Някои хора твърдят, че технологиите са виновни за безсънието, но трябва да ви кажем, че то се наблюдава и при животните, дори и при малките буболечки, освен това проблемите със съня могат да бъдат и наследствени. Каквито и да са причините за вашето безсъние, със сигурност има решение на проблема.

Днес ви представяме 12 хитрини, с които ще заспиваме по-лесно и ще спите по-добре.

1. Никаква светлина

Първата стъпка за ползотворен сън е да се отървете от всякаква светлина. Дори и мигащата светлинка на лаптопа или телефона може да ви разсее. Причината е, че светлината навлиза през очите и стига чак до хипоталамуса – онази част от мозъка ви, която контролира съня. Освен това мелатонинът, хормонът на съня, се синтезира само когато е достатъчно тъмно.

2. Пробвайте с медитация

Медитацията може да ви помогне при разрешаването на много проблеми, включително и такива със съня. Според едно проучване, проведено през 2009 г. от Станфордския университет, участниците, които медитирали, заспивали два пъти по-бързо от останалите, така че си струва да пробвате.

3. Придържайте се към един постоянен режим

Много е важно да си лягате по едно и също време, ако това е възможно. По този начин биологичният ви часовник няма да пострада и ще ставате много по-лесно сутрин.

4. Не спете през деня

Ако имате проблеми със съня, трябва да избягвате дългата дрямка през деня. Според експертите всеки от нас се нуждае от определен брой часове сън според възрастта му и ако спите през деня, тялото ви няма да е особено уморено вечер и ще заспите по-трудно. Ако ще си взимате дрямка, нека не е по-дълга от 20-25 минути.

5. Ароматерапия с лавандула

Лавандулата ухае прекрасно, а освен това притежава и терапевтични свойства. Учените са открили, че ако помиришете лавандула 2-3 пъти в рамките на 10 минути, ще заспите по-бързо и ще спите по-дълбоко.

6. Помечтайте

Забравете за броенето на овце, всъщност броенето ще направи мозъка ви по-неспокоен и не е сигурно, че ще заспите. Много по-правилна тактика е да си помечтаете за нещо приятно – не да градите планове за следващата ви екскурзия, а да си представите ваше любимо място или да си измислите простичък, но приятен сценарий, който ще накара мозъка ви да се успокои. Представете си например водопад, гора или плаж с кристално чиста вода. По този начин ще забравите за онези неща, които ви притесняват и скоро ще заспите.

7. Слушайте успокояваща музика

Музиката е истинска магия, която ни действа дори на подсъзнателно ниво. Животните и дори растенията също реагират на музика. Колкото до заспиването, трябва ви бавна и успокояваща музика с ритъм от 60-80 бийта в минута. Не само че ще заспите по-бързо, но е доказано, че такава музика намалява нивата на стреса и помага при борбата с депресията.

8. Правилната температура

Стаята, в която ще спите, не трябва да е нито твърде топла, нито твърде студена. Около 19-24 градуса е оптималната температура за сън и не забравяйте да използвате правилните завивки. А според едно проучване е хубаво и да спите голи!

9. Използвайте метода 4-7-8

Този метод прави чудеса за онези, които имат проблем с заспиването. Някои хора дори успяват да заспят за 1 минута, използвайки тази техника.

Ето как да го приложите:

  • Първо поставете върха на езика между горните предни зъби и небцето. Езикът ви трябва да остане там по време на цялото упражнение.
  • Издишайте през устата. Затворете я.
  • Вдишайте през носа, докато броите до 4.
  • Задръжте дъха си, докато преброите до 7.
  • Издишайте през устата, докато преброите до 8.
  • Повторете това упражнение общо 4 пъти.

Тук може да прочетете още за неговите ползи.

10. Запишете мислите си на хартия

Доказано е, че воденето на дневник също помага при тежки форми на безсъние. Ако не можете да заспите, защото мислите ви препускат, а много проблеми ви тревожат, станете и вземете лист и химикал. Напишете мислите си на хартията, не е нужно да стенографирате всяка мисъл, може да ги изразите под формата на стихотворение, разказ или дори рисунка. По този начин по-бързо ще се отървете от тревожните мисли, умът ви ще се прочисти и ще заспите по-лесно. А и току-виж пробудите креативността в себе си и откриете, че имате талант.

11. Йога

Ще ни трябва отделна статия, за да ви изброим всички ползи от всекидневните упражнени и в частност – на йогата, затова сега просто ще ви кажем, че тя поддържа тялото ви здраво и ви помага да спите по-добре.

Според едно проучване, проведено през 2013 г. от Северозападния университет в САЩ, хората, които тренират по 45 минути дневно, спят по-добре. Не очаквайте нещата да се променят за една вечер, но скоро ще забележите ползите от тренировките.

Искаме обаче да ви предупредим, че не бива да тренирате късно вечер, защото ще постигнете обратния ефект – тялото ви ще се активизира и ще заспите по-трудно.

12. Пробвайте с черешов сок

Смята се, че чаша топло мляко преди лягане ще ви помогне да заспите по-бързо, но ако при вас този трик не работи, имаме друго предложение – черешов сок. Черешите са богат източник на хормона мелатонин и на аминокиселината триптофан, които помагат при регулирането на съня. Ето защо е хубаво да изпивате по една чаша черешов сок вечер.