Сезонът на настинките е тук. Приемът на лекарства понякога може и да е задължителен, но преборването на баналната настинка няма нужда от специални помощници. Запознайте се с естествените средства и хитринки, с които можете да се справите с досадната настинка и то в домашни условия.

Увеличете приема на витамини

Да, знаем, че това е първото нещо, което чувате, когато се разболеете, но никой не би могъл да отрече, че в твърдението има много истина. Именно по време на настинка организмът ни се нуждае от повече сили, а тях може да се набави чрез увеличения прием на витамини. Най-добре е да заложите на витамини C и D, които са известни с благоприятното си действие през всеки сезон.

Използвайте разтвор със солена вода

Ако страдате от хрема и вече не издържате да сте със запушен нос. Приготвянето на разтвор със солена вода ще облекчи хремата до голяма степен и няма да се притеснявате какво съдържат избраните от вас капки.

Доверете се на домашни тонизиращи напитки

Свикнали сме, че напитките с тонизиращо действие се предлагат на високи цени. Истината е, че можете да приготвите тоник изцяло в домашни условия. За целта са ви необходими само топла вода, лимон и мед. Специалният тоник ще се отрази освежаващо на организма и синусите.

Заложете на меда

Чували ли сте, че мнозина препоръчват приема на мед при различи оплаквания? Чудотворните свойства на меда са познати от векове и до ден днешен той се използва много често с цел укрепване на организма и борба с настинките.

Яжте храни, които ви затоплят

Когато настинката властва над тялото ни, затоплянето е изключително желано. Ето защо специалистите съветват да подсилите организма с телешко, тиква, чесън, орехи, лук, череши, канела, вино, кафе.

Пийте хрян

Да, няма грешка. Хрянът съдържа полезни вещества, които ще дадат на тялото ви допълнителни сили, за да се справи с настинката. Можете да го съчетаете с чесън, лук, джинджифил и люта чушка.

Поддържайте правилната влажност на въздуха

Когато сте настинали или с хрема, всичко, което ви заобикаля може да бъде дразнещо и неприятно. Но когато става дума за въздуха и за нивото на влажност в него, не бива да правите каквито и да било компромиси. Ако въздухът не е с правилното ниво на влажност, то той може да се отрази и на начина, по който се чувствате.