто я натискай за 1-5 минути, два пъти на ден или когато се чувстваш гладна или неспокойна.

3. Точката на коляното

Натискът в тази точка не просто подобрява храносмилането, но помага и при силни менструални болки. Точката се намира на 5 см под капачката на коляното – не точно в центъра, а по-скоро към външната страна на крака. Натискай я с показалец за две минути всеки ден, за да помогнеш на стомаха си. Когато я натискаш, е нормално да почувстваш лек дискомфорт, но не и силна болка.

4. Точката на лакътя

Тази точка се намира на един палец разстояние от сгъвката на лакътя, от вътрешната страна на ръката и в посока към китката. Стимулацията на тази точка балансира температурата на тялото и го пречиства от излишните течности.

5. Точката на глезена

Точката се намира от вътрешната страна на крака ти, на 5 см от глезена. Натискай я в продължение на 1 минута всеки ден и постепенно намалявай натиска, преди да отдръпнеш пръста си. Препоръчително е да не използваш тази акупресурна точка, ако си бременна.