Колко пъти ни се е случвало партньорът ни да сподели невероятният съвет, който колега в работата му е дал и да се наложи да му кажем: „Но скъпи, аз ти казах същото преди седмица и ти ме игнорира! Сега този човек ти казва същото и вече си убеден?“

Ето седемте причини мъжете (и жените!) да изпитват трудности да слушат, когато половинките им казват важни неща. 

1. Близостта поражда неуважение

Децата ни обичайно се държат по-добре с непознатите, отколкото с нас. Когато се чувстваме твърде комфортно с хората около нас, за нас става много по-лесно да пренебрегваме думите им и да игнорираме съветите им.

2. По-малкото думи тежат повече

Когато слушате едно и също всеки ден по цял ден и то от един и същи човек, думите му просто губят смисъла си в съзнанието ви.

3. Четем думите между линиите

Когато говорите с непознати или слушате някого по телевизията, не сте склонни да търсите скрито значение, както се случва с думите на близките ни. Когато някой близък до нас говори, интерпретираме думите му в контекста на предишния ни опит.

За нас е естествено да търсим връзка между думите на някого и скорошните събития: „Казваш това, за да можеш да ми натякваш за онова, което се случи в супермаркета миналата седмица!“.

4. Факторът „Не гледай какво правя аз“

Когато докторът ви каже да спрете да пушите или пиете, вие го слушате... ами ако научите, че същият този лекар е бил хванат да шофира в нетрезво състояние миналата седмица? Вероятно няма да приемете думите му сериозно.

Когато някой близък ви каже да не правите нещо и сте наясно, че той самият не спазва този съвет, е напълно нормално да сметнете думите му за лицемерие.

5. Твърде сложно е!

Когато разговаряме с непознати за проблемите си, повечето от нас карат по същество. Когато експерти като например психолози отговарят на въпроси, те анализират само откъси от живота на някого и за тях е лесно да игнорират всички останали детайли, но когато споделяме проблеми с близките ни, те често се съсредоточават върху цялостната картина и всички допълнителни детайли замъгляват преценката им.

6. Всеки чува това, което иска

Понякога вместо да комуникираме, ние умишлено търсим нещата, които искаме да чуем или съветът, от който се нуждаем.

Когато си мислим, че сме готови да кажем на шефа си да върви по дяволите, отиваме при напереният ни приятел, който без капка срам е казал на своя началник какво мисли за него, преди да подаде молбата си за напускане. Искате да се разделите с половинката си? Ще потърсите „съвет“ от колежката си, която непрекъснато ви казва, че е трябвало отдавна да се разделите.

7. Просто нямат готовност да слушат

Близките ни може да споделят важна информация и алтернативни гледни точки, но когато все още сме разгневени, не е подходящ момент за разговори. Понякога не чуваме думите им просто защото е твърде рано да ги чуем.

Затова ако сте разочаровани и се чудите защо изглежда сякаш мъжете никога не слушат жените (и обратното), какво можете да направите?

Ако сте готови да приемете, че горепосочените причини са смислени и понякога в това, че не чувате или не ви чуват, няма нищо лично, ето някои предложения как да преодолеете тези пречки:

- Признайте, че когато имате нещо важно за казване, трябва да създадете и "среда за слушане". Трябва да създадете тиха, фокусирана атмосфера, в която човекът, с когото говорите, ще има необходимото време и пространство да осмисли думите ви.

- Тази среда на слушане е колкото вътрешна, толкова и външна. Ако вие сте този, с когото се разговаря, а все още сте раздразнени и разстроени, признайте това. Можете да проведете разговора в друг момент.

- Ако има неща, които просто не можете или не искате да чуете, трябва да се справите с това. Можете да кажете нещо като "Не се чувствам склонна да поемам критика точно сега. Работих часове наред и ако ми покажеш и най-малката грешка, мисля, че ще се разплача. Можем ли да говорим някой път, когато съм спокойна и мога да слушам?".

- Ако искате да бъдете чути, трябва да започнете да слушате. Ако смятате, че някой не ви слуша, първата ви реакция трябва да е да слушате това, което ви се казва. Основната причина хората да не слушат е, че вярват, че другите просто не разбират.

Ако искате да бъдете чути - ако искате думите ви да имат значение и желаете да помогнете на хората около вас, започнете като затворите устата си, отворите ушите си и слушате, докато не разберете.

Когато и двамата се чувствате уверени, че разбирате напълно ситуацията и проблемите, именно тогава вашата мъдрост и въпроси могат да направят разлика в живота на близките ви.