За много мъже оплешивяването може да бъде чувствителна тема: те могат да чувстват, че това ги прави по-малко привлекателни и мъжествени. Изследване обаче показва, че няма причина да имат такова отношение към себе си. Плешивите мъже по-често се възприемат като по-уверени, умни и доминиращи.

Насърчаваме всички да приемат себе си такива, каквито са и доказваме, че нетрадиционните физически характеристики всъщност могат да ви донесат огромни ползи.

Плешивите мъже се възприемат като по-социално доминиращи

Проучване, проведено от професор д-р Франк Мускарела от университета в Бари, показва, че плешивите мъже се възприемат като по-социално доминиращи в сравнение с другите. Изследователите открили, че въпреки че хората виждат мъжете с коса като по-привлекателни физически, плешивите са по-склонни да се възприемат като тези с по-висок социален статус: хората твърдят, че ги виждат като по-доминиращи и на висока позиция, но не чувстват заплаха в сравнение с мъжете с коса.

По време на изследването д-р Франк Мускарела помолил фокус група да оцени участниците мъже съгласно 4 критерия: привлекателност, агресивност, умиротвореност и зрялост. На някои хора са били показани снимки на мъже с коса, а другата част от групата е видяла снимки на същите мъже, но косата им е била напълно дигитално отстранена. Резултатите се оказват доста неочаквани: плешивите мъже са били оценени като по-честни, интелигентни и мъжествени.

Няколко проучвания са доказали, че тези резултати са правилни

Откритията на д-р Франк Мускарела са подкрепени от изследвания от Университета в Пенсилвания. Психологът Алберт Е. Манес доказва, че хората са склонни да виждат плешивите мъже като по-силни, доминиращи и успешни. Но тези представители на силния пол не просто се възприемат като силни и секси, те се приемани и като умни. Изследователи от университета в Саарланд са анализирали данни въз основа на анкета за мнението на 20 000 души. Резултатите показват, че плешивите мъже по-често се възприемат като по-възрастни, но хората ги смятат за по-мъдри и по-интелигентни.

Наличието на плешиви петна и малко коса нямат този ефект

Мъжете трябва да бъдат напълно плешиви, за да бъдат възприети по този начин. Изследването показва, че мъжете, които имат плешиви петна, напротив, се възприемат като слаби и по-малко мъжествени. Може да е свързано с факта, че бръсненето на главата се възприема като активно изявление, което дава на другите усещане, че мъжът държи ситуацията под контрол и не се срамува от външния си вид. И това е привлекателно!

Съгласни ли сте с резултатите от това проучване?