Ние всички, разбира се, желаем на кралската двойка дълги години брак и много деца, но след бурния отдих на принца във високопланински ски курорт, не можем да спрем да се притесняваме за Кейт. Какво ще се случи, ако двойката все пак се разпадне? Дали Кейт ще запази титлата? Кой ще отиде да живее с мама или с баба? Дали ще може Кейт да разчита на издръжка за децата? Принцът сега е безработен... разбираемо.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън са женени почти от шест години - само след месец двойката ще празнува "чугунена сватба". Това е периодът на първата криза! Слуховете за бурната почивка на принца в ски курорт с австралийска манекенка бързо се разпространиха навсякъде по интернет, давайки повод за неприятни клюки. Но най-страшното изпитание на съвместния им живот – ремонтът на двореца Кенсингтън - все още предстои.

Нищо няма да предвиждаме, а просто искаме да разберем какво ще се случи с Кейт, ако тя реши да подаде молба за развод.

Можем да правим предположения, разчитайки само на сензационния развод на родителите на принц Уилям - принцеса Даяна и принц Чарлз. Двойката официално се раздели през 1996 година, а скандалът беше доста силен.
Истината е, че в случай на развод, херцозите ще зависят от кралското благоразположение. Впрочем, за Кейт не е нужно да се тревожите - Елизабет винаги се е отнасяла към съпругата на внука си с голяма симпатия.

Ще запази ли Кейт титлата си?

След като се омъжи, официалната титла, която Кейт Мидълтън получи е: "Катрин Елизабет, Нейно кралско височество херцогинята на Кеймбридж." Точно това написа принц Уилям, за да регистрира раждането на принц Джордж.

Когато Даяна, Нейно Кралско Височество принцеса на Уелс, се разведе с Чарлз, според брачния договор, тя загуби титлата „Нейно кралско височество", оставайки „Даяна, принцесата на Уелс." Интересното в този случай , че кралицата е искала да остави на Даяна и двете титли, но принц Чарлз настоял, че в тази ситуация няма да се докаже, че принцесата ще бъде негова бивша жена.

Тогава младият принц Уилям, син на Даяна, обещал на майка си: "Не се притеснявай, мамо, аз ще ти върна титлата, когато стана цар." За съжаление, неговите думи не успяха да се изпълнят.

Но при Кейт и Уилям има един особен нюанс: преди сватбата, двойката отказа да подпише предбрачен договор. А това означава, че за разлика от Диана, Кейт ще запази кралската си титла след развода.

Преди сватбата, кралският експерт Виктория Арбайтер уточни:

"Уилям, разбира се, е собственик на голямо състояние, завещано му от Даяна и от кралицата майка, но той потвърждава, че дори не допуска възможността за развод. Той иска да избегне грешките на своите предшественици и да бъде сигурен, че бъдещето на монархията е в безопасност. Разводът би бил истинска катастрофа."

Впрочем, много ще зависи от Елизабет II: именно тя е надарена с правомощието да присъжда титлите и да ги отнема.

Къде ще живее Кейт?

Най-вероятно, тя ще запази апартамента в двореца Кенсингтън. Сега официално собственици са именно Уилям и Кейт. Той стана първата им официална резиденция в Лондон след сватбата на 29 април 2011 година.
Що се отнася до негово величеество, той може да живее или в близост до Кенсингтън, или с роднините в двореца Сейнт Джеймс.

Като цяло, ние се надяваме, че принцът няма да остане самотен в някой жилищен район на Лондон.

Ще повлияе ли разводът върху децата?

Принц Джордж и малката Шарлот ще останат претенденти за кралския трон и най-вероятно ще живеят с майка си. Въпреки това, тук е необходимо да се изясни, че представите на англичаните за образование и възпитание са различни от нашите. С голяма вероятност, кралските деца ще отидат в частен пансион и ще виждат семейството си само по празници и ваканции. Така че Уилям и Кейт няма да се карат кой ще води децата на басейн.

В споразумението, сключено между принцеса Даяна и принц Чарлз, се дават равни права на бившите съпрузи над децата: четиринадесет годишния принц Уилям и брат му - единадесет годишния Хари. По-голямата част от годината принцовете прекарват в частно училище, а през ваканциите поледователно живеят ту при единия, ту при другия родител.

С какво ще се занимава Кейт след развода?

Едва ли на херцогинята на Кеймбридж ще ѝ се наложи да пише автобиография и да кандидатства за работа. Най-вероятно, тя ще продължи да се занимава с благотворителност и да изпълнява всички функции, които са ѝ отредени като майка на бъдещия крал: да присъства на вечери и да участва в официални приеми.

Ще получава ли Кейт издръжка за децата?

Тревожещ въпрос, нали? В края на краищата, принц Уилям наскоро напусна поста си на пилот и вече официално се счита за безработен. Въпреки това, да се безпокоите за финансовото състояние на херцогинята не е необходимо.
Разбира се, повечето от парите, Кейт получи след брака си с принц Уилям, но преди не ѝ се е налагало да работи като сервитьорка в местно кафене. Нейните родители са мултимилионери. Състоянието на Кейт през 2015 година се оценява на около 7,2 милиарда долара, на принц Джордж - 3,6 млрд долара, а на по-малката му сестра Шарлот - 5 млрд долара.

Ако съпрузите решат да се разведат, Кейт вероятно ще получи още пари, както стана с принцеса Даяна, която получили еднократна парична сума в размер на 22,5 милиона в кеш, както и 600 000 долара всяка година. Кралското семейство много неохотно изнася на светло информация за разводи и скандали, така че най-вероятно, на Кейт ще ѝ предложат значителна сума за нейното мълчание.

Какво ще стане, ако Кейт поиска да се омъжи отново?

Разбира се, никой не може да ѝ забрани това. Но и досега експертното мнение, относно желанието на принцеса Даяна се омъжи повторно е двусмислено.
Съществува риск, в този случай, херцогинята да загуби редица привилегии. Повечето експерти по въпросите за кралското семейство си приличат в мнението, че ако Диана си намери нов съпруг, тя ще загуби както финансите, така и титлата си.

Като цяло, каквато и да е съдбата на Кейт и принц Уилям, надяваме се, че всичко при тях да бъде наред!