Откакто есента се настани в живота ми просто няма и седмица, в която да не лепна нещо като хрема, настинка или вирус от някой от офиса, детето или сутрин в метрото... Вече наистина полудявам! Тъъъкмо едва съм успяла да се закрепя и какво – оказва се, че за период от няколко месеца, или докато се позатопли трайно, няма спокойствие и все изниква нещо, което да ме изкара извън кондиция. А така да мразя да се мъкна по лекари, длъжни да ме почнат с антибиотиците, които вместо да ми помогнат, ме карат да се чувствам още по-зле. А на теб всичко това звучи ли ти познато? Порових се малко повече, потърсих съвети от приятели и се оказа, че причината за честото, да не кажа постоянно боледуване, особено в края на есента, зимата и началото на пролетта, е много проста. Представи си я така – като огромна пукнатина в организма ти, причинена не от какво да е от т.нар. “забавена имунна памет” на тялото.

Неизбежното зло или синдромът “Пак съм болна”

Какво по-точно имам предвид? Всеки човек се ражда с генетично обусловен имунитет, без значение дали слаб, или по-силен. Забелязала ли си обаче, че малките дечица боледуват в пъти по-често от нас? Причината да вдигат рязко температура, да кашлят и да имат хрема е, че имунната им система не си е “спомнила”, че и преди е прекарвала подобен вид настинка или вирус, не може да произведе необходимия брой антитела и следователно не може да се пребори така бързо с натрапника. Е, същото се случва и с нас, просто този, който в случая е по-податлив на болести и който хронично не се е доизлекувал от първия път, има “умението” да пипва всеки нов вирус, заради отслабената и забавена реакция на имунната си защита.

В случая най-лесното е да започнем да обвиняваме времето, болните колеги или кашлящите по пътя към вкъщи. Ами ако причините са вътре, в самите нас? Всъщност имунната ни система, жизнена сила или просто тонус, наречи го както искаш, e именно това наше най-силно оръжие срещу поредната досадна епидемия. Разбира се, за да се погрижим за здравето си е необходимо да се опитаме да избягаме от бактериите по всвъзможен начин, като на първо място се опитаме да страним и ограничин контактите си с болни хора. Вместо да тичаме до аптеката час след час, по-добре да си останем вкъщи за ден-два, нали? Само така бихме дали необходимата почивка и време на тялото ни да се пребори с болестта! Превенцията обаче, включва и още няколко неща от особено значение:

  • Честото миене на ръцете, което макар и да звучи елементарно, всъщност бива пропускано от много хоро, особено в периодите, когато имат досег до най-много болни хора. Запомни: хигиената е враг номер едно на вирусните инфекции! И се опитай да не пипаш лицето си, докато си на обществени места.
  • Стреми се да водиш здравословен начин на живот. Точно така – за да повишим имунните сили на организма си е изключително важно менюто ни да бъде балансирано, да съдържа всички необходими макро- и микроелементи, колкото се може повече витамини и минерали и разбира се, да не забравяме достатъчния прием на течности, които има способността да “измива” натрапниците от организма ни.
  • Елиминиране на стреса. Доказано е, че дългосрочният стрес, изразен в множество негативни емоции вреди повече, отколкото си мислим, тъй като именно тогава се увеличава секрецията на сресовите хормони адреналин и кортизол, които отслабват реакциите на имунната ни система, намалявайки размножаването на някои бели кръвни клетки.
Скоростна реакция във всеки момент

За да укрепим защитните сили на организма си при често боледуване обаче, спазването на всички гореизброени съвети не е достатъчно. Необходимо е да захраним имунната си система и тя отново да започне да работи на максимални обороти. Така към повечето сън, активния живот и балансираното хранене е добре да си подпомогнем и с природни продукти, които ще повишавт съпротивителните сили на организма, при това не само когато искаме да се подготвим за есенно-зимния период, но и след прекарано боледуване. От огромно значение е да изберем най-подходящия имуноактиватор, който да има дългогодишен и доказан ефект в клиничната практика. Един надежден вариант за справяне с вирусите в сезона на грипа и настинките, е Есберитокс, който е незаменим растителен продукт, особено що се отнася до поддържащото лечение на вирусните инфекции на горните дихателни пътища и общите настинки, а не действайки само като притъпяващо симптомите лекарство. Активната комбинация от Ехинацея, известна със своя имуностимулиращ ефект, Бял кедър, който унищожава поразените от вируса клетки и Диво индиго, доказало способността си да ускорява производството на антитела и да потиска вирусното размножаване, има изключително мощен имуномодулираш ефект, благодарение на взаимодействията на концентрираните растителни екстракти. Есберитокс стимулира защитните сили на организма, насърчавайки производството и дейността на имунокомпетентните клетки, облекчава симптомите на вирусни и простудни заболявания, като едновременно с това съкращава и продължителността на простудата, свеждайки я само до няколко дни. На пазара Есберитокс може да бъде намерен в аптеките, като продукт, който се отпуска без лекарско предписание. Предлага се в две разновидности - класическия Есберитокс 3,2 mg таблетки и Esberitox Forte, който е със същия състав на познатия, класически продукт, но с много по-лесен и удобен прием заради 5 пъти по-високата концентрация на активните вещества. 5 пъти по-мощна концентрация за 5-пъти по-мощно действие срещу грипа и настинките. Esberitox Forte е подходящ за възрастни и юноши над 12 години.