Рок легендата Стинг призна, че страда от частична загуба на слуха, но твърди, че не харесва да носи слухов апарат.

65-годишният изпълнител разказа, че не е бил щастлив от опита си със слуховите апарати. „Опитах се да нося слухов апарат, но чувах повече, отколкото ми се искаше“, споделя той. „Хората говорят много глупости!“. Стинг, който скоро ще пусне първия си рок албум от десетилетия насам, промотираше новата си продукция, когато разказа за загубата на слуха си „Доста съм глух и „какво?!“ е любимата ми дума“, казва той.

Твърдението на Стинг, че не е щастлив от употребата на подобна техника, може да бъде свързана с нуждата да превъзпита мозъка си да интерпретира и приоритизира звуците според Майкъл Валосцек, специалист по аудиология.
„Слуховите апарати могат да бъдат шок за хората“, разказва експертът.

Загубата на слуха обикновено се случва в течение на много години и внезапната промяна на начина на чуване изисква време за свикване. Колко дълго ще е то зависи от човека, но обичайно отнема около два месеца според проучванията.

По време на процеса е важно да се работи с аудиолог за съвети и персонализиране на технологията, обратна връзка за звуците, които харесвате и които не ви допадат, за да може апарата да се настрои така, че да отговаря на индивидуалните ви нужди.

„За съжаление тези апарати не са снабдени със филтър срещу глупости“, заявява Бигинс. „Но за да свикнете с тях е необходимо в началото да ги носите в по-тихи и комфортни обстоятелства, а след това да надградите с по-предизвикателни ситуации като например шумен ресторант“.

Веднъж щом човек свикне с технологията, ще открие ползите от нея.
„Тя ще направи живота ви по-лесен“, категоричен е експертът. „Не осъзнаваме колко усилия изисква чуването при нарушения в слуха“.

Стинг се присъединява към дълъг списък от известни изпълнители, които открито говорят за загубата на слуха си. Като посланик на фондация "Чуй света" той подкрепя безопасните практики за слушане.

Фондация "Чуй света" се подкрепя от швейцарския производител на слухови апарати Phonak.

Стинг позира за фондация "Чуй света"

 

По-рано през миналата година, фронтменът на AC/DC Браян Джонсън си взе почивка от турнетата от страх, че ще оглушее. Други музиканти също страдат от загуба на слуха, причинена от шума или шум в ушите, в резултат на постоянното излагане на силен звук - в това число Пийт Тауншенд от Who, Will.i.am и Ози Озбърн.

Само две минути на концерт със сила на звука от 110 децибела могат да причинят увреждане на слуха според фондация „Чуй света“.

За да предотвратите постоянно увреждане е важно да защитите ушите си срещу силните звуци. Има много видове тапи за уши, които могат да намалят нивото на звука, достигащо до ухото. Има и такива, които са специално изработени за музиканти, които да ги защитават по време на живите изпълнения.

Можете да си направите безплатен тест на слуха и да намерите подходящи предпазни тапи за вашия слух от Fonio.