Юпитер, Плутон и Сатурн стават ретроградни този месец - но за щастие знаем как да ви помогнем!

Ретроградните периоди са неустоимо оправдание за всичко лошо, което се случва в живота ни - но не всички ретроградни периоди са лоши! И в случай, че не знаете, Меркурий не е единствената планета, която може да се движи назад.

Докато планетите се движат из зодиака, понякога спират и обръщат посоката… или поне така изглежда! Макар и никоя планета реално да не променя посоката на орбитата си около слънцето, много от тях създават оптическата илюзия на обратно движение от гледна точка на Земята. Докато планетите придвижно минават по стария си път, ние преразглеждаме темите, които са изникнали по време на първоначалното им пътешествие. В астрологията всички планети, с изключение на Слънцето и Луната (които са разглеждани като планети в астрологията) имат ретроградни периоди, а този месец три от по-бавните планети започват своя: Юпитер, Плутон и Сатурн. Тъй като те се движат бавно, техните ретроградни периоди не са толкова разрушителни като тези на бързите (Меркурий, визираме теб!), а най-събитийните моменти са в самото начало и в края на периода (наричан от астролозите “стационарен”).

Ретрограден Юпитер

Юпитер е планетата на растежа, а ретроградният й период - който започва на 19 април и приключва на 11 август - е възможност да спрете на пауза и да осъзнаете колко много сте натрупали в живота си от началото на новата година.

Ретрограден Плутон

Плутон е ретрограден от 24 април до 3 октомври и промяната в движението му винаги е напрегната. Като планетата на подземното царство, Плутон ни подтиква да се сблъскаме с това, което е скрито под повърхността. Смъртта и прераждането са основни теми на тази планета, а ретроградният период ни притиска да анализираме трансформациите, които са настъпили в нашия живот от началото на новата година.

Ретрограден Сатурн

Ретроградният Сатурн започва на 30 април и продължава до 18 септември, карайки ни да разгледаме отговорностите, с които сме се нагърбили от 1. януари насам. Сериозната планета, позната като “строгият учител”, може да доведе мрачен период в животите ни, когато обърне посоката си.

Но не се тревожете от тези ретроградни периоди или продължителността им - това всъщност се случва (почти) всяка година и всъщност ни предоставя ужасяващата възможност да обмислим промените в живота ни и дали те са ни насочили към правилния път. Прочетете хороскопа си по-долу и научете как промените в посоката на тези планета ще засегнат вашата зодия.
Съветваме ви също така да прочетете и информацията, касаеща вашият асцендент, както и знакът, под който се намира Луната ви.

Овен

Скъпи Овни, напоследък сте много вдъхновени от новите идеи, с които се сблъсквате. Научили сте толкова много, пътувате повече или давате живот на фантастичните си идеи… но накъде искате да продължите занапред? Може би вълнуващите ви хрумвания се нуждаят от допълнително проучване. Научили сте много за това как да бъдете лидер и как да поемате големи отговорности. Отделете време да се вгледате и във връзката си с авторитетите… защото вие самите сте авторитет! Репутацията ви и мястото ви в света се променят. Правите това, което правите, не заради наградата или признанието, а защото имате огромни идеали, които означават целия свят за вас. Сега ще научите, че и наградите няма да ви навредят!

Телец

Учите се как да живеете с неприятни чувства, мили Телци. Вие сте много осезателни и чувствителни и затова мразите дискомфорта - но сега ще научите колко е важно да приемате емоционалната, физическата или духовната болка, вместо да я отричате. Гмуркате се по-дълбоко и в интимността. Всичко, засягащо начина, по който развивате ума си - от училището през пътуванията до духовността, претърпява промяна. Може би е време да преразгледате идея, която ви е вдъхновила, но не сте успели да й отделите време. Може да сте упорити, но дали сте тесногръди? Помислете за това как можете да разширите мирогледа си. Има ли възможност, която сте отказали, но може да бъде добра за вас? Може би е добре да преразгледате гледната си точка.

Близнаци

Толкова много вълнуващи нови взаимоотношения са се появили в живота ви и с всеки следващ човек, който срещате, научавате по нещо ново за себе си. На този етап отделете време да осмислите как се чувствате спрямо хората в живота ви - идеализирате ли някого? Опитайте се да направите отношенията си с хората по-земни, скъпи Близнаци. Също така сега е времето да се справите със сложните финансови ситуации - например да рефинансирате заем или да платите данъците си. Бюджетът ви заслужава вашето внимание. Дължите ли нещо на някого? Може да не става дума за пари, а за извинение. Сега е времето да го предложите. Вие сте любопитен и социален човек, който непрекъснато е в движение и е нетипично за вас да се спрете. Но понякога конфронтирането с големите емоции - като например тези, касаещи интимността или мъката - ви забавят. Не се противете на тази промяна в темпото. Забавете се и седнете заедно с емоциите си, за да ги осмислите - не бягайте от тях.

Рак

Успели сте да въведете няколко страхотни навика и ритуала в ежедневието си, а и ви предстоят нови големи събития - но е време да спрете да добавяте неща в списъка си със задачи и да се съсредоточите върху това, което в момента ви се случва. Взаимоотношенията ви претърпяват реконструкция: докато хората в живота ви поемат нови роли и отговорности в животите си, тяхната връзка с вас също се променя. Вашата черупка е символ на силната ви защитност, но сега се намирате в етап от живота си, в който можете да се научите да казвате “не” малко по-силно и по-уверено. Подреждането на отговорностите ви спрямо останалите хора е ключовото нещо, върху което да се съсредоточите.

Лъв

Достигнали сте нови нива на мъдрост в последно време, драги Лъвове! Пътувахте и се учехте, а нови възможности непрекъснато се появяваха пред вас. Умът ви направо блести! Духовно и интелектуално сте се сдобили с много нови знания - сега е време да ги оцените. Неща като постоянната ви работа в момента търпят промени. Преценете добре колко нови задачи сте способни да поемате и завършете онези, които вече сте започнали. Имате някои навици, които се нуждаят от промяна, някои, които трябва да бъдат тотално изключени от живота си, както и такива, които трябва да въведете в ежедневието си, за да подобрите благосъстоянието си.

Дева

Домът ви - или усещането ви за дом - се е разширил неимоверно, скъпи Деви. Може да имате повече съквартиранти, по-голямо семейство или повече пространство. Или пък да сте развили по-силна връзка с роднините си. Важното е, че сте отворили пространство за нови неща в живота си. Сега е време да осмислите това, което е дошло на пътя ви. Имате страхотно чувство за хумор и обичате да купонясвате, въпреки че имате репутация на ангел пред останалите. Но сега е времето да направите крачка назад и да приемете колко щастливи сте в живота си, колко креативност блика от вас и как като цяло обичате да се забавлявате. Време е да се вгледате по-дълбоко в проблеми, касаещи романтиката - повърхностните свалки няма да ви помогнат в момента. Същото важи и за изкуството ви. Дълбоката нужда за креативност се трупа вътре във вас и това, което създавате, ви променя.

Везни

Комуникационните ви умения винаги са били завидни, но сега са се подобрили още повече - гласът ви е по-чист и достига по-надалеч. Но в живота ви има толкова много информация, че е време да преосмислите всички новини, които сте получили напоследък. Важно е да осъзнаете нуждата си от граници - помнете, че те се променят с всяка нова връзка или ситуация. Не се изненадвайте, ако това, което е работило за вас миналата година, сега тотално ви обърква. Нуждаете се от повече лично пространство и сигурност, тъй като домашният ви живот претърпява промяна. Организирате задачи между вас и хората, с които живеете или пък се справяте с проблеми между вас и роднините ви. Може би сменяте жилището или ремонтирате. Това е чудесно време за подобни начинания.

Скорпион

Напоследък се наблюдава силен ръст в самочувствието и бюджета ви, скъпи Скорпиони! Но с цялото това изобилие, трябва да бъдете по-разумни относно начина, по който харчите парите си. Знаете колко е важно е да бъдете организирани и точно това е нещото, което се преструктурира в живота ви - всичко от начина, по който стигате до работа сутрин до начина, по който подреждате документите си. Знаем, че това звучи ужасно скучно, но това са малките неща, които могат да ни спънат или да оправят деня ни. Време е да се съсредоточите в детайлите. Комуникационните ви умения също подлежат на подобрение, но това може да означава, че ще научите някои трудни уроци за това как да бъдете добър слушател и как да изразявате нуждите си.

Стрелец

Вие сте изключително популярни напоследък, скъпи Стрелци и сте оставили своя белег в живота на хората. Сега е чудесно време да отстъпите крачка назад и да осмислите следващия си ход. Вие сте един от най-общителните знаци в зодиака, много щедри и винаги готови за купон - но макар да сте оптимистични и слънчеви, също така имате и проблеми със самочувствието, за които трябва да отделите време да излекувате. Също така реконструирате и бюджета си - време е да бъдете реалисти по отношение на финансовото си положение. Това не означава само да преосмислите за какво харчите, но и това колко изкарвате. Време ли е да поискате увеличение? Времето и енергията ви са ценни.

Козирог

Вие сте практичен и земен човек, който цени логиката, но напоследък сте открили по-дълбок кладенец на интуитивна способност у себе си, скъпи Козирози. С тази новооткрита увереност в интуицията ви, може лесно да избягате надалеч във въображението си - време е да направите крачка назад и да осъзнаете какво е реалност и какво - фантазия. Преминавате през дълбоки трансформации - особено този месец осъзнавате изключително силно колко различни сте сега, отколкото сте били преди. Това е вълнуващо, но трябва да поставите и нови граници заедно с тези промени. Вие сте роден лидер, но сега търсите значението на това за вас сега, когато отговорностите ви се променят. Може би някои от тях вече нямат място в живота ви? Сега е времето да се освободите от тях.

Водолей

Напоследък популярността ви расте, мили Водолеи! Всеки иска да излиза с вас - но дали вие искате да излизате с всички? Сега е времето да изберете кои социални групички, клубове и организации наистина заслужават да принадлежите към тях. Толкова много се случва зад кулисите на живота ви и маниакът за контрол, който дреме във вас, не е доволен. Случва се много и в подсъзнанието ви - вземете си почивка и въведете медитацията в деня си. Като цяло трябва да си отделите време за себе си. Спрете да борите умората с кафе, а вместо това се погрижете за себе си с полезна храна и много почивка. Интуицията ви също е по-силно - опитайте се да научите повече за това как да я използвате.

Риби

Напоследък правите страхотни скокове в кариерата си, мили Риби! Вие сте под светлините на прожекторите, но сега е времето да преосмислите върху кои проекти искате да продължите да работите и кои сте готови да приключите. Още успехи, награди и признания предстоят! В социалния ви живот ще настъпят промени, а мечтите и надеждите ви за бъдещето се развиват. Мислите много за това как хората споделят (или не споделят) силата си и осмисляте как нещата трябва да се променят в обществото ви - както и какво можете да направите това да се случи. Казват, че “с какъвто се събереш, такъв ставаш” - дали не сте се събрали с някой, с когото не бива? Време е да си намерите нова групичка - не си струва да държите в живота си хора, които не ви разбират и не споделят мислите ви.