Прекарваме една трета от живота си, спейки или опитвайки се да заспим. Времето, когато сме в страната на сънищата, е от решаващо значение за мозъка, който „зарежда“ здравето и дори красотата ни. Този проблем може лесно да бъде решен, ако просто си лягаме в определено време.

Искаме всички, които обичат да спят най-накрая да си починат достатъчно, затова ще ви разкажем за идеалното време за лягане.

1. Започнете с избора кога да се събудите

За да знаете кой е най-добрият график за сън за вас, трябва да решите часа, в който искате да се събудите. Последните изследвания показват, че няма разлика между събуждане рано сутрин или сън до късния следобед. Но е изключително важно да имате предвид, че ако искате да се събудите свежи и спокойни, трябва да настроите аларма за същото време, 7 дни в седмицата.

2. Знаете колко време ви е необходимо за сън

Необходимото количество сън се променя през целия ни живот. Когато сме деца, трябва да спим до 14 часа, но на възраст 20-40 години ни трябват само около 7 до 9 часа сън. Помислете колко обикновено спите, преди да се събудите пълни с енергия, и слушайте тялото си, за да разберете кое е идеалното количество за вас.

3. Изчислете по кое време да си легнете

След като разберете в колко часа ще се събудите и колко часа сън ви трябват, ще имате идеалната формула за това кога да си лягате. Ако се придържате към този график, тялото ви естествено ще се чувства нуждата от сън в нужното време и ще можете лесно да се събудите. Да кажем, че въз основа на възрастта и опита си знаете, че имате нужда от 7 часа сън и решавате, че ще се събуждате в 8 часа всеки ден. В тази ситуация ще трябва да си легнете в 1. Но ако решите да промените графика си и да се събудите в 6 часа, от този момент ще трябва да си лягате в 23 часа всеки ден.

4. По-рано не е непременно по-добре

Често се смята, че хората трябва да заспят около 22 часа, за да получат по-качествен сън. Но скорошни изследвания от Харвард доказаха, че това е погрешно. Учените казват, че дори „нощните птици“ са в състояние да се чувстват добре през деня, стига да са спазвали редовно време за сън. Така че, ако си легнете в 3 и се събудите в 10, това е добре, стига да правите постоянно едно и също нещо.

5. Поддържането на последователен график на съня е от ключово значение

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да подобрите качеството на съня си, е да си лягате по едно и също време всеки ден. Това не само ще улесни заспиването, но и ще ви направи по-умни и щастливи. От друга страна, недоспиването през делничните дни и сънят допълнително през почивните води до диабет, затлъстяване и влошено сърдечно-съдово здраве.

6. Късното лягане изисква допълнителна хигиена на съня

Все пак е важно да се грижите за хигиената на съня си, като например да не гледате вълнуващ филм преди лягане, да не си лягате гладни или да не спите сред светла, шумна среда. Грижата за прости неща, като заглушаване на смартфона и използване на затъмнени завеси, също може драстично да подобри начина, по който изглеждате след събуждането си.

Какви са вашите навици за сън? Бихте ли използвали някой от тези съвети за по-добра почивка?