И тази Коледа сме нареща, за да помогнем с вкусни предложения за вълшебства, галещи очите и небцето, разбира се, с помощта на верните ни приятели от София Мел.

Днес ще ви представим една от най-обичаните рецепти от малки и големи по време на коледно-новогодишните празници - баницата с тиква и орехи.

Необходими продукти:

500 гр брашно София Мел Баница

700 гр настъргана тиква

1 ч.ч. натрошени орехи

250 гр краве масло

200 мл хладка вода

150 гр захар

2 с.л. канела 

щипка сол

1 жълтък

200 мл вода

пудра захар за поръсване (по желание)

 

Начин на проготвяне:

В началото трябва да замесим перфектното тесто за корите на баницата с тиква. За целта смесваме брашното, солта и топлата вода, като впоследствие добавяме и 100 гр от мекото масло. Омесваме добре и оставаме за малко настрана, за да втаса.

Идва ред и на плънката - задушаваме настърганата тиква с останалите 150 грама разтопено масло и вода. Оставаме да се сготви на слаб огън и добавяме захар. 

След като тиквата поомекне, прецеждаме сместа през гевгир и я объркваме с натрошените орехи.

За да получим перфектните кори разделяме тестото на три части и разточваме до получаването на тънък лист от всяка.

Идва ред и на голямата цапаница - намазваме всяка кора  с разтопено масло, поръсваме с още малко захар и слагаме част от плънката. Завиваме всяка кора на руло и поставяме в предварително намаслена тавичка.

След като всички кори са готови ги намазваме с жълтъка и печем на 180° C за около 40 минути или до пълна готовност. 

След като баницата е готова, извадете я, напръскайте я с малко вода, за да омекне и по желание преди поднасяне поръсете с пудра захар. 

За да се получи всяко едно ястие вкусно и неустоимо, е ясно, че трябва да вложим сърцето си и да го приготвим с много любов. Тази година София Мел ти дава възможността да се включиш в играта им и да участваш за наистина страхотни награди. Единственото, което се изисква от теб, е да направиш красива кулинарна снимка, да я качиш в профила на Вкусен свят и така не само да вземеш участие в томболата за 1 от 100 награди, но и да помогнеш на човек в нужда. С всяка добавена снимка или рецепта София Мел прави дарение на Фондация „Конкордия България“, която вече 14 години работи за деца, младежи и семейства за осигуряване на социални услуги за независим живот. Колкото повече помагаш на нуждаещите се, толкова по-голям е шансът ти да спечелиш практичен и много готин подарък - 50 хлебопекарни, 10 комплекта за подправки, 10 буркана за сладки, 10 подноса 6 в 1, 10 кухненски везни и 10 комплекта ножове за пици.