Винаги сте знаели, че предменструалния синдром натиска спирачката на деня ви. И макар и да е изкушаващо да посегнете към кутия шоколадов сладолед, има храни, които могат да облекчат симптомите ви наистина, борейки се с възпаленията в тялото ви.

Скорошно проучване сред почти 3000 жени установи, че тези, които имат по-високи нива на C-реактивен протеин - признак на възпаление в тялото - е значително по-вероятно да страдат от симптомите на ПМС, в това число тревожност, промени в настроението, спазми, повишен апетит, наддаване на тегло, подуване на корема и чувствителност на гърдите.

"Жените използват ибупрофен, противовъзпалително лекарство за лечение на симптомите на ПМС. Така че вече имаме доказателства, че възпалението играе роля", казва авторката на изследването доктор Елън Б. Голд.

Макар и да не съществува категорична причинно-следствена връзка между диетата и нивата на C-реактивния протеин, това, което ядете може да окаже ефект върху възпалението в тялото ви, казва Елизабет Бъртън-Джонсън, която също е работила върху изследването.

Някои храни, като тези, които са с високо съдържание на наситени мазнини, захар и сол, могат да увеличат възпалението, но други предоставят повече витамини и минерали, които се борят с него, обяснява експертът Джес Кординг.

Какво може да хапнете, за да притъпите предменструалния синдром в зародиш? Експертите споделят своите топ храни - можете да ги видите в нашата галерия.

В крайна сметка най-добрата диета срещу предменструалния синдром е тази, която работи за вас. "Проследете храненето си и вижте какво подобрява и какво влошава симтомите ви", съветва Кординг. "Ние не сме еднакви през целия месец - хормоните ни се променят. Така че това, което ви трябва през една седмица от цикъла може да е различно от необходимото за друга. Това е нормално".