Понякога можем да забравим, че това е нашият живот и можем да го живеем както и да е, въпреки че избираме.

Ако животът ти представлява кораб, плаващ през непредсказуем океан, кой би позволил да го управляваш?

Би ли насочвала собствения си кораб или би предала контрола на някой друг?

През целия си живот открих колко е важно да насочвам вятъра в платната си и да управлявам собствения си кораб.

Израснала в почти традиционно азиатско домакинство, средата ми ме научи, че е необходимо да се следват някои конвенции. Да съм отличничка, да завърша образованието си, да получа (одобрена от родителите си) работа, да сключа брак и имам деца - изглежда това ключът към пълноценния живот.

Ако не успея да изпълня някое от тези изисквания, предполагам, че това би причинило ненужна семейна драма или ще накара родителите ми да ме сравняват с другите хора на подобна възраст. Въпреки че те никога не са ме принуждавали да следвам тези стъпки, все още чувствах натиска да се съобразявам с тези очаквания поради начина, по който медиите описват азиатците, както и желанието на някои азиатски родители да отгледат деца, които ги правят горди.

Много родители не успяват да осъзнаят, че използват желанието си децата им да имат най-доброто като извинение за прилагане на нереалистични стандарти и следователно да защитят своята гордост. Нещо повече, начинът, по който родителите ни са отгледани, оформя техните нагласи. Нашите баби и дядовци са работили усилено за децата си, за да имат по-добър живот.

Въпреки това, тъй като обществото ни се модернизира, родителите ни започнаха да се конкурират с връстниците си, които имат най-успешните деца. Ако техните собствени деца не „съвпадат“ с връстниците си в академичните среди, талантите или работата си, родителите ни са склонни да се чувстват унизени и да изискват да отговаряме на техните очаквания, без да се взема предвид, че всеки има свои собствени способности. Родителите ни понякога използват външността ни като фин начин да се конкурират помежду си.

Чувствам се, сякаш не мога да се облека, без да предизвикам възхищение с външния си вид, но ако родителите ми се усмихнат в отговор, се чувствам празна отвътре. Дори си мислех да обезобразява лицето си, защото усещам, че другите очакват да им служа, а не да контролирам собствения си живот.
Когато разбрах това, осъзнах, че не мога да направя нищо за тях и че не всички родители са такива.

Това, което мога да направя обаче, е да се освободя от тези условности, да разбера миналото, да приема реалността и да се съсредоточа върху подобряването на самата себе си. Затова се събрах, като си помислих за себе си. Запитах се какво наистина искам да правя в живота.

В момента, в който намерих отговора си, работих по него. Насочих собствения си кораб към мечтата си - писането.

Животът ми започна наистина да се променя към по-добро, когато реших да се откажа от натиска и да следвам собствените си мечти. Преследвайки страстта си, се изправих срещу себе си, намерих гласа си и го използвах, за да говоря за важни каузи. Сега се чувствам по-жива от всякога.

Ако се бориш срещу очакванията на другите, не забравяй, че не трябва да живееш живот, който не желаеш. Не мисли, че не си струва да се бориш за живота си. Без значение коя си, остани силна, за да не се поддадеш на очакванията и за да преследваш мечтите си. Пак ще се бориш по пътя, но в края на деня ще знаеш, че си удържала на собствената си личност. Развивай силните си страни, докато преодоляваш слабостите си.

Способна да направиш всичко, за което мечтаеш, така че помни - ти си тази, която управлява собствения си кораб.