Всеки иска да живее щастлив и успешен живот, но никой не иска да живее в посредственост, чувствайки се зле и нещастен. Истината е, че всеки може да бъде точно толкова успешен и щастлив, колкото иска. Не е нужно да има късмет за да го постигне.

Ако погледнеш всички успешни хора като Бил Гейтс, Стив Джобс, Илон Мъск, Майкъл Джордан, Тайгър Уудс, Лионел Меси и др., ще забележиш, че всички те притежават известни черти, които предопределят успеха им. Някои от тях са живели в бедност, преди да станат известни; други са напускали колежа и  дори имали затруднения в ученето. Въпреки всички тези предизвикателства и трудности, същите тези хора продължават да вървят напред и дават добър пример и до днес. Така че, ако те могат, можеш и ти! Да живееш щастлив и успешен живот не означава да шофираш спортен автомобил или да живееш в голямо имение. Означава да получиш просветление… отвътре. "Ако едно яйце е счупено от външна сила, животът свършва. Ако бъде разбито от вътрешна сила, животът започва. Големите неща винаги започват отвътре."

Ето 7 съвета как да живееш щастлив и успешен живот, започвайки от себе си:

1. Бъди по-съсредоточена в себе си

Егоцентричното е различно от егоистичното. Това не е нарцисизъм и не е нещо лошо. Егоцентризмът означава да живееш според собствените си условия, без да се притесняваш твърде много за това, което другите хора мислят за теб. Изключителните хора наистина не се интересуват как другите гледат на тях. Всъщност, успешните хора са егоцентрични. Те живеят по начина, по който искат, и не мислят твърде много за това, как другите ги гледат.

И затова са изключителни. Томас Едисон, един от най-големите изобретатели, за който се твърди, че е провалил повече от 10 000 пъти експериментите си, не се интересувал от това какво мислят другите за провала му. Той знае какво иска и продължава да работи върху изобретенията си. Накрая успява да измисли електрическата крушка и да промени света. Представи си какво би се случило, ако той се тревожеше за неуспехите си и постоянно се замисляше как хората го възприемат. И така, бъди по-егоцентричен човек, започвайки от днес. Живей по свой собствен начин и извлечи най-доброто за себе си.

Ти и само ти трябва да поемеш 100% отговорност за живота си.

2. Практикувай минимализъм

Ако искаш да си щастлива, практикувай минимализъм. Животът, живян по този начин, не е свързан с липсата на кола или луксозни предмети, а вместо това става въпрос за откъсване. Тук става дума за по-малко мисли върху нещата, които притежаваш и фокусиране повече върху вътрешните ти чувства. Не става въпрос за това, което искаш да имаш, а за това как можеш да блестиш с това, което вече имаш. Много хора правят грешката да мислят, че успешното е да караш луксозна кола, да живееш в голямо имение, да ядеш в най-хубавия ресторант и да харчиш разточително. Парите не определят твоето ниво на успех. Вместо това парите са просто резултат за стойността, която си създала в живота на другите хора. Бил Гейтс се бори чрез своето изобретение на лесна за използване софтуерна система, която променя живота на всеки. Той предвижда бъдещето, където всеки дом има персонален компютър. Уорън Бъфет прави парите си, като инвестира в компании и предприятия, които изискват капитал за растеж. Майкъл Джексън донесе забавление на хората, а Лионел Меси има страхотни умения, които му носят милиони.

Тези изключителни хора са успешни, защото създават някаква форма на стойност, която хората искат. Физическите неща не определят кой си. Това, което го прави е как ти блестиш отвътре, как разгръщаш потенциала си, как можеш да използваш способността си и да създаваш стойност за хората.
Ето защо, практикувай минимализъм, ако искаш да си щастлива и успешна.

3. Поддържай здравето си физически и психически

Здравето е богатство. Няма как да се радваш на живота, ако имаш проблеми със здравето си. Ако винаги чувстваш сънливост, болка и умора, никога не можеш да живееш живота си в най-добрия му начин. Така никога няма да откриеш щастието. Намали консумацията на алкохол и се отърви от навика да пушиш. Почивай си, упражнявай се и чети. Грижи се за здравето си, физически и психически. Знаеш ли, че главният изпълнителен директор на Xerox, Урсула Бърнс, се събужда всеки ден в 5:15 часа и планира личното си обучение в 6 часа сутринта?

Главният изпълнителен директор на GE, Джеф Иммелт се събужда в 5:30 сутринта, за да се подготви за деня. По същия начин Мишел Обама се събужда рано и прави упражнения в 4:30 сутринта. Същото важи и за Джак Дорси, главен изпълнителен директор на Twitter и Square, който се събужда в 5:30 сутринта за медитация и джогинг. Така че, погрижи се за здравето си.

Успешните хора са продуктивните хора. А да бъдеш продуктивен означава, да управляваш правилно енергията си. Единственият начин да поддържаш енергията си през целия ден е да поддържаш здравето си. Спи достатъчно, спортувай редовно и яж здравословни храни. Когато имаш енергия, волята ти е по-силна. И когато имаш енергия, можеш да постигнеш повече от повечето хора, които имат дори леки проблеми със здравето си.

4. Отдай се на една значима цел

Алберт Айнщайн веднъж е казал: "Ако искате да живеете щастлив живот, свържете го с цел, а не с хора или неща".

Ако практикуваш минимализъм, поставянето на цели е една от задължителните задачи, които се изправят пред теб. Когато става въпрос за определяне на цели, много хора получават погрешната идея и определят материални цели. Те си поставят цели да спечелят милион долара. Те си поставят цели да притежават луксозен автомобил или да изградят бизнес с няколко милиона долара. Тези цели са добри, но трябва да си сигурна, че целите ти са валидни за теб. Няма смисъл да си поставяш за цел да спечелиш милион долара при положение, че мразиш работата си. Именно това е причината, поради която 92% от хората не успяват да постигнат целите си в живота си. Те следват тълпата и определят финансови цели или материални цели, защото това е, което всеки прави. Ако целите ти не са в хармония с теб, никога няма да можеш да ги постигнеш. Хората искат да бъдат богати заради това, което могат да направят с парите. Те не искат да бъдат богати само заради това, че са богати.

Парите са само средство за постигане на целите. Същото важи и за другите материални цели. Какво означава да притежаваш луксозна кола? Защо искаш да живееш в голямо имение край морето? Това е значението зад целта, която те мотивира. Отговаряйки на тези въпроси ще се увериш, че целта която си поставяш, отговаря на мирогледа ти, а не е просто някаква цел.

5. Не бъди параноична

Джак Кенфийлд споменава, че един от принципите за успех, е да развиеш мислене, обратно на параноята. Вместо да си мислиш как светът планира да ти навреди, помисли как светът ти помага и подкрепя. Когато си уволнена от фирмата си, не приемай това като провал, а помисли за възможностите, които се откриват пред теб. Може би най-накрая ще намериш по-добра работа, която наистина обичаш и ще получаваш по-добро заплащане. Джек Ма, основател на Alibaba веднъж казва, че успелите хора са изключително позитивни и винаги очакват нещо добро да се случи в бъдеще. Вярвай в това. Успешните хора са изключително позитивни за бъдещето. Те вярват в своите мечти и в самите себе си. Никога няма да спечелиш от лотарията, ако не вярваш, че имаш шанс за това. По същия начин никога няма да положиш усилие за нещо, ако не вярваш в резултатите, които ще постигнеш. Следователно, когато нещо е извън твоя контрол, остани спокойна и вярвай, че всичко се случва с причина. Винаги гледай на нещата от към добрата и мисли за големите възможности, които могат да ти се случат.

6. Живей за момента

Научи се да живееш за момента. Когато се наслаждаваш на празниците със семейството си, престани да се разсейваш с мисли за работа. Когато работиш, престани да мислиш за забавление по време на игра. Щастливи са хората, които живеят в момента. Те са безгрижни. Знаеш ли, че хората си докарват стрес, защото се притесняват прекалено много? Те се притесняват, че трябва да променят работата си. Те се притесняват, ако нямат достатъчно пари, за да платят сметките до края на месеца. Те се притесняват, ако не успеят да постигнат целите си. Това са опасения, които не можеш да решиш незабавно. Така те те карат да изпитваш стрес и тревожност.

Ако искаш да живееш щастлив живот, отърви се от тези притеснения и живей в момента. Няма смисъл да се притесняваш за бъдещето, за което нямаш никакъв контрол. Вместо това, направи нещо, което можеш да направиш точно сега.

7. Действай

Щастливите и успешни хора са хора, ориентирани към действия. Те винаги са в движение. Те не чакат да им се случи нещо. Те вървят напред и карат нещата да се случват. Ако искаш да бъдеш успешна, но прекарваш целия си ден в игра, до края на деня ще се чувстваш зле и виновна, че си пропиляла деня си. От друга страна, ако използваш времето си, за да работиш върху целите си и да постигнеш някакъв резултат, ще се почувстваш щастлива и изключително удовлетворена от себе си. Ето защо е важно да бъдеш ориентирана към действие. Освен това успехът няма да означава нищо за теб, ако не е придружен с упорита работа.

Трудната работа е това, което те прави щастлива. Когато си в състояние да постигнеш нещо лесно без никаква упорита работа, изпълнението никога няма да ти достави истинско удоволствие. Хората никога няма да оценят нещата, за които не е необходимо да работят усилено. Следователно, за да бъдеш щастлива, поставяй си високи цели и работи упорито, за да ги постингеш. Колкото повече работиш, толкова повече резултати ще постигнеш. Колкото повече работиш за нещо, толкова повече удовлетворение ще почувстваш.

Това са простите съвети, които ще те направят по-щастлива и по-успешна в живота. Въпреки това никога няма да видиш резултатите веднага. Успехът отнема време, но ще знаеш, че си на прав път.