Всички имаме по една приятелка, която яде сладолед, никога не си поръчва салата, никога не спазва дието и има „супер” гени. Когато стане дума за самите нас обаче, винаги се стига до... диета! Според Карла Хейзър, диетолог и специалист по хранителна и метаболитна медицина в Чикаго, диетите не са никак ефективни. Ето 10-те правила, които ни съветва да спазваме, за да влезем в така желаната форма:

Не всеки ден има специален повод

Понички в офиса, хапване в ресторант, торта на рождения ден на приятел - тези събития се случват толкова често, че е лесно да се оправдаем с тях. „По време на празници всички тези изкушения ни приканват да ги опитаме, но диетата е това, което поддържа теглото ни стабилно“, казва Хейзър. "Така че избирайте мъдро кулинарните изкушения, на които да се отдадете. Може да си поделите крем брюлето със съпруга си тази вечер, но само ако не сте посегнали към онези бисквитки по време на срещата по-рано през деня. Или празнувайте рождения си ден с торта, но само като я опитате, а не изяждайки мигновено две парчета от нея." 

Говорете на вечеря

Да, събрали сте се, за да хапнете заедно, но защо едновременно с това и да не наваксате с истории за нещата, които са ви са се случили откакто не сте се виждали? Едно от последните проучвания в областта доказва, че ако си говорите, ще ядете по-малко. В друго, проведено от „Журнал по клинична ендокринология и метаболизъм”, изследователите поискали от хората да изядат купа сладолед в рамките на 5 или 30 минути. Оказало се, че тези, които го изяли по-бавно, са отделили повече от хормона, потискащ храненето, наречен пептид YY и се чувстват по-сити. Така че насладете се на лазанята, но обърнете повече внимание на компанията.

Не губете време с диетични храни

Нискомаслените храни звучат добре, но само на теория. Проблемът е, че те често са силно преработени и имат високо съдържание на въглехидрати. „Те ще се превърнат в захар, разграждайки се в организма ви, което може да допринесе за увеличаване на теглото”, смята Хейзър. "Нещо повече - компаниите усъвършенстват тези продукти след отстраняването на мазнините, като прибавят захар, сол и други добавки. Така, жените, които не спазват диети, все още продължават да четат етикетите, оставяйки се да бъдат измамени от написаното върху тях”, казва д-р Лори Шимък. 

Нито една храна не е „лоша”

Няма значение дали браунито е „лошо”, а зелето „добро”. В проучване на Университета в Торонто жените, които не са консумирали шоколад в продължение на една седмица, били по-склонни да ядат повече от него. По-късно проучване през 2010 г. потвърждава тези резултати: ако си кажете, че няма да ядете шоколад и се опитате да не мислите за него, ставате обсебени от... шоколад! Това ви връща към мисълта, че не можете да пазите диети и ви кара да се чувствате виновни, а в резултат на това започвате да преяждате. За да изградите „щастливи взаимотношения” с храната, изхвърлете думата „лошо” от речника си.

Подарете си почивка

Когато сте заети, първото нещо, което ви се иска да направите, е да поспите. Ако искате да поддържате тялото си в перфектна форма, то знайте, че  сънят е от първостепенно значение. Всъщност, в дните, в които трябва да избирате между допълнителен час дрямка или събуждане рано, за да тренирате, д-р Шимък предлага да поспите. „Липсата на сън води до хормонални ефекти, които благоприятстват качването на тегло и променят апетита ви, така че да предпочитате висококалорични храни. Освен това няма да имате енергията да се упражнявате ефективно”, казва тя.

Не се отказвайте

Току-що сте изяли чийзбургер и пържени картофки. Дори и да сте се отдалечили от целите си за здравословно хранене, не се отказвайте и си обещавайте да се нахраните по-добре следващия път. Това може да доведе до по-добри „взаимоотношения” с храната, разкрива ново проучване от Университета във Ватерло, Канада. Ако не сте достатъчно амбицирани, няма да се храните здравословно и е възможно да увеличите теглото си. „Обърнете се към себе си като към любим човек: с насърчаване и увереност”, казва д-р Шимък.

Избягвайте диетичните напитки

Въпросът с изкуствените подсладители е спорен. Някои проучвания доказват, че те не оказват влияние върху теглото, а според други - некалоричните напитки могат да предизвикат повишаване на теглото чрез стимулиране на глада. Д-р Шимък съветва да ги избягваме напълно. „Диетичните напитки карат мозъка да иска захар и много хора се пристрастяват към тях”, казва тя. "Освен това, те ви карат да мислите, че не приемате калории и така е възможно да посегнете към бързата храна вместо към салата".

Експериментирайте в кухнята

Здравословно хранене никога няма да е скучно, ако подправите ястията си с билки и подправки. Те засилват всеки аромат и заменят мазнините, а храната е все така питателна, посочва изследване на университета в Колорадо, Денвър. Добавянето на подправки като червен пипер повишава метаболизма, като ви помага да „изгорите“ допълнителни калории от храната си. Не се страхувайте да добавите подправка вместо масло следващия път, когато приготвяте броколи например, а запечените пилешки гърди съчетайте със сушени билки, чесън и червен пипер. 

Не бройте калориите

„Има огромна разлика между това как тялото ви използва 1000 калории от бърза храна и 1000 калории от пълноценна такава“, твърди Хейзър. Вманиачаването в броене на калории може да ви накара да не приемате богати на калории храни, които имат високи хранителни стойности. Например риба, авокадо, зехтин, кокосово масло, ядки, тъмен шоколад. Съсредоточете се върху консумирането на истинска храна, съдържаща протеини (риба, пиле, тофу), зеленчуци и източници на „полезни“ мазнини. „Най-добрите ястия засищат глада и ви помагат да останете в добра форма“, казва тя.

Консумирайте захарта умно

Всички знаем, че захарта не е полезна. „Тялото ви може да се справя добре с нея, но ако прекалявате, започва да я съхранява като мазнина“, смята Хейзър. "Това, разбира се, не означава, че трябва да я изключите от менюто си напълно. Птросто разберете какво е точното количество, което тялото ви може да поеме, без това да му се отразява негативно“, съветва тя. "Чувствате ли се уморени и подути след няколко бисквитки? Въз основа на реакцията ви, ще разберете дали трябва да намалите захарта. Все пак храната трябва да ви накара да се чувствате добре и всяка жена, която не спазва диета, знае това."