Обикновено свързваме интелигентността с високото IQ, прочетените дебели книги и жаждата за нови и нови знания, но проучвания от последните години показват връзка между сарказма и интелигентността.

Да, най-накрая всичките ви иронични (и не особено мили) шеги ще се отплатят, защото според Асоциацията на американските психолози способността да разбираме и използваме сарказма е признак за креативност и висока интелигентност.

Доказателството за това е, че мозъкът на саркастичните хора работи много по-усилено. Когато отговаряме директно, без никакъв сарказъм, ние не се замисляме много-много. В такива моменти мозъкът ни не прави разни акробатики, за да измисли остроумен отговор, докато саркастичните отговори отнемат същото време, но са подплатени с повече мисъл.

Учени от Харвард са установили, че хората, които използват и разбират сарказма, се справят до три пъти по-добре на креативни тестове. Нещо повече – самото слушане на саркастични забележки е чудесна гимнастика за мозъка ни. Според харвардското изследване 75% от участниците, слушащи саркастични реплики, са се справили със сложни креативни задачи, докато от останалите, които не са били в саркастична среда, са се справили само 25%.

Последното твърдение се доказва от още едно проучване. В него участниците е трябвало да решат няколко теста, докато през това време слушат гневни клиенти и саркастични клиенти. Докато слушат гневните реплики, участниците се справят изключително зле на креативните задачи, но се справят по-добре от обикновено на аналитичните. Докато слушат саркастичните реплики обаче, представянето им и на креативните задачи значително се подобрява.

Причината е, че разбирането на сарказма изисква повече умствени усилия от това да разбереш директния гняв. Тъй като мозъкът се раздвижва, докато слуша или чете саркастични реплики, той е по-подготвен и да мисли абстрактно и креативно.

Ето защо, ако вие не сте саркастични личности, не е нужно да се отчайвате – просто гледайте „Приятели“ и черпете от мъдростта на Чандлър – това ще ви направи по-умни! (И ако това не е чудесното оправдание, за да си пуснете някой комедиен сериал, вместо да работите/учите...)