— Какво друго учехте?

— Ами… имахме лудория — отговори Лигавата Костенурка, като изброи предметите на ципите на едната си лапа. — Стара и нова лудория и мореография. Сетне… краснопискане и бесуване.

 

„Алиса в страната на чудесата“

 

Колко са горди родителите от своето бебе Скорпион! И колко им е приятно да забележат, че в сравнение с другите бебета в родилното... то прилича на малко завършено човече. По-спокойно е от тях и телцето му като че ли е по-здраво. Между другото, това е абсолютно вярно – дори най-дребните бебета Скорпион имат забележително силни тела. Това е в съответствие с изключително силния им дух.

Още като деца Скорпионите обичат да се борят с връстниците си и се стремят непременно да ги надвият. Те имат много положителни качества, но не може да се каже, че примирението е едно от тях. Дори когато се правят, че се предават, те всъщност отлагат схватката и търпеливо изчакват момента, когато ще я продължат на друг фронт, където имат по-големи шансове.

Още от момента, в който прогледне, то ще ви прикове с упоритите си очи и ще ви кара да изпълнявате капризите му като хипнотизирана. Ето го, кръстосало е крачета на пода, циври настойчиво, а вие се мятате безпомощна в стаята като животно в клетка. Внимание! Започнете още отсега да се закалявате, за да не капитулирате преждевременно пред това малко дяволче. Къщата е ваша. Вие решавате как да се държите с него и няма да позволите той да ви се налага. Вие сте майката. Вие нареждате кое как трябва да бъде. И като му говорите така, гледайте го сурово в очите, докато не сведе поглед. Задачата ви е тежка, но предизвикателството си струва. Непременно го подложете на безусловна дисциплина. Само не забравяйте – строгата дисциплина трябва да бъде придружавана от безрезервна обич и привързаност. В противен случай има опасност вашето дете да се превърне в един нещастен Сив гущер, самотен и мрачен, разкъсван от страхове и всевъзможни фобии.

Докато го възпитавате, ще усетите върху себе си магнетичното му излъчване и ще бъдете изумена от острия му ум. Поощрявайте необикновената му храброст и честността му, но се постарайте да го предпазите от егоцентризма, който може да деформира и унищожи тези качества.

Поведението на вашия Скорпион ще бъде естествено, ще говори точно и понякога саркастично, ще ви се струва, че е прям и открит, но това не означава, че не е дълбоко потаен. Той си запазва своите тайни и ще сбъркате, ако се опитате да проникнете в тях. По-добре му подарете едно метално сандъче с ключе, където той ще пази своите детски съкровища, или му отделете собствено чекмедже, до което никой друг вкъщи няма да има достъп. Момичето Скорпион пък може да ви поиска дневник с катинарче. Такива са младите Скорпиони - те старателно крият своите тайни, но е напълно невъзможно от тях да се скрие каквото и да е било. Надарени са с детективски нюх, притежават невероятна прозорливост и желязна логика, за да дешифрират всяка загадка.

Малките Скорпиони издържат на болка по един удивителен начин. Няма да пролеят сълза, дори ако се наложи да зашият раната им без упойка. И както можете вече да се досетите, те са необикновено умни за възрастта си.

Децата Скорпиони са безкрайно предани към своите близки и приятели. Не така обаче стои въпросът с останалите. Ако някое лошо дете си позволи да счупи неговото дървено конче, детето Скорпион ще смачка пожарната му кола и велосипеда му. Освен това ще му фрасне един по носа, та да не настъпва втори път опашката на Скорпиона. По принцип е възможно да се попречи на подобни прояви и аз ви пожелавам да успеете. Кажете на своя син, че гневът на отмъщението винаги се обръща срещу самия отмъстител, че разправата с другия се превръща в разправа със самия себе си. Кажете му тези неща, но не си въобразявайте, че ще изпадне в разкаяние. Затова му купете една играчка бумеранг и го накарайте да го хвърли. Той ще бъде доста изненадан, когато бумерангът го цапне по главата и това ще го накара поне донякъде да проумее съветите ви.

В училище ще си имат големи проблеми с него – дилемата ще бъде дали да го признаят за неформален лидер или постоянно да го наказват в ъгъла. Най-вероятно ще прибегнат до едното и другото. По правило момчетата и момичетата Скорпиони, благодарение на проницателния си ум, са особено силни в теоретичните науки. Както могат да бъдат отличници, така и могат да се нареждат сред най-големите кръшкачи и пакостници. Ще се научат да четат много бързо, ако им се случи да попаднат на опитни възпитатели. Те са възприемчиви деца. Ако навреме го предпазите от лошите увлечения, вашето дете Скорпион може да стане първенец на целия випуск. Насърчавайте заниманията му със спорт, провокирайте ума му, насочете го към литературата, науката, медицината. В своите детски мечти детето се вижда конструктор на космически кораби, моряк, пожарникар, министър, певец, спортист, дори президент. Благословете мечтите му. Избягвайте да му налагате своята представа за успешна кариера. Това е най-бързият начин да поеме пътя надолу и да се свлече в опасните житейски пътеки. Той много добре знае какво иска и вие трябва да уважавате волята му. Никога не нарушавайте обещанията си – той много държи на лоялността и твърдата дума.

В него кипят чувства и страсти, той едва успява да укроти неспокойната си природа. Момчето Скорпион ще ви разсмива с особения си интерес към момичетата. Нищо чудно да заварите някой ден петгодишния си син да фиксира загадъчно къдрокосата първокласничка в двора на съседите. Един ден това хлапе ще стане голям любовчия.

Каквато и професия да избере, Скорпионът ще бъде най-добрият сред останалите. Неговата упоритост и стоицизъм ще му помогнат в това. Това е едно необикновено очарователно дете, предопределено да постигне в живота си нещо голямо. Предстои му дълъг път.

Тръгнете заедно с него, докато усещате, че сте му нужна, а след това го оставете само да продължи пътя си. Един ден то ще се върне живо и здраво, постигнало своето. Плутон му дава мъжество, сила и интелигентност, но само от вас зависи дали ще получи онова, от което най-много се нуждае: пример как трябва да обича... и как може да получи любов.