Нашето тяло е изключително сложна машина, над която понякога нямаме никакъв контрол. Някои неща сякаш се извършват от само себе си, като хълцането, кихането и досадните мускулни крампи. Но дали не можем да ги контролираме?

Днес ви представяме няколко трика, с които ще държите тялото си под контрол, за да избегнете неприятни ситуации. А онези, които искат да експериментират с тялото си и искат да се почувстват като Алиса в Страната на чудесата – да четата до края.

1. Не искате да кихате? Стиснете с пръсти горната част на носа

Не е нужно да си запушвате носа, единствено трябва да „подразните“ кожата на носа ви, когато го направите мозъкът ви изпраща сигнал за тревога и спира кихането, защото в момента то става по-маловажно. Друг начин да спрете кихането е до поставите езика на небцето си, което отново дразни мозъка ви. Ако пък искате да кихнете, но не ви се получава, трябва да погледнете към ярка светлина. Според едно немско проучване над 60% от хората кихат, когато видят ярка светлина. 

Ако пък в грипния сезон не спирате да кихате и вече се изнервяте, опитайте се да мислите позитивно, вероятно след няколко дни досадното кихане ще спре, докато една жена е кихала в продължение на 976 дни! Така че вашият проблем не е нищо в сравнение с нейния.

2. Ако искате да чувате по-добре, запушете си едното ухо

Когато сте в клуб или на концерт, а музиката е твърде силна, обикновено не можете да чуете приятелите си, колкото и да се надвиквате. В такива моменти е най-добре да запушите едното си ухо с пръст и да се наклоните другото към приятеля ви. Този трик често се използва от певци и музиканти.

3. Ако нещо ви тревожи – смучете си палеца

Този трик може да се обясни със стимулацията на блуждаещия нерв, която кара сърцето ви да бие по-бавно и намалява кръвното налягане. Ако сте на обществено място и нещо силно ви притеснява, свийте ръката си в юмрук, докато палецът ви сочи на горе и просто духнете няколко пъти върху него.

4. Ако искате да се отървете от хълцането – поставете лед на езика си

Срещу досадното хълцане има какви ли не „рецепти“ – някои си дърпат върха на езика, други ядат бучки захар, а трети, разбира се, пият вода, много вода. Още един начин, за да спрете хълцането, е да поставите бучка лед на езика си или върху гърлото си. На някои им помага да запушат ушите си с ръце и да изпият чаша вода на един дъх през сламка.

Ако хълцането не спира, може да влезете в „Рекордите на Гинес“, като мъжа, който е хълцал в продължение на 68 години. Той все пак е водил нормален живот, дори се е оженил и е имал 8 деца, въпреки това ние не ви пожелаваме да хълцате толкова дълго.

5. Ако ви се схване мускул в дясната половина на тялото, докато тичате, издишайте силно, докато сте стъпили на левия ви крак

Можете да приложите същия трик и ако ви се схване мускул в лявата половина на тяло – просто издишайте силно, докато сте стъпили на десния ви крак. Един лек масаж на засегнатото място няма да навреди.

Докато тичате, кръвта бързо нахлува в работещите мускули. Ако не загреете добре, кръвта не се разпределя равномерно и по този начин „залива“ черния дроб и далака твърде бързо. В следствие на това тези органи започват да пристискат диафрагмата ви. Ето затова загрявката е толкова важна и намалява риска от контузии.

6. Задръжте дъха си, ако искате да се събудите по-бързо

Ако трябва да ставате рано, но ужасно ви се спи, може да прибегнете до този трик. Когато задържите дъха си, пулсът ви се ускорява и тялото се активизира. Но не прибягвайте до този трик твърде често, защото грубото събуждане е доста стресиращо за организма ви.

7. Раздразнителни сте? Подъвчете един молив

Тайната на този трик е съвсем проста – когато държите молива със зъбите си, мускулите, които отговарят за усмивката ви, трябва да поработят. Тази информация се препраща към мозъка и той си мисли, че вие се усмихвате. Заблуденият ви мозък започва да произвежда повече ендорфин и съвсем скоро ще започнете да се смеете, без да имате нужда от молива.

8. Използвайте розмарин, за да активирате вашата суперпамет

Ако трябва да научите нещо и да го запомните добре, трябва да активирате вашата суперпамет – легнете вечер в леглото (не, няма да спите, за съжаление) и поставете розмарин близо до вас. Ароматът на розмарина ще активизира мозъка ви и вие ще запомняте по-лесно и по-бързо.

9. Когато ви изтръпне кракът – разклатете глава

Ужасно неприятно е, когато някой крайник реши да ви предаде и „заспи“. Изтръпването предизвиква усещането за иглички под кожата, а единственото, което можем да направим в такива моменти, е да чакаме да премине. Следващия път, когато това ви се случи, разклатете глава. По този начин мускулите ще се отпуснат и игличките ще преминат по-бързо.

10. Стиснете носа си, ако искате да излъжете на детектор на лъжата

Ако сте нервни и сърцето ви бие твърде учестено, запушете си носа. След това затворете очи и издишайте силно. Ще усетите как налягането във вътрешното ви ухо се променя и постепенно пулсът ви се нормализира.

Бонус: Как да заблудите мозъка си и да влезете в Страната на чудесата

Пуснете радиото и го поставете на такава честота, че да чувате само „бял шум“. Срежете една топка за пинг-понг. С помощта на тиксо, поставете половинките на топките пред очите ми. След това трябва да легнете до радиото и да се отпуснете. Най-добре е пред вас да има източник на червена светлина (може да отворите една червена картинка на компютъра ви). След 10-20 минути ще изпитате ефекта на Ганцфелд.

Мозъкът ви ще започне да интерпретира шума и светлината по различен начин, това ще предизвика у вас необичайни усещания и дори халюцинации. Този невероятен феномен е познат на науката от доста време, но едва през ХХ век повече хора започват да се интересуват от него. Има хора, които твърдят, че в такива моменти се отваря нашето трето око и можем да комуникираме чрез телепатия с останалите в стаята, но ние няма да стигаме толкова далеч с твърденията.