Около 20% от европейците страдат от алергичен ринит, сочи статистиката на Европейската федерация по алергии. А проучванията у нас показват, че всеки пети българин има симптоми на алергична или т. нар. „сенна хрема”. Въпреки това дихателните алергии често не се диагностицират и не се лекуват, тъй като болните приемат състоянието си за нещо тривиално. Така ли е наистина обаче?

Заболяването може да се прояви на всяка възраст

Сред предполагаемите фактори за това са по-голямото замърсяване, стресът, повишената честотата на боледуване от бактериални или вирусни инфекции, качеството на храната и водата и др. Всички те често са предпоставка за повишена алергична чувствителност. Противно на всеобщото мнение никой от нас не е защитен от алергията. Тя може да атакува всеки един човек на всяка възраст.

Ето още любопитни факти, които е добре да знаете за нея и за които може би дори не сте се замисляли. Според хомеопатията алергичните болести са израз на желанието да се защитим от околната среда, защото я приемаме като вражеска. Независимо дали става дума за неприятни хора, ситуации или среда. Затова страхът и нежеланието ни да бъдем част от цялото предизвиква алергични симптоми, чрез които можем да се изолираме от околните. С термина „атопия” пък се описва генетичната предразположеност да се развие алергия. Сенната хрема, екземата и астмата всъщност са под „шапката” на атопията. Следователно, ако страдате от алергична хрема, това е висок рисков фактор за развитие на бронхиална астма!

Когато пролетта идва „в пакет” с алергичните симптоми...

Главоболието, сърбежът в очите, кихането и обилната секреция от носа слагат край на нормалния ритъм на живот за седмици наред. Водят до нарушения на съня, изтощение и понижена работоспособност. Може да се провокира и влошаване на други съпътстващи заболявания - синузит или кожни алергии като екзема и уртикария.

Засегнатите от алергия обичайно получават препоръка за лечение с антихистаминови медикаменти и кортикостероиди. Терапията на традиционната медицина блокира неприятните алергични симптоми, но в действителност не може да излекува алергията. Следващата пролет тя се завръща с нова сила, като често пъти оплакванията на болните стават все по-тежки.

Как да се преборим с коварната алергия?

- В случай, че сте сред страдащите от сезонна алергична хрема, внимавайте с употребата на антихистамини, която може да доведе до сънливост, замайване, затруднена концентрация и др.

- Не забравяйте също, че капките за нос не бива да се използват за по-дълъг период от 5 дни – те дразнят и изсушават лигавицата на носа. Водят към риск от привикване или поява на медикаментозен ринит.

- За разлика от конвенционалните медикаменти, които далеч не са безобидни за употреба, лечението с хомеопатия е ефективно и безвредно. Не натоварва токсично организма и няма опасност от предозиране или привикване. Хомеопатичните лекарства помагат за облекчаване на неприятните симптоми и едновременно с това за възстановяване на равновесието на имунната система. Прилагането им постепенно се намалява честотата на алергичните прояви (организмът става по-малко чувствителен към алергените).

- Подходящ избор е хомеопатичният препарат Ринитал на Немския хомеопатичен съюз – ефективен и същевременно щадящ организма, без никакви странични ефекти. Действието на лекарството е доказано чрез редица клинични проучвания. Облекчава неприятните симптоми на сенната хрема, без да предизвиква сънливост или забавени реакции. Подходящ е и за деца, бременни и кърмещи жени. Ако алергичните оплаквания са вече изразени, взимайте по 1 табл. на всеки час до максимум 12 табл. на ден (за деца под 12 г. дозата е по 1 табл. на всеки 2 часа, до 8 табл. дневно). След острия период намалете дозата на 3 табл. на ден още 3-4 седмици.

- Комбинирайте Ринитал за още по-добър ефект с Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюзсол №3 железен фосфат - стопира острия възпалителен процес на лигавиците; и сол №8 натриев хлорид - повлиява воднистата хрема и осигурява регенерацията на лигавиците. Можете да редувате по 1 таблетка от Ринитал и Шуслеровите соли на 30 мин. до облекчаване на симптомите (за 2-3 дни), след което 3 пъти дневно по 1 таблетка от всяко до пълно излекуване.

- Неприятната хрема много често води до разраняване на носа и кожата около него. Ще се справите по-бързо с проблема, като нанасяте върху засегнатите области няколко пъти дневно Шуслеров мехлем №8.

- Някои храни са естествени антихистамини, затова хапвайте повече от: зеленолистните зеленчуци, ананасите, лука, чесъна, ярко оранжевите и червени плодове и зеленчуци. Лютото къри също помага. Широко използваната в азиатската кухня подправка куркума също може да намали възпалението.

- В острата фаза на алергичните прояви избягвайте глутена и млечните продукти, защото увеличават производството на слуз в тялото.

- И не на последно място – възползвайте се от секса като естествен и особено приятен регулатор на нарушените функции на организма. По време на оргазъм симпатиковата нервна система свива кръвоносните съдове в тялото, което пък отпушва носа и намалява сълзенето на очите.