Обръщали ли сте внимание на цвета на седалките в самолета? Те почти винаги са сини и много хора си мислят, че причината е, че синьото е цветът на небето, но обяснението изобщо не е толкова просто!

Дали можете да предположите истинската причина? Помислете си и след това прочетете обяснението...

Та, защо седалките са почти винаги сини?

Първите сини седалки влезли в употреба преди няколко десетилетия и сега всички авиокомпании залагат на този цвят в различни негови нюанси. Според британските учени повечето хора свързват синьото със сигурност и надеждност, което е много важно за пътниците, които се страхуват от летенето. Цветовете оказват по-голямо влияние на хората, отколкото може би предполагате – едно проучване доказва, че 90% от хората подсъзнателно взимат решение колко симпатична е една марка или компания в зависимост от нейните фирмени цветове.

Изборът на синьо е обусловен и от практически подбуди – върху тъмносиньото петната и олющванията си личат по-малко, затова и черното е следващият по популярност цвят за седалките в самолетите. Интересното е, че в първа класа, която се използва от по-малко пътници, седалките обикновено са в по-светли нюанси на синьото, защото седалките се използват по-рядко и затова се износват и по-бавно.

Още един любопитен факт: През 70-те и 80-те години някои авиокомпании решават да използват червени седалки. Оказало се, че този цвят повишава агресията сред пътниците, затова компаниите набързо се отказали от него.

Плат или кожа?

Колкото до избора на материали, седалките обикновено са покрити с изкуствена кожа или с плат. По правило седалките при дълги полети са направени от плат, за да може кожата на пътниците да диша, тъй като кожените седалки запотяват и са твърде некомфортни за дълги полети.

Изкуствената кожа обаче е идеална за кратки полети, защото е водоустойчива и разлетите напитки не оставят петна по нея.

Защо прозорците невинаги са до седалките?

Понякога наистина може да имате късмет да седнете до прозореца в самолета, но много често прозорецът не е точно до вас, а е твърде напред или твърде назад, така че постоянно трябва да се привеждате, за да погледнете удобно през него. Защо се получава така? Защо авиокомпаниите ни съсипват удоволствие да гледаме как се носим над градове и планини?

Причината за неудобно разположените прозорци е алчността. Авиокомпаниите се опитват са вкарат колкото се може повече места в самолета. Въпреки че има препоръки за правилното разположение на местата, авиокомпаниите често не ги спазват и добавят допълнителни редове. Затова и понякога е доста тясно в самолетите.

Как да изберете най-доброто място?

  • Както вече разбрахме, невинаги пътуването със самолет е особено комфортно, затова ще ви дадем няколко съвета за това как да изберете най-доброто място.
  • Ето този сайт може да ви даде представа как ще изглежда самолета, с който ще летите. Освен това в него ще откриете препоръки за това какви места да изберете на конкретния полет.
  • Ако не искате да слушате рева на двигателя, изберете място, което е по-близо до носа на самолета. В такъв случай може да чувате разговорите на стюардесите, но те едва ли ще са по-силни от двигателя. Ако тези места вече са заети, а шумът ви дразни, седнете откъм пътеката – там двигателят се чува по-слабо.
  • Местата в началото на самолета имат и други предимства – сервирането на храната започва от вас и ще имате по-голям избор от ястия, докато пътниците в опашката на самолета рядко могат да избират.
  • Ако сте много високи, може да седнете до аварийния изход, където има повече място за краката ви, за да не пътувате свити и с колене до брадичката. Имайте предвид, че седалките до аварийния изход не се накланят напред и назад, за да не попречат на евакуацията.

Е, запалихме ли духа ви за пътешествия? Ако да, то побързайте да се възползвате от най-добрите оферти за екскурзии със самолет още сега.