Смятаната за "най-добра" за зъбите ни рутина да ги мием след закуска, всъщност не е толкова полезна за зъбите ни...

Това разкри екип от стоматолози, които съветват да мием зъбите си преди първото си хранене за деня, за да ги предпазим възможно най-добре.

И все пак проучванията показват, че до 40% от хората правят грешката да ги изчеткат едва след като са изяли закуската си. "За да предпазвате зъбите си от бактерии и да имате свеж дъх, миенето преди това е задължително", споделя д-р Сам Джетуа, вицепрезидент на Британската академия по козметична  дентална медицина.

Първото измиване помага на зъбите да се борят с бактериите, които са се развили през нощта. Д-р Jethwa казва, че докато спим, бактериите в устата ни се размножават и именно тез причиняват плаката, която съпътства всички останали проблеми, които бихме могли да имаме. Когато върху зъбите ни се натрупа плака, тя разяжда емайла, причинявайки кариеси и гниене, така че предотвратяването на това е от ключово значение. "Миенето на зъбите преди закуска не само помага да премахнете това натрупване на плака от зъбите ви, но също така задейства производството на слюнка“, казва още д-р Джетуа. 

Миенето на зъбите преди закуска намалява киселинното въздействие на храната върху самите тях!

"Когато ядете, бактериите в устата ви разграждат храната и произвеждат киселина. Така зкуската и пиенето на кафе или плодов сок ефективно подхранва тези бактерии със захар, която образува киселина и може да атакува зъбния емайл. Миенето на зъбите преди закуска помага за премахването на тези бактерии и киселинната среда, които могат да навредят на зъбния емайл", категоричен е д-р Кларк. Той казва, че ако изпием чаша портокалов сок на закуска и измием веднага след това зъбите си, ние всъщност изчеткваме и почистваме с конец киселината както от бактериите, така и от портокаловия сок между зъбите си. Тази киселина може да отслаби зъбния емайл, причинявайки износване и чувствителност на зъбите, така че експертите препоръчват да изчакате поне 30 минути след хранене, за да измиете зъбите си. 

Свеж дъх

Сутрешният дъх е разочарование, което много хора са изпитват ежедневно. То се причинява от бактериите, които са се размножили в устата ни за една нощ. Слюнката е отговорна за отмиването на частиците, причиняващи миризма, но производството на слюнка намалява, докато спим, устата ни е суха. Това ни оставя с натрупване на бактерии, които издават неприятен аромат. Д-р Кларк казва: "Миенето на зъбите преди закуска може да помогне за премахване на лошия дъх, причинен от бактерии в устата. "Това е особено важно, ако планирате да общувате с другите рано през деня, вашият партньор също ще ви бъде благодарен."

По-добър вкус на храната

Ако някога сте пили портокалов сок след като сте си измили зъбите, най-вероятно няма да се съгласите. Но експертите са повече от категорични, че миенето им преди първото хранене за деня, всъщност може да направи храната по-вкусна. Според д-р Кларк това е така, защото миенето на зъбите помага за премахване на остатъчните аромати и бактерии от устата ви, които могат да попречат на вкуса на вашата закуска. 

А вие кога миете зъбите си?