Има няколко съвета, които родителите чуват постоянно и вярват в тях, колкото и налудничаво да звучат понякога. И макар и „бабините деветини“ невинаги да съдържат истина, те все още се предават от уста на уста. Младото поколение за щастие се опитва да развенчае митовете и ненужните суеверия и изглежда е имунизирано към глупости, но все пак се прокрадва известно количество невярна информация по отношение на отглеждането на децата. Ето кои са 16-те популярни схващания, които родителите в миналото вярваха, че са истина, но всъщност не са нищо повече от добре поднесена лъжа...

1. Захарта прави децата хиперактивни

Кой не е чувал това? Захарта е враг номер 1 по отношение на храненето на децата и на всяко хлапе се е случвало да му бъде скрит шоколада на място, което не може да достигне, за да не се отключи „страшния демон“ на хиперактивното дете. Кимате в знак на съгласие? Мислейки, че е истина... всъщност не е! Според много проучвания няма директна връзка между хиперактивността и консумацията на сладкиши. Учени от Йейл са открили, че макар и захарта да води до отпускането на адреналин в кръвта, тя не единственият виновник за белите, които децата вършат. Освен това всяка храна, която променя нивата на кръвната захар и води до прилив на адреналин, може да бъде отговорна за буйното поведение на децата. Дори и доматите!

Възрастта е сериозен фактор по отношение на приливите на енергия. Колкото по-малко е детето, толкова повече енергия има в него, която просто чака да избухне. Полезен съвет: включете фибри в ежедневната диета, за да балансирате нивата на кръвната захар.

2. Бебетата, които проговарят и прохождат по-рано, са по-умни

Социалният натиск детето да проговори или да започне да ходи рано може да причини тревожност у много родители. Има силно вярване, че ранното развитие е белег за по-висока интелигентност. Но все пак времето, в което детето проговаря или прохожда няма почти никакво влияние върху бъдещото му развитие. Според швейцарско проучване няма доказателства, че децата, които бързо проговарят или прохождат, са по-умни или по-добре координирани като пораснат. Речникът на всяко малко дете е различно и стига то да покаже знаци на комуникация и координация на възраст между 12 и 20 месеца, е напълно нормално.

Бебетата са много склонни да имитират поведение. Вашето дете може да стане изключително интелигентно, стига да са му осигурени ресурсите, обстановката и обстоятелствата. Това, което се опитваме да кажем, е да оставите бебето да бъде бебе! Не се поддавайте на социалното напрежение в опити да го накарате да постигне нещо преждевременно – всичко е въпрос на време.

3. Повече бебета се раждат по време на пълнолуние

Това е толкова вярно, колкото и това, че щъркелите носят бебетата – или пък може би пълнолунието им помага да стигнат по-бързо? Разбира се, че фазата на луната не оказва никакво влияние върху раждането на бебетата и това е доказано с проучване на астронома Даниел Катон, който анализирал данни за броят на раждания през последните 20 години и не открил абсолютно никаква връзка между пълнолунието и ражданията.

4. Двама родители със сини очи не могат да имат дете с кафяви

Науката се опитва да опровергае този мит от дълги години насам, макар и генетичното взаимодействие все още да не е нап ълно разгадано. Въпреки че е рядко срещано родители със сини очи да имат дете с тъмни, това е напълно нормално. Цветът на очите се променя с течение на времето и така едно бебе може да има очи с цвят на лешник, които след няколко месеца да станат тъмно кафяви.

5. На организма му отнема седем години да разгради една дъвка

Макар и дъвката да е несмилаема заради това, че е синтетична, тя се отделя от храносмилателната система в рамките на 6 до 12 часа. Телата ни задържат само захарта от дъвката и изхвърлят останалото. Ако това не беше така, кабинетите за спешна помощ щяха да са пълни с деца и тийнейджъри, които са глътнали дъвка, а и такъв опасен продукт едва ли щеше да има място на пазара. Тази лъжа вероятно е измислена от родителите им, за да не се задавят децата им.

6. Яденето на моркови води до отлично зрение

И все пак наоколо е пълно с оптики и кабинети на очни лекари! Този мит обаче не е напълно погрешен - морковите са богати на вита мин А, който помага производството на кератин в организма, като по този начин подобряват зрението, косата и ноктите, а недостигът му може да доведе до увреждания.

7. Ходенето бос води до големи стъпала

Обувките ограничават формата и размера на крака, но ходенето бос няма да ви превърне в Голямата стъпка. Както повечето физически характеристики, тази също зависи от гените. Интересен факт е, че ходенето без обувки отпуска стъпалата, което създава усещането, че те стават по-големи. Смятаме, че тази лъжа е била измислена от родителите, за да не се наранят децата, когато си играят боси навън (или вкъщи, ако малко преди това са си играли с конструктор и са пропуснали да съберат всички парченца).

8. "Ще ти порасне диня в коремчето, ако погълнеш семките!"

Още един мит, който родителите са измислили, за да предпазят децата си от задавяне. Истината е, че семената от динята се изхвърлят от организма в рамките на няколко часа, а и дори да не беше така, в стомаха се съдържа предимно киселина и в него е невъзможно да поникне каквото и да било. Според експертите за хората са вредни само семената на гниещите плодове и зеленчуци, както и такива, които хората обичайно не консумират (семена за птици например).

9. "Ако не си изядеш храната, Торбалан ще я изяде!"

Да дадеш последното залче на Торбалан е разглеждано като голям грях в много семейства. Децата са възпитавани да се борят с лошото от най-ранна възраст и има много приказки и вярвания, които целят да възпитат добър етикет у хлапетата. Родителите го правят, за да не останат децата им ненахранени, но дали възпитаването на страх е правилният метод за това? Разбира се, че не.

10. Момичетата, които носят шапки или диадеми, ще оплешивеят

Един от големите страхове за всяко момиче е да изгуби косата си и нямаме никакво обяснение от къде е възникнал този мит. Няма никаква научно доказана връзка между носенето на шапки и оредяването на косата – ако беше така, дамите, които носят бурки или забрадки щяха да пестят много пари от продукти за коса. Но има нещо, което може да доведе до оплешивяване при жените и това са прекалено стегнатите плитки, когато се носят прекалено често, както и прекаленото третиране на косата с агресивни продукти.

11. "Ако стоиш прекалено близо до екрана, ще ослепееш!"

Предполагаме, че това помага на родителите да накарат децата да се отместят от телевизора и да си пуснат любимото предаване - трудно е да се биеш за дистанционното с дете, нали така? Шегата настрана, но няма значителни доказателства за физическо увреждане на очите, ако седите прекалено близо до екрана. Експозицията на всяко електронно устройство обаче може да доведе до напрежение в очите - няма да загубите зрените си, но може да имате главоболие. Според експертите не трябва обаче да пренебрегвате факта, че детето ви стои близо до екрана - това може да означава, че не вижда добре и е важно да му обърнете внимание.

12. Пиенето на студена вода след хранене е вредно

Температурата на водата не е свързана с някакъв положителен или отрицателен ефект върху тялото в комбинация с хранене, но учените вярват, че студената вода гори повече калории от по-топлата. Но съществуват митове, че студената вода втвърдява мазнините в стомаха и води до подуване и затруднено храносмилане. Някои дори обвиняват студената вода за сърдечните удари – в какви глупости вярват някои хора само! Пиенето на вода след хранене помага да се хидратирате и стимулира разграждането на храната. Според експертите пиенето на вода винаги е полезно, независимо дали е студена, или топла.

13. "Ако те сърби носа, някой говори за теб..."

Може би алергиите не са били познати на хората, когато е възникнал този мит, но той просто няма как да бъде истина. За щастие учените не са губили ценното си време, за да изследват този мит, но всички знаем, че сърбежът по носа може да означава, че имате алергия, че се нуждаете от хидратация или че просто трябва да се почешете.

14. "Хълцането означава, че липсваш на някого!"

Странно е как митовете се опитват да придадат смисъл на обикновени рефлекси на тялото. Колкото и стимулиращо егото да е вярването в този мит, той просто не е истина. И все пак ако държите да продължите да го приемате за истина, защо не се обадите на първия човек, за когото се сетихте, когато се разхълцахте? Може би не му липсвате, но няма нищо лошо да си поговорите с някого и да се разсеете от неприятното хълцане (или пък да го разсмеете с накъсаната си реч).

15. Пиенето на кафе ще спре растежа

Да давате кофеин на дете не е никак добра идея и е важно да имате предвид, че той не се съдържа само в кафето. Но макар и той да засяга апетита и енергията на детето, няма да повлияе на растежа на костите му. Разпространено е схващането, че консумацията на кафе на млада възраст може да доведе до остеопороза. Според експертите обаче кафето може индиректно да повлияе на спирането на растежа – то нарушава съня, а именно той е главният виновник за растежа. Децата се нуждаят от 10-12 часа сън преди да навлязат в пубертета, за да може хормоните на растежа да се развият в тялото им.

16. "Ако правиш физиономии, може да останеш така за цял живот!"

Като деца ни беше изключително забавно да правим възможно най-странните физиономии – да си дърпаме очите, да ги събираме или пък да докосваме носа си с език. Единствените, на които това не допадаше, бяха възрастните, които постоянно ни предупреждаваха, че може така да си останем за цял живот. Разбира се, това е просто мит и няма как лицето ни да се промени от мимиките, които правим – ако беше истина, Джим Кери трябваше да се подлага на редица операции след всеки свой филм. Затова когато следващият път детето ви прави налудничави физиономии, не му се карайте, а се включете в забавата.