Не зацикляйте в спиралата на едни и същи спорове отново и отново.
Влюбените двойки, които идват при мен, за да поправят връзката си, често ми казват, че всъщност не разбират защо се карат непрекъснато за привидно малки проблеми.

Хелън, например, се оплаква, че Нед “никога” не върши задачите в дома им навреме. “Той каза, че ще поправи рафтчетата до сряда, но не го направи до четвъртък вечерта”, повтаря тя за двадесети път.

Нед се опитва да обясни и да се защити, но след това се предава и замлъква. Изнервена от мълчанието му, Хелън започва отново. И двамата казват за другия, че е “прекалено труден”.

Те също предлагат други причини за конфликта си. Нед има “проблеми със силата”, докато Хелън вярва, че двамата са прекалено различни, за да бъдат съвместими.

Като терапевт, аз виждам различно обяснение. Аз виждам един повтарящ се мотив на изнервено изискване и отдалечаваща защита, която е превзела връзката им и кара и двама им да се чувстват сами, отхвърлени и изоставени.

Моля ги да погледнат на поведението си като кръговрат, за който и двамата са виновни и да не се съсредоточават само върху това, което партньорът им им причинява. Казвам им, че всички зацикляме в тази спирала понякога и сякаш демоните изяждат връзките ни.

Те трябва да застанат заедно и да видят как демоните правят и двама им нещастни. След това ги моля да се вгледат по-близо и наистина да се вслушат един в друг. Хелън осъзнава, че се чувства сякаш на Нед не му пука за емоциите й и игнорира трудностите, пред които е изправена връзката им. Мрънкането им за домашната работа е нейният начин да го накара да се конфронтира с по-големите проблеми.

Нед от друга страна осъзнава, че се обръща настрани от Хелън, защото има чувството, че никога не може да я задоволи. Тя винаги му е ядосана, затова той я отбягва, за да не му се налага да се изправи лице в лице срещу грубите й думи.

Хелън говори за страха си да бъде изоставена, когато научи, че тя не е от значение за Нед, а Нед споделя болката от отхвърлянето, което чувства и това го кара постоянно да се притеснява да не се приближи твърде близо до Хелън.

Двойката започва да различава повтарящия се мотив на отдръпване един от друг и има чувството, че те могат да си помогнат да излязат от това и да се свържат отново. Те сега могат да изследват връзката и влиянието, което имат един върху друг.

Това е повече от практично съгласие и деескалация на конфликта. Това е началото на по-безопасна връзка.

Всеки партньор разбира, че критиките и отбягването нараняват другия. Всъщност този тип емоционална болка е кодирана на същото място в мозъка, където и физическата болка.

Хроничните скандали винаги са свързани с болката от отдалечаването. Все пак ние сме свързващи се животни, които се нуждаят от близост.

На следващата седмица Хелън ми казва: “Имаме име за повтарящият се мотив: Спиралата на подозрението. Мисля, че Нед не се нуждае от мен, защото се държи отдръпнато, а той си мисли, че аз не го намирам за достатъчно добър, защото ми мрънка. Миналата вечер той ми каза: “В Спиралата на подозрението сме - не искам да си мислиш, че не ми пука и ме прегърна”.

Тя сияе. Явно са се справили с проблема.

Сю Джонсън