15 септември трябва да е празник за цялото семейство! Специален ден не само за тези, които тази година ще изпратят своите първокласници! А за всички, които имат ученици, независимо от възрастта им. Училището обаче все по-често не е синоним за радостни моменти както за децата, така и за родителите.  С първия училищен звънец сякаш въздухът се наелектризира и ежедневието на родителите преминава в нов, боен режим. Стресът ни посреща от първата родителска среща, от ранното ставане и борбата със задръстванията в големия град, от високите изисквания, които ние сами поставяме пред децата си. Планирате ли вече да ги запишете на безброй допълнителни занимания и спорт?! Вижте кои са най-честите проблеми на учениците. Помислете коя е работещата стратегия за вас, така че да не попаднете в капана за неудовлетворени родители.

Проблем №1 Умни, но разсеяни

Много често родителите изпадат в тази странна ситуация! Децата им са с много добър потенциал, но трудно се концентрират в училище. В допълнение към това някои ученици не могат да се задържат нужното време на чина. Особено за първокласниците е по-трудно да се адаптират към новия и далеч по-натоварен режим, който не включва свободните игри от детската градина, а ги приковава дълги часове на едно място. Когато детето не е концентрирано, се нарушава и естественият механизъм на запомняне на новата информация. То или не чува част от нея или по-трудно изгражда връзките между понятията, защото не следи пълноценно указанията на учителя. Тук родителите се изправят пред предизвикателството да работят активно за мотивацията на своя наследник в училище. Тази битка, разбира се,  трябва да се води наравно с учителя и при подобен проблем  е задължителна добрата комуникация с него.  Но всичко започва у дома, защото родителят най-добре познава детето си. Не бъркайте подаръците и хубавите обещания с мотивацията. Те могат да са част от желанието да научим децата, че постиженията и усилията са оценяват, но никога не трябва да са основното. Със сигурност имате наблюдения кое е интересно за вашето дете, какво го подтиква да изследва нови неща, какво го амбицира да върви напред. Заложете на тези силни страни и не спирайте да разказвате защо например е важна математиката, как ни помагат цифрите, какво казваме с букви и т.н. Редувайте ученето с дейности, които са приятни за детето, така че то да не усеща, че ги е загубило за сметка на „мъченията“ в училище. Обяснете му как новите знания ще променят живота му и как са променили вашия например. За паметта и концентрация е важно и какви са нивата на хормона лецитин в мозъчните клетки. Лецитинът изгражда близо 30% от мозъка и ако има негова липса може да се стигне до раздразнителност, нервно напрежение, умора и дори нервен срив. За да оптимизирате нивата на важния хормон в тялото на детето, е добре денят му да започва с 3 таблетки от Шуслерова сол №5 калиев фосфат. Това ще улесни възможността му за добра концентрация и запомняне, ще балансира нервната система, ще даде повече енергия и бодрост за мисловните процеси. Сутрин ще ви е приятно да изпращате ученика в добро настроение, нали? Сол №5 може много да ви помогне в тази посока.

Проблем №2 Любопитни, но преуморени

Отдавна превърнахме живота си в състезание. Времето не стига, правим по няколко неща накуп, опитваме се да убедим и себе си, и децата си, че това са правилата на играта. Ако не си добре подготвен, ако не си достатъчно бърз и съобразителен, не може да си успешен. Преди да „заразите“ малчуганите с вашата формула на успеха, преосмислете я добре. Трябва ли винаги всичко да става на всяка цена? Трябва ли детето да ходи на толкова много допълнителни уроци и курсове по езици? Това наистина ли му е необходимо или е просто начин да сключим сделка с родителската си съвест, че даваме всичко от себе си то да бъде в максимално добра ситуация относно бъдещото си развитие?И най-любознателното дете ще се справи трудно с това бягане с препятствия от различни дейности. Оставяте ли му достатъчно време за почивка? Поне 1 час на ден трябва да се разхожда на въздух и съзнанието му да е напълно свободно от задачи. Спортът също може да го разтовари от психическото изтощение, но е важно да има баланс. В случай че балетът или футболът са десетата задача за деня, не се изненадвайте, ако детето изведнъж охлади ентусиазма си за тези иначе любими занимания. В натоварения ден е добре да спазвате часа за лягане на малчугана. Знаете ли, че хормоните на съня започват да се отделят още от 19 часа? Важно е малкият ви наследник да спи достатъчно, а за да стане това, след 19 часа намалете активизиращите го и възбуждащи дейности. Отделете време да общувате, да го разтоварите от емоциите от деня, създайте навик да ги споделя с вас и да не ги задържа в себе си. От добрата почивка през нощта зависи състоянието му и концентрацията на следващия ден. По-чувствителните или по-нервните деца често имат проблеми със заспиването. Така че игри на таблета преди лягане са табу. Релаксиращо и отпускащо действие има Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз, която освобождава мускулите и цялото тяло от натрупаното напрежение през деня и осигурява пълноценен сън. №7 се грижи и за добрата работа на мозъка, и на сърдечносъдовата система. Така че 3 таблетки преди лягане ще помогнат на детето да е отпочинало и здраво.  

Можещи, но стресирани

Големите очаквания на родителите понякога превръщат дори спокойните деца във вечно изнервени и стресирани същества, които развиват страх от провала. Ако твърде гневно посрещате всяка лоша оценка или неприятни ситуации с поведението на детето, след време можете да установите, че то по-малко споделя с вас истинските си емоции и се затваря в себе си. Затова внимавайте! Бъдете готови да помогнете с домашните, обсъждайте различните задачи и проекти за училище, но заедно с това му оставете въздух и възможност да опитва нещата само. Самостоятелността е от решаващо значение за доброто представяне в училище, а и за живота му като цяло. Ясната аргументация защо добрите постижения в училище са толкова важни за вас и необходими за самото дете ще му помогнат да разбере вашето желание за високи оценки. Със сигурност знаете за каква професия мечтае детето ви. Дори представата за нея да е по детски оформена, бъдете готови за неудобни въпроси като: „На пожарникарите за какво им е математиката? Нали отиват и просто трябва да гасят пожара с вода...“. Използвайте интереса на детето към дадена област като кукичка, чрез която да превърнете някои сухи и непривлекателни за него предмети във вълнуващи предизвикателства. Децата ни още от малки свикват да се справят с доста по-сложни задачи от тези, които ние сме имали в нашето детство. Ето защо е важно да им дадем крила, а не да прекършваме желанието им още от самото начало. Иначе ще се сдобием със стресирани и вечно недоволни наследници, които тепърва ще ни покажат кой е шефът, щом например паднат в плен на пубертета! Така че бъдете точни и мотивирани в изискванията си, но не прекрачвайте златната среда. Това може да се обърне срещу вас.

Внимание, родители!

Учебници, изисквания, занимания, кой ще води детето на плуване, кой на уроци... Родителите са не по-малко стресирани от самите деца! Не забравяйте за Шуслеровите соли №5 и №7. Те са и за вас! №5 по 5 таблетки сутрин и №7 по 5 таблетки вечер преди сън. Така ще сте жизнени, отпочинали и енергични. Освен това ще посрещате по-леко неуспехите на децата. Припомнете си, че чрез грешките те се учат на нови умения и чертаят своя път. Бъдете техни съветници и доверени приятели. Заслужава си! Някой ден ще се гордеете с тях! Трябва само малко време и търпение! Много търпение...