И голямо множество гласове казаха заедно: „Не го карай да чака, дете! Неговото време струва хиляда монети една минута“. (...) По-добре не казвай нищо. Езикът струва хиляда монети една дума!

 

„Алиса в огледалния свят“

Обикновено мъжът Козирог изгражда стена около себе си, която е трудно да прескочиш. Може да е стеснителен, но също така е силен и упорит. Той е приятна компания, но е изключително амбициозен. Поразително прилича на каубой – разумен и тих, затова бихте си помислили, че предпочита да е сам, но в действителност не е така.

Дълбоко в себе си мъжът Козирог крие желанието си да му се възхищават. Често си се представя под купола на цирка, хванат за летящ трапец, пред възторжените погледи на публиката. В най-интимните си мечти е неизлечим романтик, но влиянието на Сатурн му тежи като окови. Планетата – символ на строгостта и дисциплината, изисква от него спокойно поведение, практични действия и сериозни намерения. А това е твърде тежко бреме за носене. Често прикрива страховете си с рязко отношение или с неочакван и не особено уместен хумор. Но понякога неуместният хумор е най-забавен, а Козирогът може да те забавлява цяла вечер, стига да поиска и да се отпусне.

Надникнете в душата на един сериозен и отговорен Козирог и там ще откриете весел и нежен мечтател, който жадува вятъра да роши косата му и да усеща около себе си сладкия опияняващ аромат на комплиментите. Този мъж ненавижда скуката и търси приключенията.

Сигурно си мислите, че Козирогът би бил отличен учител, но не и страстен любовник. Смятате, че той по-скоро ще стане президент, отколкото да ви отдаде сърцето си. Възприемате го като човек, предпочитащ да види името си в светска хроника, отколкото във вашия личен дневник. Но ако забравите за предубежденията си, ще откриете, че той притежава пламенно сърце, което топли като разгоряла се камина в студена зимна нощ. Знам, звучи доста вълнуващо, но не бързайте да се хвърляте в прегръдките му и не очаквайте да полети с вас към звездите. Тези характеристики са просто част от скритата му същност. Той ще бъде трогнат и очарован, ако успеете да я откриете, но знайте, че скритата му природа си е скрита природа. Едва ли някога би позволил тайните му интимни мечти да станат обществено достояние. Затова ви стига да знаете, че той ги таи в себе си. Не очаквайте вашият Козирог да хукне бос по тревата. Не можете да промените същинската му природа, наложена от Сатурн.

На младини Козирогът се държи сериозно, но постепенно се променя с времето и ако е истински представител на Сатурн, ще стане най-младоликият и бодър по дух мъж сред всички в Зодиака. Струва си да се замислите над това. С всеки друг мъж ще сте принудени дълги години да понасяте глупост и нестабилност, а на стари години ви очаква скука. Ако сте с Козирог обаче ви предстоят все по-хубави и спокойни дни. Вашият любим едва ли ще ви заведе в Париж през „пролетта" на вашата любов, но като нищо след 40-50 години ще разглеждате заедно Тадж Махал на лунна светлина, докато другите мъже се оплакват от ревматизъм и лумбаго. Не звучи зле, нали?

Когато се ожените, ще трябва да поддържате топли взаимоотношения с роднините му. Внимавайте да не обидите с нещо майка му или да се отнесете хладно с брат му. Никак няма да е разумно от ваша страна. Научете се да обичате и уважавате новите си роднини, дори те да имат бодли по-остри от тези на кактус. Той винаги ще ги защити и ще остане верен първо на семейството си.

Мъжът Козирог е доста придирчив, когато избира своята любима. Той не си търси обикновено момиче, а дама. Тя трябва да е добра майка. Освен това трябва да е отлична домакиня и да готви чудесно. Умението да се облича добре и да го представя достойно пред приятели, гости и бизнес партньори, също не стои на последно място. Тя трябва да има безупречни маниери и бърз ум. Чак на последно място идва красотата и физическото привличане. Затова не се тревожете, ако косата ви не притежава особен обем, ако парфюмът ви се е свършил или краката ви не биха накарали Мис Свят да позеленее от завист.

След като сте си извоювали предложението за женитба от него (по-точно от семейството му), време е да проявите и малко твърдост. Покажете, че обичате роднините му, но му заявете, че той е този, с когото сте решили да прекарате остатъка от живота си. Ако не направите това навреме, рискувате да загубите доста съботни дни, приготвяйки вечеря на чичо му или помагайки на сестра му да се пребори с тийнейджърските си проблеми.

Освен това отрано трябва да го приучите да дава външен израз на обичта си. Иначе скоро ще се озовете в положението на добре гледана жена, уважавана и ценена от един безупречен съпруг, но… емоционално незадоволена. Тогава вече ще е късно да му мрънкате, че никога не ви казва, че ви обича. Ако сте изпуснали юздите му, в такъв момент той ще ви погледне отегчено и малко обидено, а после ще изръмжи някакво невероятно обяснение от сорта на: „Ти не си добре, много добре си спомням, че ти казах, че те обичам, когато ти дадох годежния пръстен и когато синът ни се роди.“

Според него вие трябва да знаете какви са чувствата му и не смята, че трябва да ги доказва отново. Само че вие трябва да бъдете малко по-твърда и да му покажете, че не може да ви възприема като даденост.

Що се отнася до бащинството, той е Баща с главно Б и в истинския смисъл на думата. Мъжът Козирог е роден да бъде баща. Той държи на реда и дисциплината, но е искрено привързан към всички от семейството и всякога е готов да се жертва за тях. Твърде вероятно е да насърчава шумните и многолюдни рождени дни и веселите коледни тържества, като често се наема да ги организира сам. Можете да сте сигурни, че мъжът Козирог няма да разглези децата. Но когато дойде времето да има внуци – няма да повярвате на очите си, строгият и отговорен баща се превръща в миловиден дядо, който неспирно глези внуците си. Дядовците Козирог идеално заместват бавачката на деца.

Вашият сатурнов съпруг може би ще планира сексуалния ви живот по часове, както пазаруването, банковите си сметки или посещенията на театър и кино. Това може да ви прозвучи твърде безчувствено, но помнете, че практичният Козирог се интересува от физическата страна на любовта дълго след като другите съпрузи са преминали основно на поезия. С мъж Козирог вие ще сте застраховани срещу черни дни, самота, а също и от ударите на един грозен и враждебен свят. Всяка умна жена би оценила това. Той не е страстен любовник, който ще ви опиянява с разпалени слова и любовни погледи. Но ще ви избави от всичките ви женски страхове. Той е твърд мъж с меко сърце. Ще насече дърва, ще запали огън да ви стопли, ще седне до вас пред пламтящото огнище и нежно ще ви държи ръката. Ще минат години, ще се появят бръчките, косата ви ще посивее, но за него винаги ще си останете същото онова момиче, на което е казал някога „Обичам те". Замислете се, нужно ли е да ви го повтаря ден след ден? Веднъж е достатъчно, стига да е завинаги.