Учителят Петър Дънов дава житния режим на учениците си преди 80 години, като тук е важно да поясним, че това не е диета, а изключително полезна схема с духовни послания, която не само кара тялото да отслабне, но и лекува и действа добре психически. 

“Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.”
Петър Дънов

Важно условие е режимът винаги да бъде през февруари. За начало се смята един от трите дни след пълнолунието, като за 2019 г. се препоръчва това да бъде 22.02. петък, а краят да е неделя - 03.03.2019 г.

Защо точно жито и какво символизира режимът

Житото е най-пълноценната храна и именно с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя. Освен това съдържа много важни фибри, антиоксиданти и коензим Q10. Чрез житния режим може да се пречистим физически и духовно след зимния сезон и да приемем по-пълноценно енергията на пролетта. Да се научим да бъдем по-усмихнати, да не допускаме лоши мисли, да се научим да се храним с любов и благодат.

Какво представлява самият режим

Всяка сутрин трябва да приготвите следната храна за целия ден:

  • 100 грама жито, което съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота
  • 3 ябълки, които са добре за сърцето
  • 9 ореха, за оросяване на мозъка
  • 3 лъжици мед, които са полезни за кръвта
  • лимон

Пригответе житото от вечерта, като го измиете добре, залеете го с вряла вода и го сложите в добре затворен термос. На сутринта изпивате житената вода с добавен мед и малко лимон, като се стремите това да бъде 30-60 минути преди закуска. Водата не се пие, а се "дъвче", защото това е много питателна течност. Житото е добре да бъде оменало, но не и преварено, като разпределяте дневната порция на 3 части, за 3-те основни хранения. Към всяко ядене добавяте по една ябълка и три ореха, като се стараете отново да дъвчете много. Добре е преди хранене да изпивате по 2 чаши вода с малко мед и лимон, като изключение са само сутрините, в които пиете от житената вода. Нека тя не бъде студена, а със стайна температура.

Обикновено на втория или третия ден може да изпитате „лечебна криза" - да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др. Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. 

На десетия ден, последен ден, на обяд се прави "ангелска супа". Тя се състои от литър и половина леко подсолена вода, три цели обелени картофа, няколко стръка нарязан магданоз, черен пипер, лук или праз. 

Преди да стартирате

Важно е преди да започнете режима да сте сигурни, че сте здрави. Ако имате непоносимост към глутен, по-добре се откажете. Водата пък е добре да бъде преварена или трапезна, а не директно от чешмата.

По време на режима

По време на житния режим са забранени всички останали храни, кафе, чай, алкохол, сокове и сол. За да има наистина ефект за тялото ви, е необходимо да спазите и 10-те дни, а след края на режима да се захраните правилно. придържайте се към по-леки храни поне седмица. Някои хора приемат "ангелската супа" 2-3 дни след края на режима и след това постепенно въвеждат и други храни. 

Ако сте изпълнили всичко, както е описано, то резултатът ще е минус 4-6 килограма.