Вероятно си чела много съвети за това каква прическа да избереш според формата на лицето ти, но знаеше ли, че изборът на грим също зависи от неговите черти? Точно така е, затова днес сме подбрали няколко съвета от професионалните гримьори, които ще ти помогнат да подчертаеш най-красивите от тях:

Ако имаш големи очи

Имаш големи очи? Честито! Големите очи се смятат за изключително красиви, освен това могат лесно да бъдат смалени оптически или да им се придаде по-голям драматизъм, ако желаеш.

Ако искаш да направиш очите си по-малки, избягвай по-светлите цветове като бяло, слонова кост или пастелните нюанси. Черните сенки със сигурност ще ти помогнат да ги направиш визуално по-малки.

Експертите препоръчват да заложиш на черното, морскосиньото и тъмнокафявото – цветове, които са любими и на актрисата Ема Стоун, която е известна с големите си очи.

Ако имаш малки очи

От другата страна на монетата стоят онези дами, които имат малки очи.

За да увеличиш визуално очите си, трябва да избягваш тъмните цветове и особено матовите сенки. Използвай светли и блестящи сенки и много спирала, за да направиш очите си по-големи и изразителни.

Певицата Тейлър Суифт, която няма много големи очи, често прибягва до блестящите сенки, за да ги уголеми оптически.

Ако имаш овално, кръгло или квадратно лице

По принцип на овалното лице отива всичко, но експертите съветват да нанасяш ружа върху най-изпъкналата част на скулите и нежно да го прелееш със специална четка за руж.

Ако пък имаш кръгло лице, трябва да нанесеш ружа първо върху най-изпъкналата част на скулите, а след това и в посока към косата.

Ако пък имаш квадратно лице, е най-добре да нанесеш ружа с вертикални движения към най-изпъкналата част на скулите – започваш на няколко сантиметра далеч от носа и движиш четката към слепоочията.

Ако имаш малки устни

Забрави за ботокса и филърите, ако имаш малки устни, е достатъчно да знаеш няколко трика, които ще ги направят визуално по-пищни.

Избягвай тъмните цветове и използвай гланц. Друг трик е да поставиш по-светъл нюанс червило в средата на устните, а краищата им да са с по-тъмен цвят, по този начин ще създадеш омбре ефект.

Ако имаш големи устни

Ако пък имаш големи устни, но не искаш да ги направиш още по-големи, избягвай гланца, матовите цветове и течните червила.

Съвети за контуриране

Контурирането на лицето стана изключително модерно през последните години и редица гримьори се кълнат, че това е тайната за перфектната визия.

Ако искаш да подчертаеш чертите си, използвай крем за контуриране в зоните около скулите, под челюстта, върху челото и носа.

За нежен завършек използвай хайлайтър, пудра за контуриране, бронзант или матиращ руж с естествен нюанс.

Според експертите, когато подчертаваме скулите, изглеждаме по-млади, затова не бива да нанасяш продукта за контуриране твърде ниско – трябва да е точно върху скулите ти.

Колкото до контурирането на носа, то се прави с три линии – в средата е по-светлата, а отстрани има две по-тъмни. Експертите казват, че колкото по-близо са нанесени външните две линии, толкова по-тънък ще изглежда носът ти. А колкото по-отдалечени са, т.е. когато средната линия е по-широка, толкова по-широк ще изглежда носът.