Всички сме били изправени пред избора дали да останем приятели с бившия. Все пак той е бил голяма част от живота ни и ни се струва трудно да прекъснем всякакъв контакт и да се държим така все едно никога не е съществувал. А в други случаи той ни предлага да останем приятели. Ако се съгласиш, чудила ли си се какво разкрива за теб този избор? Е, очевидно психолозите също са били любопитни и са разкрили един неприятен и шокиращ отговор.

Според скорошно проучване, проведено от Университета в Оукланд, има пряка връзка между отрицателни личности качества, като самовлюбеност или психопатия, и желанието на човек да поддържа приятелски взаимоотношения с бившата си половинка.

Психолозите обясняват, че тези хора искат да поддържат близки взаимоотношения с бившите заради лична изгода, като секс или други практични причини. Те не се интересуват от другия, защото ги е грижа, а защото искат да продължат да го манипулират и да получават желаните „блага”.

Нарцистичните личности искат да запазят приятелски взаимоотношения, защото мразят чувството, че са „загубили”. Ако останат приятели, те продължават да влияят на другия и се чувстват така, сякаш са „спечелили” при раздялата.

И самовлюбените, и психопатите не могат да понесат идеята, че бившата им половинка може да е с друг човек. Всички тези данни се отнасят и за двата пола.

Затова експертите съветват да не оставаш приятелка с бившия си приятел. Освен че е трудно да поддържаш такива взаимоотношения, те обикновено не се отразяват благоприятно и на двамата, затова най-добре продължи напред без него.