С възрастта идва мъдростта, но и рискът от много заболявания. Докато повечето симптоми, свързани с възрастта, които наблюдаваме външно по тялото си, са напълно нормални, някои може да са малко притеснителни. Промяната трябва да се следи постоянно и внимателно, тъй като 2/3 от смъртните случаи всеки ден са причинени от проблеми, свързани с възрастта.

Тази статия ще ви помогне да диагностицирате промените в гърдите, свързани с възрастта, без да се паникьосвате.

Нормални промени в гърдата

1. Стрии

С напредване на възрастта се появяват стрии. Макар и неприятни, те са напълно нормални. С възрастта нивата на хормоните, необходими за поддържане на еластичността на кожата, намаляват. В резултат на това се появяват тези стрии. Уголемяването на гърдите по време на бременност също е фактор. Нивата на висок стрес също могат да причинят появата на стрии преждевременно, така че е по-добре да не се стресирате.

2. Сочещи надолу зърна

Когато с възрастта гърдите и зърната започват да сочат надолу, по-вероятно е роля да имат отслабената тъкан на гърдата и гравитацията. Има и различни други фактори, които трябва да имате предвид. Ако имате големи гърди или висок индекс на телесна маса, гърдите ви ще увиснат по-рано и може би повече. Освен това, ако сте пушач, може да провиснат по-рано от очакваното.

3. Разширяване на пространството между гърдите

Голяма част от тези промени са резултат от пониженото количество естроген, което тялото произвежда. Този важен полов хормон е отговорен и за поддържането на твърдостта на гърдите. Плътната тъкан се заменя с мастна и пространството между гърдите може да изглежда по-голямо, тъй като те са провиснали. Но дали ще увиснат далеч една от друга или ще изглежда, че падат надолу, зависи от формата и размера им.

Промени в гърдите, на които да обърнете внимание

1. Твърди бучки

Въпреки че бучките на гърдата имат доста „лоша репутация“, че са ракови, повечето не са. Според Националната здравна служба във Великобритания повечето от тях са безобидни. Те са предимно нераков растеж на тъканите или натрупване на течности. Но е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. А ракът на гърдата се лекува по-лесно, ако е забелязан рано. Ето защо, ако забележите нова бучка, насрочете си час при специалист и се прегледайте. Може да се наложи да направите мамография, ултразвук или дори биопсия, при която в бучката ще бъде поставена игла, за да се съберат клетки за изследване.

2. Болки в гърдите

Раковите тъкани рядко причиняват болка в гърдите. Все пак казваме, че това трябва да е причина за безпокойство и че със сигурност трябва да потърсите медицинска помощ, тъй като рядката, но агресивна форма на рак на гърдата, наречена възпалителен рак на гърдата (IBC), причинява болка. Освен нея, той има и други много ясно изразени симптоми, като появата на червени точки. Ако болката продължава повече от седмица или се задълбочава с времето, вероятно е по-добре да се консултирате с лекар. Както казахме по-рано, по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате.

3. Секрет от зърната

Дори и да не сте бременна или да кърмите, секретът от зърната не трябва да буди много подозрения. Той може да бъде безцветен, млечен, жълт, зелен, кафяв или дори кървав. И все пак, ако забележите редовно да капе течност от зърната ви или докато сте под напрежение, трябва да се прегледате. Това може да се дължи на ракови тъкани.

4. Двете гърди изглеждат различно

Перфектно симетричните гърди са рядкост, така че не изпадайте в паника, ако след като прочетете статията, изглеждат различни. Ако обаче една от гърдите ви внезапно промени размера на чашката си или районът внезапно се почувства по-дебел, тогава непременно трябва да се свържете с вашия лекар. Внезапна промяна във формата на едната гърда може да бъде признак на рак.

5. Червени петна

Червените петна по гърдите обикновено са обрив или временно състояние на кожата. Но те са и признаците на възпалителен рак на гърдата (IBC). Тази форма на рак е рядка, но агресивна. Само около 2-4 процента от случаите на рак на гърдата са такива, но 7-10 процента от смъртните случаи, свързани с рак на гърдата, са заради него. За да сте в безопасност, трябва да наблюдавате редовно гърдите си. Ако забележите червени петна и чувствате болка в гърдите, не трябва да губите време, а да се прегледате при специалист.

6. Вдлъбнато зърно

Зърната могат да изглеждат така по различни причини. Това явление се нарича ретракция на зърното и се причинява поради възпаление или изпъкналост на тъканите зад зърното. Причините за това възпаление могат да бъдат многобройни и не са непременно поради рак. В случай на рак, туморът атакува канала зад зърното и го издърпва навътре. Във всеки случай, ако зърната изглеждат така, трябва да посетите лекар бързо, още повече, ако това е придружено от посочени по-горе симптоми.

А вие посещавали ли сте някога лекар, мислейки, че сте засегнати от някакво заболяване, но се е оказало фалшива тревога?