Прочетете уроците, който една разведена майка е научила от личен опит. Тя никога не е предполагала, че някой ден ще се окаже разведен родител. Признава, че някои от тези уроци са били по-трудни от други.

Скръбта те залива в магазина за хранителни стоки

Смятате, че сте в безопасност в сектора за замразени храни, когато работите с клиент на работа или придружавате детето си на екскурзия, но грешите. Скръбта не я интересува къде сте или какво предпочитате да правите. Пристига по свой собствен график, идва от песен или разсейване по време на зърнената закуска. Тя често забравя подробностите за развода: не помни, че бракът е свършил години преди раздялата или че е минала повече от година, откакто той се е изнесъл. Скръбта ви носи своя собствена времева линия, без да обръща внимание на вашите предпочитания, очаквания или нуждата от лично пространство. Носете си кърпички.


Смятате, че никога няма да свикнете с тишина. Когато го направите, се чувствате виновни

Времето без децата се проточва безкрайно. В крайна сметка свиквате с този нов ритъм и правите планове за него. Избирате да прекарате времето си с приятели в някое лозе, да се насладите на най-неподходящия сериал в Netflix или да почистите гаража в блажена тишина. По средата на тази дейност забелязвате, че децата не ви липсват. През останалата част от уикенда се чудите какъв родител сте и се притеснявате, че да свикнете да прекарвате времето си без децата е неестествено. Може и да е, но това е нормално.

Понякога да си сама е по-лесно от това да си омъжена

Вие сте отговорна за смяната на изгорялата крушка в килера и за изпразването на съдомиялната машина. Никой не ви натяква или негодува, ако това не се случи. Само вие можете да решите дали децата могат да прескочат вечерното къпане или дали е дошло време да рефинансирате къщата. Слагате децата да спят и никой не ви чака, за да продължите напрегнатия разговор, започнал преди няколко часа, докато се обличахте за работа. Понякога забелязвате тези нови неща, които ви липсват и се чувствате тъжна, но друг път усещате облекчение.

Разказването на историята за развода никога не свършва

Упражнявате това, репетирате думите в огледалото, подготвяте се да разбиете сърцата на децата си и да промените семейството си. Дишате дълбоко, когато всичко свърши и с нетърпение очаквате този разговор да остане далеч, далеч зад вас. Вместо това, откривате, че непрекъснато казвате на децата си защо мама и татко живеят разделени.Тийнейджърът, на когото го казвате, утре ще се интересува от връзки и любов по начин, който миналата година, когато беше на 12 каза, че няма. Приятелите на 8-годишна възраст имат различна гледна точка по отношение на развода от тази на вашето дете и то се притеснява, че пропуска нещо. Разказвате историята си отново и отново, всеки път на дете, което се е променило от последния път, когато я е чуло.

Излизането на срещи може да е забавно, ужасяващо и неудобно. Опитайте се да не носите всички тези емоции вкъщи

Обличането за първа среща от десетилетия е изтощително занимание. Тревожите се за това коя сте и как изглеждате в изключителни подробности, подобно на тези от девети клас. Докато дойде датата, сте вече изпотена в третата си дреха. Забравяте за отворените врати, как се реже храна или как се ходи на високи токчета. Чудите се дали е нормално да говорите за хранителните алергии на 6-годишното си дете или за неспособността на бившия ви да организира времето си. Забелязвате сините очи на мъжа, с когото сте излезли и леката му усмивка и се чудите дали спи с пижама. Питате го и осъзнавате, че не сте взели предвид всички последици от този въпрос. Осъзнавате, след провал или седем такива, че излизането по срещи може да бъде просто време, прекарано по забавен начин. Носенето на товар от последната ви връзка или бъдещия статут на неомъжена жена, го прави по-трудно. Това е просто вечеря.

Независимо от всичко, ще се притеснявате за парите

Някога вие двамата се грижехте за семейния бюджет. Макар че има финансова подкрепа за децата, чувството е различно. Дори и да сте управлявали финансите преди и това да не е нещо ново за вас, усещате паника. Парите ви се струват голяма, непреодолима и страшна тема.

Дори години по-късно, щастливи в новия си живот, ще ви липсва старият

Липсва ви звука на вълните, обгръщащи брега край семейната къща на бившия ви съпруг. Не можете да откриете рецептата на майка му за говеждо. Усещате, че започвате да се смеете на стара шега, преди да осъзнаете, че само вие я разбирате. Отначало да ви липсва стария живот поражда моментна паника. Направихте ли ужасна грешка? Не сте ли щастлива, колкото първоначално си мислихте в началото на новия ви живот? С годините ще осъзнаете, че да ви липсва стария живот, просто означава, че сте имате достатъчно късмет, за да видите магията в бъркотията.


Другият родител все още е най-добрият ви партньор

Ще има нови елементи на връзката ви: гняв, болка, ревност. Няма да комуникирате по начина, по който някога сте го правили. И двамата ще бъдете начинаещи, намирайки своя път, докато се научите да бъдете разделени родители. Ще направите толкова много грешки, че може би ще започнете да губите надежда. Няколко дни тази задача ще ви изглежда невъзможна. И все пак никой не обича децата ви така, както вас двамата. Никой не си спомня за деветдневния престой в кувьоз на детето ви или за начина, по който диша, когато наистина спи и вече не се преструва. Никой друг не се страхува от начина, по който накланя главата си по време на балетното си представление или знае, че се нуждае от време, за да се справи сама с проблема, преди да приеме помощта на родителите си. След всичко, през което сте преминали, двамата винаги ще ви обединяват хората, които обичате.

Децата ще чувстват болка, но ще бъдат добре

Всеки път, когато децата ви се държат странно, ще търсите причина в развода. Ще внимавате за всеки признак на тревога, ако не се приспособяват, както вие очаквате. И сте права, понякога. Разводът променя хода на семейството и живота, както и на всяко друго събитие. Децата никога няма да бъдат същите каквито са били преди. Но ще бъдат добре. Вие разбирате, че изборите, които правите след развода, са толкова важни, колкото избора да се разделите. Осъзнавате, че имате възможност всеки ден да допринасяте за излекуването им. Тези неща променят децата, но ще бъдат добре.

Вие сте достатъчна

Дори в първите дни на разбития ви живот, вие сте достатъчна. Дори когато гледате на вашето малко семейство, различно от начина, по гледате на останалите, победено, но оцеляло, каквото никога не сте си представяли, че ще бъде, вие сте достатъчна. Принадлежите на децата си, както и те на вас. Това е общото ви пътуване. Достатъчна сте за тях, обичате ги с всяка част от вашето същество, достатъчна сте и за себе си.