Според ново проучване бебетата, които се раждат след 40-ата гестационна седмица, се справят по-добре в училище, но да се родиш в 41 и 42 седмица си има и своите недостатъци.

В проучването, проведено Северозападния университет в САЩ, се твърди, че бебетата, родени в 41-ата седмица, се справят по-добре в училище и много често са смятани за по-надарени и талантливи спрямо връстниците си, които са родени в 39-ата или 40-ата седмица.

Учените уточняват, че 40-ата седмица си остава най-безопасния период за раждане, но по-продължителната бременност може да се окаже от полза за умствените възможности на детето.

Предишни проучвания твърдят, че по-дългата бременност може да доведе до здравословни проблеми у новороденото и учените от Северозападния университет заявяват, че наистина децата, родени след термина, често са по-болнави в училище, но в същото време имат и по-развити умствени способности.

Според учените закъснелите бебета имат 2,8% по-голям шанс да бъдат обявени за гениални и по-рядко имат проблеми с развитието спрямо децата, родени преди или на термина.

Все пак се отбелязва, че тези деца са изправени пред по-голям риск от физически недъзи. При тях те се срещат с 2,1% по-често. „Тези данни предполагат, че умствените способности се развиват за сметка на физическите“, казва д-р Филио, който е ръководил проучването. „Въпреки че децата, родени след термина, са изправени пред по-голям риск от здравословни проблеми по време на детството, те се справят по-добре на всички тестове за когнитивни способности, на които ги подложихме“, допълва той.