Пациентка с левкемия от САЩ стана първата жена и третият човек до момента, излекуван от ХИВ! Изследователите споделиха, че става въпрос за жена на средна възраст от смесена раса, която получава трансплантация на стволови клетки от донор, който е бил естествено устойчив на вируса, причиняващ СПИН.

Случаят, представен на Конференцията по ретровируси и опортюнистични инфекции в Денвър, е и първият, включващ кръв от пъпна връв, по-нов подход, който може да направи лечението достъпно за повече хора.
Жената е получила кръв от пъпна връв като опит за лечение на остра миелоидна левкемия. Това е вид рак, който започва от кръвообразуващите клетки в костния мозък. В момента тя е в ремисия и е свободна от вируса вече 14 месеца, без нужда от мощни лечения за ХИВ, известни като антиретровирусна терапия.

Двата предишни успешни случая са на мъже - един бял и един латиноамериканец - които са получили стволови клетки на възрастен човек, които се използват по-често при трансплантации на костен мозък.

„Това вече е третият доклад за излекуване с този метод и първият на жена, живееща с ХИВ“, споделя в изявление Шарън Люин, избран президент на Международното общество за борба със СПИН.

Случаят е част от по-голямо, подкрепено от САЩ проучване, водено от д-р Ивон Брайсън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) и д-р Дебора Персо от университета Джон Хопкинс в Балтимор. Той има за цел да проследи 25 души с ХИВ, които са подложени на трансплантация на стволови клетки, взети от кръв от пъпна връв като метод за лечение на рак и други сериозни състояния.