Има моменти, в които трябва да балансираме между работата и семейния живот. За знаменитостите това може да бъде малко по-трудно, защото имат много натоварен график и е трудно да се свържат с някой, който има нормален живот. От друга страна, Мат Деймън даде приоритет на чувствата си, като се влюби в Лучана Барозу, успявайки да намери баланс между работата и времето, което споделя със съпругата и дъщерите си.

Мат Деймън се среща с Лучана Барозу в Маями като по това време тя работи като сервитьорка и сама отглежда 4-годишната си дъщеря Алексия. Деймън снима филм и след като раздава автографи за феновете, той и Барозу започват разговор. По думите на Барозу:

"Определено нещата се случиха от пръв поглед. Беше толкова лесно да говорим един с друг, че се чувствахме комфортно. Когато срещнеш някого, с когото имаш нещо общо, това си личи. Това, че той е филмова звезда, всъщност не беше фактор. За мен това беше просто Мат."

Когато той я кани да излязат, тя му каза, че трябва да гледа 4-годишната си дъщеря Алексия. И за изненада на младата жена, актьорът изразява възхищението си, като й каза: „Харесва ми, че майчинството е твой приоритет“, като по този начин той показа, че това няма да е пречка за започване връзка.

След като се женят, те имат още 3 дъщери. Сватбата беше през 2005г., а наскоро двамата решиха да подновят обетите си. Деймън споделя в интервю, че искат да имат голям празник, на който да участва цялото им семейство. Освен това той има възможността да попита брат си, който по това време е женен от 20 години, каква е тайната на успешния брак, на което той просто отговаря: „Бях голям късметлия“.

Тъй като не се е оженил за актриса или друга знаменитост, Деймън вярва, че може да живее спокоен живот, без да показва семейството си в медиите. Той също така твърди, че срещите със съпругата му обикновено са спорадични, но те винаги гледат да прекарат една нощ заедно, след като прибират дъщерите си от училище.

„Имам правило за 2 седмици“, споделя Деймън, „не излизам повече от 2 седмици. Мисля, че трябва да си с човека, когото обичаш, колкото е възможно повече. Жена ми е моята сродна душа. Не обичам да бъда отделен от нея."

Що се отнася до дъщерите му, Деймън казва, че никога не е очаквал да бъде заобиколен от толкова жени и че всеки ден е приключение.
Деймън сравнява усещането за родителство с това да бъдеш Гринч, но в добрия смисъл: „Сърцето ти да порасне пет пъти по-голямо, това е чувството да станеш баща.“

Любовта към дъщерите му е толкова силна, че той дори татуира имената им на ръката си, разпределяйки ги според реда им на раждане: Алексия, Изабела, Джия и Стела. Преди това той е татуирал името Луси в чест на съпругата си.