Винаги сте гладни? Може би ядете грешните храни.

Не бяхте изобщо толкова гладни преди да си вземете шепа чипс или да хапнете банан по обяд. Но вместо да ви помогне да издържите до следващото хранене, вие се чувствате освирепели от глад. Каква е логиката?

Никой нутриционист не би направил тази аналогия, но мислете за това като за секса. Ако сте привлечени към някого, една целувка само ще разпали пламъците на желанието ви. По същия начин, няколко хапки храна могат да "активират" частите на мозъка и червата, които ви карат да огладнеят повече, по думите на доктор Белинда Ленерц, ендокринолог и изследовател в Бостънската детска болница и Харвард.

"Видът, обонянието или вкусът на някои храни се задейства мозъчната дейност, отговаряща за храната", обяснява тя, имайки предвид различните чревни процеси, които се включват, когато тялото ви смята, че му предстои хранене. В същото време, поглъщането на няколко хапки храна задейства желанието да се консумира повече храна, за да се повтори или поддържа усещането, което мозъка е изпитал, когато сте яли този чипс или онзи банан.