Имате нужда от повече енергия в студеното време, но не ви се хапва тежка храна или месо? Опитайте тази лесна рецепта за протеинови кюфтета от киноа.

Необходими продукти:

мазнина за намазване (каквато предпочитане)

2 чаши зеле кейл(200 г)

4 скилидки чесън

маслиново масло, на вкус

½ чаена лъжичка чили

чаша сушени домати, в масло (60 г)

4 големи яйца

4 чаши киноа, варена и охладена (680 g)

1 чаша овесено брашно (90 г)

1 супена лъжица сушен риган

1 супена лъжица сух босилек

1 супена лъжица сушен магданоз

1 супена лъжица сол

чаша прясно настъргано сирене пармезан (30 г)

Начин на приготвяне: 

1. Загрейте фурната до 180 °C. Намазнете съда за печене. 

2. Нарежете зелето и чесъна. 

3. Задушете счукания чесън и чилито в продължение за 1 минута, докато пуснат аромата си. Добавете зелето и гответе, докато омекне, около 3 минути. 

4.Нарежете сушените домати и добавете към изстиналата смес.

5. В голяма купа, разбийте яйцата, след това добавете киноа, овесено брашно, задушената смес, риган, босилек, магданоз, сол и пармезан. Смесете добре.

6. Оформете около 20 малки кюфтета. Поставете в намазнения съд за печене. 

7. Печете за 20 минути, докато кюфтетата станат златисто кафяви и хрупкави.

8. Сервирайте по желание. Готовите кюфтета могат да се съхраняват в хладилника до 6 дни или във фризера до 1 месец.

Приятен апетит!