Сутиенът съществува още от древна Гърция. Днес почти всяка жена носи такъв и смята, че всъщност употребата му ѝ носи ползи. Оказва се, че това не е вярно.

Може да ви изненадаме, но носенето на сутиен може да ни навреди, докато липсата му може да подобри общото ни здраве, да увеличи размера на гърдите ни и дори да ги повдигне.

Представяме ви 5 причини, поради които трябва да спрете да носите сутиени:

Циркулацията на кръвта ще се подобри

Искаме дрехите ни да са удобни, но сутиените ни да са плътно прилепнали. Всъщност, сутиените са просто тесни парчета плат, които притискат гърдите ни. Това може да компресира кръвоносните съдове и да попречи на кръвообращението. Неносенето на сутиен ще ви осигури по-добре изглеждащи гърди и подобряване на общия кръвен поток в тялото.

Подобряване на качеството на съня

Честа практика е да носим сутиен, докато спим, но този навик е нездравословен. Изследване доказа, че носенето на сутиен през нощта въздейства върху циркадните ни ритми.

Увеличаване на размера на гърдите

Най-лесният начин да имаме по-големи гърди е като избягваме носенето на сутиени. Това е така, защото когато гърдите висят естествено, това принуждава гръдните мускули да работят срещу гравитацията. Така че, въпреки че гърдите ни всъщност няма да пораснат в истинския смисъл на думата, стегнатите гръдни мускули ще ги карат да изглеждат по-големи.

По-красив и свеж вид

Според проучване, само една година, след като една жена спре да носи сутиен, формата на гърдите ѝ се подобрява, а самите те се стягат с до 7 мм.

Общото ви здраве на гърдите ще се подобри

Премахването на сутиена също може да помогне за подобряване на здравето на кожата и мускулите ви, тъй като притока на кръв ще се подобри, мускулният тонус ще се повиши, а потта и мръсотията вече няма да остават в капан близо до кожата на гърдите ни.