„Стига, какво ще ти помогне да плачеш така! — отсече доста строго Алиса. — Казвам ти да спреш веднага!“

Обикновено си даваше доста добри съвети (макар никога да не се вслушваше в тях) и понякога толкова остро се мъмреше, че сълзи бликаха от очите й.

„Алиса в страната на чудесата“

 

Как си представяте жената Дева? Като нежно, тихо момиче, чисто като роса? Ако кимате утвърдително, съжаляваме, днес ще разбием представите ви. Забравете за крехката девойка в бяла туника, която е полегнала край поточето. Тази снежнобяла нимфа не съществува.

Жената Дева е силна жена с високо вдигната глава, тя е готова за велики подвизи и не превива гръб пред трудностите, но понякога е безразсъдна и често следва единствено сърцето си. Тя може да напусне съпруга си заради мъж от далечна страна, готова е да роди децата си без брак и смело да устои на всеки удар. В този образ няма нищо невинно и девическо, но това е тя, Девата - жената, изтъкана от противоречия.

Няма съмнение, че на пръв поглед ще ви се стори срамежлива, защото жената Дева не желае да е в центъра на вниманието на всяка цена. Няма да я видите да изнася агресивни речи по политически митинги, полицейското ѝ досие е неопетнено, а да я видите на някое еротично шоу – о, пълен абсурд! Но все пак жената Дева е жена, а не свенлива девойка. Може да води битките си сама и въпреки че няма да откаже помощта ви, никога няма да я видите в роля на „девойка в беда, чакаща своя принц“.

И въпреки този нов образ, който очертахме, трябва да кажем, че Девата си остава невинна в едно отношение – любовта. Тя търси само истинска любов – дълбока и всеотдайна, за която е готова на всичко. Ето защо, когато чувствата охладнеят, а връзката е напълно изчерпана, тя е готова да си събере багажа и да поиска развод. Колкото и да не иска да разбива семейството си, тя няма да остане в една обречена връзка, защото не иска да живее в лъжа.

Тя е перфекционистка, но това не означава, че се смята за перфектна. Тя много добре знае какви са недостатъците ѝ. Основно нейно качество, което дразни мъжете, е нейната непримиримост. Ако закъснеете, най-добре да имате основателна причина. Ако сте сбъркали, въобще не си мислете да спорите с Девата, тя няма да ви чуе, защото е уверена в своята правота. Нейният инат понякога е в повече.

Но стига с недостатъците, време е да поговорим за една прекрасна нейна черта – грижовността. Тя постоянно бди над любимите си хора и прави всичко, за да са щастливи. Може понякога да е дребнава и трудно да приема закъсненията ви, но често е най-милото, най-щедрото и най-нежното създание на света. Когато се почувства сигурна в нечия компания, тя става изключително чаровна и забавна, а смехът ѝ е ясен и звънлив.

Жената Дева не обича да се самозалъгва, затова недейте да ѝ пробутвате илюзии. Тя цени особено високо истината и искрените чувства. Ще трябва да свикнете с нейната маниакална подреденост, ще трябва да се отнасяте мило с котета, които е прибрала от улицата – само тогава тя ще ви се довери. За нея малките жестове имат по-голямо значение от лъскавите обещания.

Въпреки че е скромна и срамежлива, жената Дева е и много силна. Тя е способна да носи грижата за цялото семейство на плещите си. Нейният дом е винаги чист и уютен, а кухнята ѝ ухае на вкусни изкушения.

Когато стане майка, жената Дева е стриктна и много държи на дисциплината. Децата ѝ винаги ще са спретнати и с написани домашни. Въпреки че често е строга, тя е и забавна и нежна, а децата се чувстват сигурни в прегръдката ѝ.

Да се прибираш вечер при жената Дева, е радост и спокойствие. Домът ви ще е чист, на трапезата ви ще има прясно изпечен хляб. Тя ще излъска поостарелите ви мечти и ще ги направи отново сияйни. Когато сте болни, тя ще бъде същински ангел. Разговорите ви ще бъдат задълбочени, интересни и забавни, никога няма да ви отегчи с клюки. Можете да сте сигурни, че никога няма да ви изложи на публично място и няма да прави сцени на ревност. Тя е спокойствие и уют. Очите на жената Дева са чисти езера, пълни с любов, а усмивката ѝ е способна да озари цялата стая. Забравете недостатъците ѝ, радвайте се на това, което имате, защото такова щастие не се случва на всеки.