Малките навици могат значително да подобрят качеството ни на живот или да влошат здравето ни. Някои експерти смятат, че са ни нужни поне 3 седмици, за да придобием нов навик и да се научим да го спазваме, но понякога са ни нужни дори 2-3 месеца, затова не се отказвайте!

Всяко дълго пътуване започва с малки крачки. Затова днес сме съставили списък с 12 важни навика, които трябва да започнете още днес, за да бъдете по-здрави и щастливи утре.

1. Не забравяйте да пиете вода сутрин

Още щом станете сутрин, трябва да изпиете 1-2 чаши вода, които ще ви заредят с енергия.

Сутрин тялото ви е дехидратирано след 7-9 часа сън, което води до умора и сънливост. За да направите задачата по-лесна, просто си налейте чаша вода преди лягане и я поставете на нощното шкафче, за да я видите сутринта и да се сетите, че трябва да я изпиете.

2. Променeте кофеиновите си навици

Чистото кафе на зърна може да е полезно за мозъка ни, защото съдържа много антиоксиданти, прави реакциите ни по-бързи, подобрява паметта и помага на невроните да работят по-бързо. Мокачиното и капучиното не попадат в категорията на полезните кафета, те не са нищо повече от глезотия, която ни носи удоволствие. Заложете на прясно приготвеното чисто кафе и намалете кафетата със сметана и изкуствени подсладители.

3. Започнете с най-досадната задача

Всеки ден имаме купища работа и никога не знаем откъде да започнем. Обикновено обаче оставяме най-досадните задачи за последния момент, а така само удължаваме агонията си и намаляваме продуктивността си. Експертите съветват да започнете деня с най-важната или с най-досадната задача. По този начин ще се отървете от нея по-бързо, а и ще се почувствате горди от себе си, което веднага ще повдигне настроението ви и ще ви зареди с амбиция да се справите и с другите задачи за деня.

4. Прибавете лилави зеленчуци към диетата ви

Много е важно в салатите ни да има най-различни цветове. Например червеното цвекло е изключително полезно, защото е богато на витамин В и антиоксиданти. То подобрява концентрацията, кръвообращението и притока на кислород към клетките. Освен това не е скъпо.

Можете да приготвите червеното цвекло по най-различни начини – настъргано в салата, във фреша ви, печено на фурна, сварено, мариновано и т.н.

5. Усмихвайте се винаги, когато можете

Учените са установили, че започваме да се усмихваме още докато сме в майчината утроба. За съжаление, много хора губят усмивката си, когато пораснат. Експертите твърдят, че децата се усмихват около 400 пъти на ден, докато само една трета от възрастните се усмихват повече от 20 пъти дневно.

Проучванията обаче са доказали, че емоционалното ни състояние и мимиките на лицето ни са свързани и дори фалшивата усмивка може да подобри настроението ни, тъй като усмивката предизвиква отделянето на ендорфин – хормона на щастието. Затова се усмихвайте по-често.

6. Не забравяйте за витамин D

Учените са доказали, че депресията, лошото настроение и безсънието могат да са причинени от липса на достатъчно витамин D. Този витамин се отделя от тялото ни, когато слънчевите лъчи докоснат кожата ни, а когато видим слънце, се отделя и серотонин – още един от хормоните на щастието.

Без достатъчно витамин D,тялото ни е изложено на по-голям риск от физически и психически заболявания. Много е важно да излизате достатъчно често на слънце, дори и да работите от вкъщи и да нямате ангажименти навън.

7. Правете упражнения за мозъка

Както мускулите, така и мозъкът ни се нуждае от редовни упражнения, за да работи правилно. Мозъчният фитнес се основава на идеята, че новите задачи и предизвикателства развиват мозъка, с което подобряват концентрацията, паметта и бързината на реакциите ни. Как да тренирате мозъка? Намерете си ново предизвикателство. Решавайте логически задачи, научете танцова хореография, започнете да учите нов език, свирете на някакъв музикален инструмент, пътувайте до нови места или просто направете нещо, което не сте свикнали да правите. Тази мозъчна гимнастика ще поддържа мозъка ви в отлична форма.

8. Не забравяйте да седите изправени

Добрата стойка, особено при седене, е изключително важна за здравето ви. Природата е създала човешкото тяло, за да тича, ходи и да търси храна по цял ден. Това са правили нашите прадеди. Затова и седенето по 8 часа на ден не е в природата ни и не е полезно за здравето ни. Заради неактивния начин на живот мускулите отслабват, гръбнака се изкривява, въобще всички органи започват да вършат работата си все по-зле.

Затова е важно да си взимате кратки почивки на всеки час – станете от бюрото, разходете се, правете малко гимнастика и не забравяйте да седите изправени. Хубаво е да си купите ергономично бюро и удобен стол.

Когато сте седнали, коленете трябва да са успоредно разположени на пода и да са на същото ниво като бедрата, трябва да сте стъпили с цяло стъпало на пода и да не кръстосвате крака. Опитайте се да разположите тежестта на тялото си равномерно, поставете и двете си ръце на бюрото и не се прегърбвайте.

9. Започнете да мислите по-позитивно

Ако в момента сканирате мислите си, колко ли негативизъм ще откриете? Най-вероятно много. И не казвайте, че сте си такива по природа, защото активно можете да промените светогледа си. Просто се спирайте, когато се каните да кажете нещо негативно. Когато мислите, че всичко е безнадеждно, погледнете нещата от нов ъгъл.

Учените са доказали, че оптимистите по-рядко страдат от сърдечни проблеми, така че ви насърчаваме да внесете малко повече позитивизъм в живота ви.

10. Пробвайте с ароматерапия

Представете си как ухае бабината градина в късната пролет или ароматът на маминия сладкиш, който ви посреща, когато прекрачите прага на родния ви дом... Какви прекрасни аромати, нали? Сигурно изпълват сърцето ви с трепет и радост, но знаете ли, че ароматите оказват огромен ефект върху нервната ни система? Японски учени са открили, че розовото масло и парфюмът от пачули ни успокояват и намаляват активността на нервната система с 40%, докато етеричните масла от мента и грейпфрут увеличават активността ѝ 1,5-2 пъти.

На пазара се предлага много видове етерични масла. Прочетете какви са техните ефекти, открийте най-подходящото за вас и инвестирайте малко пари в домашна ароматерапия.

11. Масажите

Масажите могат да бъдат най-различни – бързи/бавни, поради медицински причини, за удоволствие или за релакс. Независимо какъв масаж ще си изберете, той със сигурност ще направи чудеса. Доказано е, че масажите намаляват стреса и напрежението, помагат при главоболия и умора в очите, намаляват кръвното налягане и ни помагат да спим по-добре.

Според учените физиотерапията, включително и масажите, намалява нивата на хормона кортизол с 31%. Ако имате проблем със съня, пробвайте с лек масаж преди лягане. Според едно проучване ще спите средно 30 минути повече, ако преди лягане се масажирате за 3 минути.

Е, какво чакате? Запишете си час за масаж още сега.

12. За сладки сънища

Има няколко важни фактора за качествен и сладък сън. Първо, стаята трябва да бъде добре проветрена. Второ, завесите трябва да са спуснати, защото мелатонинът, хормонът на съня, се произвежда само в пълен мрак. Тишината също е важна, разбира се, и е хубаво да спите голи, но най-важна е позата, в която спите. Спането по корем не се препоръчва от лекарите, защото натоварва гръдния кош, раменете и мускулите на врата.

Спането по гръб се препоръчва, особено ако имате проблеми с кръста и гръбнака, но е изключително важно да намерите правилната възглавница, която няма да изкривява врата ви.

Ако спите на една страна, е хубаво да поставите възглавница между коленете, за да не ги натоварвате.