Днес ще ви запознаем с Мат Боутел – баща и инженер от Австралия, който в свободното си време създава изкуствени ръце и пръсти за децата в нужда. И то нещо повече – той го прави напълно безплатно.

Някои протези могат да достигнат цена от 30 хил. долара, но Боутел раздава творенията си, поемайки всички разходи.

„За мен това не е труд, това е жест на любов. Чувството да дадеш на някого нещо безплатно, е много специално“, разказва той.

Идеята в него се заражда, след като е изпратен на обучение в Япония. Там той се занимава с роботика и има възможността да управлява бионична ръка на стойност 1 млн. долара.

„Помислих си, че технологията е невероятна, но как би могъл обикновен човек да има досег до нея? Вероятно има и по-евтин начин да се направи?“ казва Боутел.

След това инженерът си купил 3D принтер за 5 хил. долара и прекарал една година в усъвършенстването на „кинетичен пръст“, който да се движи като реален пръст.

Въпреки дългите тестове, самият пръст струва само 1 долар. „Най-скъпата част е велкрото за каишката. Основният ми проблем обаче бяха разходите за транспорт. Днес тъкмо изпратих ръка на 17-годишно момиче в Ирак и ми струваше 86 долара.“

Негови приятели и колеги съветват Боутел да създаде своя страница в платформата My Cause, чрез която да набере пари за бъдещите пощенски разходи.

Инженерът се надявал да събере 7000 долара за предстоящите си проекти, но хората били толкова трогнати от делото му, че продължили да даряват пари, много след като първоначалната сума е събрана.

„Един човек, Тони Нелсън, дари 10 хил. долара, защото беше наистина впечатлен. Надявам се тази седмица да се срещна с него и да му благодаря на живо“, казва Боутел.

Обикновено той изпраща завършените протези по пощата, но наскоро решил да си направи пътуване от Мелбърн, където живее, до южния град Уолонгонг, за да достави протезите лично на две момиченца.

12-годишната Лили и 3-годишната Калани са родени без пръсти. 600 души в Австралия имат същото заболяване. Боутел дава на двете момичета нова надежда за пълноценен живот и Лили е толкова вдъхновена, че един ден също иска да помага да на хората.

„Децата са част от процеса. Те избират цветовете, за да подхождат на характера им“, казва Боутел. „Моментът на срещата с тях е много емоционален. Възможността да видиш как тези деца с увереност хвърлят топка или да вдигат чаша, е наистина разтърсваща.“

Със събраните 33 хил. долара инженерът ще може да направи много нови протези и да започне следващия си проект. „Искам да правя и крака за жертвите на противопехотни мини в Колумбия и Сирия. Освен това мога да купя 3D принтери с по-добро качество и да покажа на други австралийци как се правят протези, за да може да се правят все повече.“

„Трябват ни още хора в проекта. Една ръка отнема 20 часа, за да се програмира, и още 20 часа, за да се принтира. Обикновено принтирам протезите, докато спя. По този начин, когато се събудя сутрин, вече имам нов пръст или ръка.“

Ако Боутел намери още доброволци, той се надява да развие технология, която да помага на хората с паркинсон да се хранят сами, благодарение на ръка с вграден стабилизатор.

Невероятното дело на Боутел дори не е основната му дейност. Той работи във фабрика за автомобили и се занимава с протезите, след като сложи децата да си легнат.

„Съпругата ми е много търпелив човек“, шегува се той. „Но смятам, че всички трябва да помислят как могат да вложат уменията си в нещо положително. Днес всички се стремим да имаме повече и повече пари, но те не ни носят истинско удовлетворение. Възможността да помогнеш на някого безкористно, носи истинско щастие.“

Светът има повече нужда от хора като този прекрасен баща и човек!