Dama.bg ви дава възможността да получите професионален психологически съвет за своите проблеми - задайте въпросите си към психолога Кремена Ненкова, която всеки понеделник ще ви дава персонални отговори и насоки.

Здравейте, Кремена!

 

Може би въпросът ми ще Ви се стори странен, но наистина имам нужда от съвет. Сватбата ми е след месец, но от може би седмица съм в паника. Изведнъж започнах да се чудя дали съм взела правилното решение, дали това наистина е човекът за мен. Няколко от моите приятелки вече са разведени, ами ако и на мен се случи? Не знам какво ми става, обичам мъжът, с когото ще сключа брак, не знам откъде се появиха всички тези притеснения и съмнения в последния момент.

Моля Ви, кажете ми какво става с мен?

 

Р.


 

Здравейте, Р.!

Поздравления за предстоящата Ви сватба! Въпросът Ви в никакъв случай не е странен, напълно разбирам съмненията Ви в този момент. Времето преди да се обвържем в брак е време както за подготовка, така и за размисли, претегляния и преценки, които идват естествено при нас при такива важни събития в живота ни. „Това ли е мъжът за мен? Готова ли съм за тази стъпка? Ами ако греша? Ще успеем ли да съхраним любовта си независимо от това, че навсякъде около нас браковете се разпадат?” - тези и още куп въпроси си задават хората, на които предстои тази важна стъпка в живота и аз смятам, че това е съвсем естествено. Да знаем, че точно това искаме на този етап от живота си, че точно с този човек искаме да продължим е отговорност, която е важно да поемем осъзнато и е от изключително значение за нашата връзка и нейното бъдеще. Да, много ни се иска сега, в началото, всичко да е ясно и да сме сигурни в изборите си, но това е невъзможно и обикновено само времето носи отговорите на нашите въпроси и съмнения.

Мила Р., както неведнъж съм казвала, нищо не е само правилно или само грешно. Ние много се страхуваме да не сгрешим, много ни е страх да не направим грешна стъпка в някаква посока, страх ни е от страдание и затова много внимаваме в живота си какви решения вземаме, понякога дълго обмисляме, имаме съмнения. Това рядко ни предпазва от различните трудности и препятствия, които възникват по пътя ни. Затова на мен ми се иска всички ние да изразходваме по-малко време в страхове, колебания и предпазване и да се учим да сме по-устойчиви, осъзнати и разбиращи хората и живота като цяло. Това, разбира се, е процес през целия ни живот, но от мястото, където Вие сте сега, можете да се огледате и да видите себе си, Вашия бъдещ съпруг, това което Ви е привлякло към него, това, заради което сте с него и сте казала заветното ДА, можете да се потопите в любовта си към него, в мечтите и плановете, които имате заедно, и смело да продължите напред. Не мисля, че някой може да ни гарантира безоблачно бъдеще, но е добре за всеки от нас да помни няколко стълба, на които може да се опре, когато има нужда от подкрепа. Това може да са нашите родители, членовете на семейството, с които сме близки, могат да са приятели, може да е любима работа, постижения, цели, които искаме да постигнем, любовта ни.

Скъпа Р., това, което е добре да направите в този период, е да поговорите с Вашия бъдещ съпруг, да споделите с него притесненията си, да го чуете, защото не е изключено и той да има своите. Можете заедно да посетите психолог, който да Ви помогне да се ориентирате в ситуацията, в страховете си и да намерите своя баланс. Това ще бъде още един прекрасен начин за сближаване помежду Ви, защото истината, откровеността, доверието и любовта са основни, силни и здрави стълбове за построяване на една успешна семейна връзка.

Желая Ви успех!

Задайте своите въпроси към психолог Кремена Ненкова тук