Чау Смит от Мисури е 70-годишна и е взимала участие в около 70 състезания. Миналата година решава, че иска да вдигне летвата още по-високо и си поставя нова цел: стартира седем маратона на седем континента в рамките на една седмица.

 

И постига целта си. Смит тича в Пърт, Австралия, Кайро, Амстердам, Сингапур, Ню Йорк, Чили, остров Кинг Джордж и Антарктика през януари. Събужда се, прави маратона и след това се качва на самолета към следващата дестинация.

Смит е част от пътуваща група, наречена „Маратонски приключения” и се впусна в задачата с останалите девет члена. Решава да приеме предизвикателството, което се нарича Triple 7 Quest. По начин отбелязва рождения си ден, важно събитие в живота на всеки.

Възрастта на дамата всъщност официално е 67 години. За The Huffington Post тя казва, че след като баща й е бил убит във френската окупация на Виетнам по време на Първата индокитайска война, майка й се укрива, докато е бременна, защото се страхува за безопасността на детето си и своята собствена. След като се ражда през 1947 г., майка й не съобщава за събитието цели три години. Ето защо тази година Чау иска да отбележи истинската си възраст по специален начин.

„Когато 70-тия ми рожден ден наближи, започнах да се чудя какво мога да завърша от списъка си с неща, които искам да направя. Така реших да се впусна в Triple 7 Quest“, казва Смит.

Тя тренира в продължение на осем месеца, за да е готова за предизвикателството. Подготовката ѝ включва работа с треньор по тичане, физиотерапевт и диетолог, както и упражнения за темпото ѝ на тичане. Смит обичайно може да изтича 26,2 мили за около пет часа, но казва, че искала да се увери, че ще успее да поддържа тази своя издръжливост за всички състезания.

Чау Смит вярва, че физическата активност я поддържа здрава и щастлива. Изследванията подкрепят теорията ѝ - проучванията показват, че редовната физическа активност поддържа мозъка ни буден, увеличава продължителността на живота и намалява безпокойството.

„Никога не съм имала намерение да тичам на дълги разстояния, но колкото повече тичам, толкова по-добре се чувствам. Без значение с колко стрес е бил изпълнен живота или сега е, това е най-добрата терапия за мен”, казва Смит. „Така че съм се вкопчила в движението, защото прояснявам мислите си и мога да взимам по-добри решения.”

Това наричаме фитнес цели!