Докато броят на мъжете и жените е почти еднакъв, семействата, които имат деца само от единия пол, винаги карат хората да се чудят защо това се случва. 60% от родителите в САЩ, например, имат повече от едно дете и някои от тях се вълнуват от въпроса защо имат само момичета или само момчета и как евентуално могат да променят това.

Ние също бяхме любопитни за причината, която стои зад това явление. Запитахме се дали на едно семейство, което има само момчета или само момичета в продължение на поколения, може да му се роди дете от другия пол.

1. Невъзможно е да имате неоткрит ген „дъщеря” или „син”

Докато в повечето семейства има небалансирано съотношение на пола, някои родители не могат да заченат момчета или момичета, а други дори вярват, че има гени за различните полове, които се предават в рода. Но изследователите все още не са намерили доказателство, което да показва дали някои семейства могат да имат деца само от мъжки или женски пол поради своите гени, или не. В някакъв момент учените може и да променят мнението си, но засега няма начин гените на вашето семейство да окажат влияние върху това дали ще имате деца само от един пол.

2. Полът се определя от бащата

Докато някои хора вярват, че полът на детето зависи от майката, защото тя е тази, която го носи, в действителност това е в ръцете на бащата. Тъй като спермата съдържа хромозоми и за двата пола, някои сперматозоиди носят X хромозоми за момичета, докато други носят Y хромозоми за момчета. Докато жената носи 2 X хромозоми, полът на новороденото зависи от това кой сперматозоид (X или Y) влиза в женската яйцеклетка.

3. Стресовите ситуации са причина за повече момичета

Въпреки това учените са открили някои фактори, които могат да повлияят на пола. Доказано е, че след стресиращи моменти като природни бедствия, например, съотношението на половете ще се промени, като ще има повече новородени момичета. Това може да се дължи на стреса, на който са били изложени бъдещите майки.

4. Яденето на специфична храна може да доведе до по-високи шансове да имате момиче

Доказано е, че яденето на определени храни увеличава шансовете за зачеване на момиче. Например, намаляването на солта и консумирането на много млечни продукти може да увеличи шансовете за раждане на момиченце. От друга страна, майките, чиято диета е пълна с храна, богата на натрий и калий, е по-вероятно да родят момчета.

5. Обикновено ако една майка има деца само от един пол, това е просто съвпадение

Със сигурност е известно, че балансът между половете остава един и същ от векове и няма аспекти, които могат значително да го променят. Семействата, които имат няколко деца от един и същи пол, са рядкост, но могат да бъдат обяснени статистически. Всяко дете има 50% шанс да бъде момче или момиче. Така например за 3 деца, шансът всички те да бъдат от мъжки пол е: 0,5 X 0,5 X 0,5 = 0,125 или 12,5%.

Познавате ли семейства, които имат само синове или само дъщери? Ако искате да имате свои деца, имате ли предпочитания за пола?