Любовта е сложен феномен, който не е лесно да си обясним. Много често дори ние самите не можем да кажем с точност защо сме се влюбили в някого. И въпреки че точен отговор нямаме, изборът ни всъщност може да разкрие много за нашия собствен характер. Защото неслучайно се влюбваме в ниски или високи, емоционални или сдържани хора. Дори домашните любимци могат да окажат влияние върху избора ни!

Днес ви представяме 11 качества на половинката ви, които могат да разкрият нещо повече за вашия личен характер и за това, което търсите в любовта.

1. Ако си приличате външно

Меган Фокс и нейната половинка Брайън Остин Грийн имат сини очи, тъмна коса, широки чела и много подобни брадички. Бихме могли да решим, че са брат и сестра. Същото се отнася и за нашите актьори Ники Илиев и съпругата му Саня Борисова.

А сега погледнете собствената си половинка. Намирате ли много общи физически черти? Това означава, че вие обичате себе си: Логиката е много проста - ако се смятате за привлекателни, хора, които приличат на вас, почти винаги ще ви се струват привлекателни и съответно имат по-голям шанс от онези, с които изобщо не си приличате.

2. Ако сте еднакво привлекателни

Райън Рейнолдс и Блейк Лайвли са една от най-красивите двойки в Холивуд. В тази точка бихме споменали и Брад Пит и Анджелина, въпреки че вече не са заедно.

Учените са открили, че предпочитаме хора, които са горе-долу на нашето равнище по красота, защото смятаме, че те са най-подходящата опция за нас. Така че ако смятате, че партньорът ви е секси, най-вероятно мислите същото и за себе си.

3. Емоционалните срещу рационалните

Подсъзнателно ние винаги се стремим да намерим човек, който да ни допълва, а емоционалните и рационалните хора се допълват доста добре. Перфектната двойка се състои от един спокоен и разсъдлив човек плюс един емоционален и страстен, който да поддържа огъня жив. Ако вашият партньор е много внимателен и всичко премисля по два пъти, е много вероятно вие да сте емоционалната половинка.

4. Добрите хора избират добри хора

Милите и добри хора по-лесно изпитват съчувствие към останалите и по-лесно създават хармонични връзки. Такива хора рядко се карат с половинката си и винаги търсят компромисен вариант. Ако вашата половинка е добра душа, най-вероятно и вие сте такава.

5. Разлика във височината

Половинката на Джейсън Стейтъм – Роузи Хънтингтън-Уайтли, е висока 175 см, но обожава да носи високи токчета, с които става по-висока от Джейсън. На нея обаче изобщо не ѝ пука.

Обикновено жените харесват високи мъже, а доста мъже си падат по миниончета. Голямата разлика във височината понякога може да изглежда малко странно, но в емоционално отношение няма нищо странно. Мъжете, които харесват доста по-ниски момичета, обикновено искат да се грижат за тях и чрез тях да се почувстват по-големи мъже. Жените, които харесват ниски мъже, са уверени в себе си и обичат да доминират. Ако пък харесват много по-високи, искат да бъдат обгрижвани и защитавани.

6. Пищната фигура

Ако се върнем хиляди години назад, ще видим, че хората с по-пищна фигура са имали предимство в оцеляването в по-сурови условия. Освен това пищната фигура при жените е била свързвана с плодовитост, а по-късно и при двата пола е била смятана за признак за охолен живот (все пак само богатите са можели да си позволят толкова храна, че да надебелеят). Днес, разбира се, всичко това не е от значение на теория, но все още е кодирано в подсъзнанието ни.

Според учените мъжете, които харесват по-пълни жени, най-вероятно копнеят да създадат семейство. Жените пък могат да харесват по-пълни мъже, защото им изглеждат по-благонадеждни и верни.

7. Ако прилича на баща ти/майка ти

Бащата на психоанализата Зигмунд Фройд твърди, че избираме партньор, който да прилича на родителя от противоположния на нашия пол.

Според едно проучване много от нас си избират партньор, чийто външен вид прилича на външния вид на баща ни/майка ни точно след нашето раждане. Това означава, че ако родителите ни са били по-възрастни, когато сме се родители, е много вероятно да си избираме по-възрастни партньори. Интересно би било да разгледате старите семейни албуми и да видите дали половинката ви прилича на майка ви, или на баща ви.

8. Домашните любимци

Според няколко проучвания жените обръщат внимание дали мъжът има домашни любимци. Мъж, който има животни вкъщи, е възприеман като отговорен и сигурен човек. Това е особено вярно, ако той има куче. Същото се отнася и за жените – дамите с домашни любимци са възприемани като грижовни, любящи и готови за сериозна връзка.

9. Турбулентното начало

Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс играят влюбени в „Тетрадката“, но истината е, че на снимачната площадка откровено не се понасяли.  Интересното е, че месеци по-късно двамата стават двойка и в реалността. Връзката им продължава само 4 години, но те са пример за много хора, които първоначално не са се харесвали, а после са се влюбили.

Едно проучване хвърля светлина върху този феномен. Според данните от него много хора си падат по онези, които в началото не са ги харесвали, но после са си променили мнението, докато хората, които се държат много мило с нас в самото начало, не събуждат в сърцето ни същата тръпка. Затова и има много двойки, които казват, че първоначално направо са се мразели, а после са осъзнали, че са създадени един за друг. Всъщност в такива ситуации ни харесва фактът, че сме успели да променим мнението на другия за нас и това ни кара да се чувстваме горди. Тази малка победа над другия ни кара да оценяваме връзката си още повече.

10. Темпото на ходене

Ако вие и половинката ви ходите с едно и също темпо и подсъзнателно се нагаждате към темпото на другия, то между вас има доверие и силна привързаност.

11. Деца и родители

Между Парис Хилтън и годеника ѝ Крис Зилка сякаш няма нищо общо. Тя обича да купонясва и да създава скандали, а той е възпитан, спокоен и скромен човек. Тогава защо са заедно?

Според една теория във всеки от нас живеят три личности – възрастният, детето и родителят. Една от тези личности доминира над останалите. Хората деца са по-наивни, непостоянни и своенравни, докато хората родители могат да са твърде грижовни. Тези две противоположности се допълват чудесно. Така че ако вашата половинка често се държи като дете, на вас най-вероятно ви доставя удоволствие да го поучвате и да се грижите за него, макар и невинаги да си го признавате.