Всяка връзка крие своите рискове и затова ни се иска да разберем още в самота начало дали с половинката ни сме създадени един за друг и дали връзката ни ще издържи на проверката на времето. За съжаление, не е възможно да кажем как ще се развият отношенията ни, но има много издайнически знаци, които да ни подскажат дали връзката ни е хармонична и притежава всички качества, за да издържи дълго време.

Днес решихме да ти споделим тези признаци, с които по-лесно ще разбереш дали си струва да се бориш за връзката си, или може би трябва да осъзнаеш, че имате не един проблем.

1. Поведението в стресови ситуации

Има ситуации, в които просто губим почва под краката си. Причината може да е дребна или наистина значима, но важното е, че изисква мигновена реакции. Много е важно в такива ситуации ти и партньорът ти да се допълвате.

Например, ако ти си импулсивна и лесно се палиш в стресови ситуации, по-добре е партньорът ти да е спокоен човек, което ще ти помогне да не взимаш прибързани решения под влиянието на силни емоции. Освен това е много важно в такива моменти да се подкрепяте, вместо да се нападате един друг.

2. Начинът ви на мислене

Ти и партньорът ти сте възрастни хора и всеки от вас си има свои възгледи, предпочитания и разбирания за света. Мнението ви по даден въпрос може да е много сходно или напълно противоположно, но важното е да разбереш, че мислите и чувствата на партньора ти не е нужно да бъдат идентични на твоите.

Никога не взимай еднолично решение, което касае и двама ви. И недей да се измъкваш с това, че можеш да прочетеш мислите на партньора си, защото това просто не е така. И двамата трябва да позволите на другия да взима самостоятелни решения и да се научите да си задавате въпроси, защото комуникацията е ключът към здравата и хармонична връзка.

3. Желанията ви

Този признак е продължение на предишния – не можеш да очакваш, че половинката ти ще прочете мислите ти и ще разбере от какво имаш нужда. Бъди открита и честна с него, сподели какво мислиш и какво те притеснява. Например, ако искаш прегръдка, няма нищо по-лесно от това да си кажеш, вместо да чакаш той да се сети и накрая да се нацупиш, че не е отгатнал какво искаш.

4. Личното пространство

Ако прекарвате всяка свободна минута заедно, всички неща, които правите често, скоро ще се превърнат в рутина. Най-добре е всеки от вас да си има лично хоби и да откриете допирни точки в интересите ви. Поне 1-2 пъти седмично правете нещо интересно и необичайно заедно. Учените са открили, че щастливите спомени, които имаме с партньора, заздравят връзката ни. Затова е важно да не се подавате на рутината и от време на време да разнообразявате ежедневието си.

5. Общите ви планове

Целите и желанията ви може да не са напълно идентични, но е важно да имате сходни позиции по важните теми. Най-важната от тях е личното ви разбиране за успех. Ако ти смяташ да се посветиш на кариерата си до 35-40-годишна възраст, но половинката ти вече мечтае да има деца, то това със сигурност ще предизвика разгорещени дебати за общото ви бъдеще. Ето защо е важно на ранен етап от връзката ви да обсъдите какви са целите ви в живота.

6. Приятелите

Приятелите са важна част от живота ни и тяхната загуба би ни съкрушила. Любящият партньор много добре го осъзнава и затова се отнася с уважение към приятелите ти, дори и да не ги харесва много-много. Подобно поведение е признак за зрялост и любов.

7. Роднините

Семейството ни е също толкова важно, колкото и приятелите ни, а може би дори и по-важно. Затова трябва да се разбираш със семейството на половинката ти. Ако постоянно се караш с партньора си заради родителите му или дори си позволяваш да влезеш в пререкания с роднините му, това със сигурност ще влоши взаимоотношенията ви.

8. Здравословните конфликти

И като говорим за пререкания, конфликтите и споровете са част от нормалната връзка. Ако си мислиш, че истинската любов изключва възможността да се карате от време на време, помисли отново, иначе ще останеш доста разочарована от връзките.

Вместо да се стараете никога да не се карате, измислете стратегии за бързо разрешаване на конфликтите.

9. Как празнувате чуждия успех

Едва ли има нещо по-потискащо от това да живееш с човек, който омаловажа постиженията ти и не му пука за успехите ти. В хармоничните връзки партньорите се подкрепят и искрено се радват на успехите на другия, освен това се насърчават и вдъхновяват един друг.

10. Компромисите

Ако и двамата сте инати и не умеете да отстъпвате за разни дребни неща, ви чакат много конфликти за в бъдеще. Много е вероятно това безсмислено упорство, което води до напрежение помежду ви, да е причина и за края на връзката ви. Всеки от нас трябва да се научи да прави компромиси и да приеме, че невинаги може да е прав.

Бонус: Какви връзки имат успех

Хората описват любовта и успешните връзки по различен начин, но има два генерални типа връзки, които побират в себе си повечето мнения по този въпрос:

Тип №1: Родените един за друг

Тип №2: Любовта като пътуване и израстване

Първият тип двойки възприемат партньора си като сродна душа, половинката, която ги допълва. Те си мислят, че са създадени един за друг. Вторият тип двойки се фокусира не върху сходствата и различията си, а върху това, което са постигнали заедно, върху пътя, който са извървели ръка за ръка.

Според някои учени вторият тип двойки имат по-голям шанс да изградят стабилна и дълготрайна връзка, защото хората от втория тип са подготвени за трудностите и не очакват партньора им да бъде идеален.

Тези 10 признака може и да показват дали връзката ви е силна и хармонична, но все пак твоето щастие е в собствените ти ръце и ти познаваш сърцето си най-добре.