Кралица Елизабет II е най-дълго управляващият монарх в историята на Великобритания. Тази година тя ще навърши 92 години. Въпреки че много неща се променят по време на нейното царуване, начинът ѝ на хранене си е останал почти един и същ през всичките тези години, или поне така твърди нейният кралски готвач. Два пъти седмично кралицата получава списък с предложения с ястия и тя отбелязва онези, които ѝ допадат.

Днес ще ви разкрием какво често избира кралицата и какви са нейните предпочитания, които я поддържат здрава толкова дълго време.

1. Чаша чай с бисквитка преди закуска

Кралицата започва деня си с чаша прясно сварен чай „Ърл Грей“ без захар, придружен с няколко бисквитки.

2. Овесени ядки и препечена филия за закуска

Типичната закуска на кралицата включва плод и овесени ядки. Понякога тя подслажда закуската си с препечена филия с мармалад, а ако има специален повод или празник, кралицата закусва с бъркани яйца с пушена сьомга и малко трюфели. Според нейния готвач кралицата яде пресни трюфели само по Коледа, когато често получава трюфели за подарък.

3. Чаша джин преди обяда

Очевидно кралицата не се лишава от алкохол, напротив – тя обича да изпива по един коктейл преди обяд. Коктейлът се прави с джин и вино „Дюбоне“, което е вид подсладено червено вино.

Ако искате да се почувствате като кралица, ето я и рецептата за коктейла:

Съставки:

  • 2 части вино Dubonnet Rouge
  • 1 част джин Gordon's Gin
  • 1 парче лимон
  • 2 кубчета лед за финал и още няколко за шейкъра.

Как да го направите:

Напълнете с лед шейкъра, сложете виното и джина, смесете ги добре и сервирайте в коктейлна чаша. Сложете парчето лимон на ръба на чашата и завършете коктейла с две кубчета лед.

4. Никакви нишестени храни за обяд

Обядът на кралицата се сервира точно в 13:00 ч. Обикновено включва риба (като морски език) върху канапе от спанак или тиквички, другият любим вариант на кралицата е гриловано пилешко със салата. Кралицата често избягва храните, които съдържат нишесте (скорбяла), затова в менюто за обяд няма паста, ориз или картофи.

5. Следобеден чай с пастички и сандвичи

Както знаем, англичаните много държат на следобедния чай. Кралицата го пие с мед, придружен от пандишпанова торта със сметана или шоколадова бисквитена торта. Според предишния ѝ готвач – Макгрейди, на следобедния чай задължително присъстват и два вида сандвичи – един с краставица, пушена сьомга и яйце с майонеза и друг с шунка и горчица. От време на време кралицата си поръчва и хапки с мармалад – хлябът се реже на малки кръгчета, те се мажат с масло, отгоре се слага мармалад и две кръгчета се залепят едно за друго, т.е. най-обикновени филийки със сладко, но подносени по изискан начин.

6. Добре изпечена пържола за вечеря

Кралица Елизабет II предпочита да вечеря с месо от местните ферми. Нейното любимо ястие е галският стек, който се поднася със сос от гъби, сметана и уиски. Обича да вечеря и със „Съндей роуст“ (Sunday roast – „съботно печено“), което е типично английско ястие. То съдържа печено месо, печен картоф, йоркшийрски пудинг, зеленчуци и гъст сос. Понякога кралицата вечеря с агнешко, телешко или овнешко. Каквото и месо да яде кралицата, тя предпочита да е добре изпечено (или както се казва well done). След основното ястие се сервират плодове, като ягоди или праскови, отгледани в оранжериите на замъка Уиндзор.

7. Чаша шампанско след вечеря

Според някои източници кралицата завършва деня си с чаша шампанско. Тя държи на конкретни марки и с години пие само тях (някои от марките са Bollinger, Lanson и Krug).

8. Шоколадът като изкушение

Макгрейди твърди, че кралицата обожава шоколад и се нарича „шокохолик“. Нейният любим тип шоколад определено е черният и тя самата твърди, че колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-добре.

Както виждате диетата на кралицата не е чак толкова стриктна, но тя не спира да живее активно, дори и на тази възраст. Цял живот кралицата е запалена ездачка и обожава конете, освен това всеки ден разхожда кучета си.