За 9 месеца бебето извървява дълъг път – от мъничък ембрион до сладко малко бебче. Този процес е изключително интересен, затова днес ви предлагаме да го проследим най-подробно.

Първи триместър

1-2 седмица

Дългото пътуване започва. През първите 4 дни бъдещото бебе е по-малко от кристалче сол – неговият размер е само 0,012 см. От петия ден нататък ембрионът започва бързо да расте и на шестия ден той вече е удвоил размера си до 0,025 см. На четвъртия ден ембрионът „мигрира“ и се заселва на мястото, в което ще прекара следващите 9 месеца – в матката. На 8-ия ден се „залепва“ към нейната стена.

3-4 седмица

Горният ембрион е на 4 седмици.

На 20-ия ден от бременността се случва нещо много важно – образува се нервна тръба, която по-късно се превръща в мозъка на бебето. На 21-ия ден сърцето на бебето вече бие и всички важни органи, като бъбреците и черния дроб, са създадени. Очите все още не са заели обичайната си позиция и в този момент приличат на две балончета, разположени странично на главата. До края на месеца ембрионът има кръвоносна система, а гръбнакът и мускулите започват да се оформят.

5-6 седмица

По време на 5-ата седмица се образуват ръцете и китките. Въпреки че е много трудно да се различат пръстите, ръцете и краката вече могат да се свиват в ставите. По това време започват да се оформят външните полови органи, но на този етап няма как да прецените дали ембрионът е момче, или момиче. На този етап ембрионът вече е нараснал значително и е увеличил своя първоначален размер около 10 хиляди пъти! По това време личицето започва да се оформя, а очите потъмняват и започват да приличат на човешки, но има още много време, докато се оформят напълно и се отворят за света.

7-8 седмица

По време на 7-ата седмица от бременността бебето започва да се движи, но движенията са много слаби и затова са недоловими от майката. Пръстчетата на краката и ръцете са добре оформени. На този етап репродуктивната система се усложнява, а бъбреците започват да произвеждат урина. Въпреки че ембрионът е само 2,50 см, вече започва да прави физиономии, има си клепачи, а носът му е доста по-добре оформен.

9-10 седмица

На този етап ембрионът тежи 4 грама и е с размери 3 см. Въпреки пренебрежимо малките размери, мозъкът му вече е разделен на две полукълба, започват да се оформят зъбките, които един ден ще пораснат, както и вкусовите рецептори на езика. Бебето „губи“ опашката си и тънките ципи между пръстите си. Започва да плува из амниотичната течност и става все по-активно, но майката все още няма как да усети движенията му. По това време се оформят космените фоликули, от които започва да расте коса.

11-12 седмица

По това време гениталиите на детето са оформени и с помощта на ултразвук можете да разберете дали е момче, или момиче, но вероятността за грешка още е много голяма. Бебето все още прилича на малко извънземно – има огромна глава и малко тяло, но лицето му бавно започва да прилича на човешко. Ушите все още не са разположени на правилното място, но се приближават. Веждите и миглите се оформят. Скелетът на бебето все още е изграден от хрущяли, които започват да се втвърдяват. Появяват се нови кръвоносни съдове и започва отделянето на хормони. На този етап ембрионът тежи 20 грама и е с размери 6 см.

13-14 седмица

Главата на ембрионът е почти колкото половината му тяло, но изглежда все по-оформена. Зародишите на 20-те млечни зъбки са напълно оформени. Бебето вече може да сложи пръст в устата си, но още не го смуче. Тъй като кръвоносните съдове се оформят с високи темпове, кожата на бебето изглежда много червена. Оформя се бебешки мъх (лануго), който трябва да пази бебето от измръзване.

Втори триместър

15-16 седмица

В 15-ата седмица ембрионът вече е с размери 10 см и тежи 70 грама – значителен напредък! Въпреки че очите са разположени доста ниско и не са заели нормалната си позиция, вече можете да различите лицето на бебето и то започва да прави все по-отчетливи физиономии. По това време бебето вече си смуче палеца, а мастните жлези започват да работят. Краката на бебето са доста оформени, а ушите се приближават към крайната си позиция.

17-18 седмица

Ушните канали на детето са оформени, то започва да долавя звуци и да разпознава гласа на майка си. Появяват се зародишите на постоянните зъбите. Костите най-накрая се дооформят и се втвърдяват. Впрочем костите на главата са все още меки, за да може бебето да премине по-лесно през родилния канал. Майката най-накрая може да усети движенията на бебето си, което е пораснало до 14 см и тежи около 180 грама.

19-20 седмица

Очите на бебето все още са затворени, но то започва да се ориентира все по-добре. На този етап можете да разберете дали бебето ви ще бъде левичар, или десничар, защото то започва да използва доминантната си ръка все по-често. На пръстите на бебето вече има пръстови отпечатъци. Вече може да различава деня от нощта и е активно в определени моменти на денонощието.

21-22 седмица

В 21-ата седмица детето започва да натрупва тегло, защото се оформят подкожните мазнини. Скоро по крачетата и ръчичките му ще се появят бръчиците, характерни за новородените. До края на 22-ата седмица се образуват невроните в мозъка. Много скоро бебето ще се опита да отвори очи и очните му ябълки ще се въртят като тези на възрастен човек.

23-24 седмица

В 23-ата седмица бебето започва да сънува, а лицето му е толкова развито, че можете да познаете чии физически черти е наследило от родителите си (макар че прогнозата ви може и да не е съвсем точна). Кожата на бебето става по-плътна и непрозрачна, очите му се отварят и то започва да реагира на светлина. Ако насочите фенерче към корема си, то най-вероятно ще промени позата си и ще извърне глава. До края на 24-ата седмица бебето е почти 30 см и над 400 грама.

25-26 седмица

На този етап вкусовите рецептори на бебето са съвсем развити и ако вкусът на амниотичната течност не му харесва (т.е. ако сте яли нещо неприятно за бебето), то най-вероятно ще се намръщи. Впрочем точно така се оформят най-ранните ни вкусови предпочитания – още в майчината утроба имаме любими и омразни храни. По това време бебето започва да мига и да вижда, но всичко е много, много размазано.

Трети триместър

27-28 седмица

Ако на този етап отидете на преглед с ултразвук, ще можете да видите как детето ви се усмихва и как си смуче палеца. Бебето открива и първата си „играчка“ – своята пъпна връв. До края на 7-ия месец се развива метаболизма на бебето, а то самото доста е наедряло – вече е 35 см и тежи малко над килограм.

29-30 седмица

Пластовете подкожна мазнина се увеличават и бебето става все по-пухкаво. Освен това то вече знае как да плаче, кашля и киха. До края на 30-ата седмица мозъкът на бебето е толкова развит, че може да запомня и анализира информация.

31-32 седмица

На този етап основните пет сетива на бебето са напълно развити, а дневният му режим започва да прилича на този, който ще следва и след раждането, т.е. ако бебето ви е много активно през нощта, то най-вероятно и след раждането ще бъде неспокойно нощем. Бебето чува как работят всички органи на майката и познава гласа ѝ толкова добре, че веднага може да го различи след раждането. Имунната система на бебето започва да произвежда антитела, които ще го предпазят от инфекции и заболявания в първите няколко дни и дори месеци след раждането.

33-34 седмица

Подкожната мазнина е напълно оформена по местата, където трябва да е, а първоначалният мъх, който покрива бебето, изчезва. Нервната система е напълно оформена, но белите му дробове не са напълно развити. На този етап бебето е 40 см и тежи над 2 кг.

35-36 седмица

На горната снимка от ултразвук виждате как бебето се прозява.

По това време бебето вече изглежда така, както ще изглежда и когато се роди. Тялото му изглежда още доста крехко, но добре оформените подкожни мазнини започват да нарастват значително и затова на бебето изведнъж ще му се стори доста тясно във вашия корем, затова и много бебета стават по-малко активни в последните етапи от бременността. Косата и ноктите му също са напълно оформени.

37-38 седмица

Най-накрая дългият процес приключва и бебето е напълно оформено. Мъхът лануго, който е покривал кожата на бебето, напълно изчезва, макар че в някои случаи може да бъде забелязан на ръцете и краката. Тъй като в матката става все по-тясно, майката може да реши, че движенията на бебето са станали по-силно, всъщност то се движи много по-малко, но рита с по-голяма сила, защото мускулите му са напълно развити и са заякнали.

39-40 седмица

Белите дробове на детето се развиват до самото му раждане, а точно в края на вътреутробното развитие, епителът на алвеолите започва да произвежда липопротеин – повърхностно активно вещество, наречено сърфактант. Това вещество предпазва алвеолите от колабиране (слепване) и благодарение на него бебето успява да поеме първата си глътка въздух. А с първата глътка въздух и първия плач започва ново вълнуващо приключение за вас и вашето бебе.