Днес в домовете ни се разиграва тиха трагедия, в която са замесени най-ценните ни "бижута": нашите деца. Оказва се, че децата ни са в опустошително емоционално състояние!

През последните 15 години изследователите ни предоставят статистически данни, всеки път все по-тревожни, за рязкото и трайно нарастване на детските психични заболявания, които вече са достигнали епидемични размери.

Ето и шокиращата статистика:
• 1 на всеки 5 деца има проблеми с психичното здраве;
• 43% увеличение на случаите на D.E.P.Y. (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност);
• 37% увеличение на депресията сред тийнейджърите;
• 100% увеличение на броя на самоубийствата на деца (между 10 и 14 години).

Какво се случва и какво правим погрешно?
Днешните деца са свръхстимулирани и пълни с материални подаръци, но им липсват основните елементи на здравословното детство, като например:
• Емоционално достъпни родители;
• Ясно определени граници;
• Отговорност;
• Балансирано хранене и достатъчен сън;
• Движение като цяло и особено в природата;
• Творческа игра, социално взаимодействие, възможности за неангажираща игра и опцията на скучаене.

Вместо това получават:
• Неправилен сън и небалансирано хранене;
• Заседнал начин на живот;
• Безкрайна стимулация, технологични бавачки, незабавна награда и липса на "скучни моменти".

През последните години децата имат достатъчно родители и близки, чието внимание се разсейва от цифровите технологии. Както и снизходителни родители, които позволяват на децата си да "управляват света" и да определят правилата. Стимулират чувството за право на собственост, за това, че заслужават всичко, без да го заслужават или да станат отговорни, след като го получат.

Ето и разрешението:
Ако искаме децата ни да израснат като щастливи и здрави хора, трябва да се събудим и да се върнем към основите. Това все още е възможно! Много семейства са забелязали незабавно подобрение в рамките на няколко седмици след прилагането на следните препоръки:

Поставете граници и не забравяйте, че вие сте капитанът на кораба. Децата ви ще се чувстват по-сигурни, знаейки, че вие контролирате ситуацията.

Предложете на децата балансиран начин на живот, изпълнен с това, от което децата се нуждаят, а не с това, което искат. Не се страхувайте да кажете "не" на децата си, ако това, което искат, не е това, от което се нуждаят.

Хранете ги с питателна храна и ограничете нездравословните храни.
Прекарвайте поне един час на ден на чист въздух с дейности като: каране на колело, ходене пеша, риболов, наблюдение на птици/насекоми.

Наслаждавайте се на семейна вечеря всеки ден без смартфони или технологии, които да ги разсейват.

Играйте настолни игри с цялото семейство или, ако децата са твърде малки за настолни игри, оставете интересите им да бъдат водещи.

Включете децата си в някои от дейностите или домакинските задачи според възрастта им (сгъване на прането, прибиране на играчките им, подреждане на прането, разопаковане на храната, подреждане на масата, хранене на кучето и др.)

Създайте последователен режим за лягане, за да сте сигурни, че детето ви спи достатъчно. Графикът ще бъде още по-важен за децата в училищна възраст.

Учете на отговорност и независимост. Не ги предпазвайте прекомерно от всяко разочарование или всяка грешка. Правенето на грешки ще им помогне да развият устойчивост и да се научат да преодоляват предизвикателствата на живота.

Не опаковайте чантата на детето си. Не им я носете. Не им правете домашните, които са забравили. Не обелвайте банана или портокала вместо тях, ако те могат да го направят сами (4-5-годишни). Вместо да им давате рибата, научете ги да ловят риба - Научете ги да чакат.

Осигурете възможности за "скука", тъй като скуката е моментът, в който се пробужда творчеството. Не се чувствайте отговорни за това децата да се забавляват през цялото време.

Не използвайте технологиите като лек за скуката, не им ги предлагайте при първата свободна възможност.

Избягвайте да използвате технологиите на масата, в колата, в ресторантите, в моловете. Използвайте тези моменти като възможност за общуване, като по този начин тренирате мозъка им да знае как да работи, когато е в състояние: "скука".

Помогнете им да направят "буркан за скука" с идеи за дейности за случаите, когато им е скучно.

Бъдете емоционално на разположение, за да се "свържете" с детето си и да го научите на саморегулация и социални умения.

Изключвайте телефоните вечер, когато децата си лягат, за да избегнете дигиталното разсейване.

Бъдете емоционален регулатор или треньор на децата си. Научете ги да разпознават и управляват своето разочарование или гняв.

Научете ги да се поздравяват, да сменят ролите си, да споделят, без да остават с празни ръце, да казват "благодаря" и "моля", да признават грешките си и да се извиняват (не ги насилвайте) и да бъдат за всички пример за подражание на тези ценности, които искате да предадете.

Свържете се емоционално - усмихвайте се, прегръщайте, целувайте, гъделичкайте, четете, танцувайте, играйте или пълзете с тях.

Всичко това ще изгради една добра основа на емоционално здрави, отговорни и щастлива деца. С други думи, пълноценни човешки същества, от които човечеството и планетата имат нужда.