Водата за уста е продукт за допълнителна орална хигиена. Тя е полезна, когато искаме да имаме свеж дъх, да възстановим киселинно-алкалния баланс след хранене и да предотвратим развитието на кариеси.

Подготвили сме ви няколко съвета за правилното използване на водата за уста и какво трябва да имате предвид при избора на този продукт.

Съставките на водата за уста

Важно е да запомните, че използването на вода за уста не замества миенето на зъбите или конеца. Трябва да извършвате тези процедури така, както преди. Но с водата за уста можете да подобрите хигиената си, ако продуктът съдържа следните съставки:

  • Натриевият флуорид намалява образуването на плаки и предотвратява кариеса. Ако пастата ви за зъби съдържа и флуорид, бъдете внимателни, когато използвате допълнителен продукт с тази съставка. Може би е по-добре да използвате само един продукт с нея и да изберете друг без.
  • Антибактериалните съставки (като етилов алкохол и хлорхексидин) убиват микробите, които причиняват лош дъх и проблеми със зъбите. Избелващите съставки (като водороден пероксид) помагат да се отървете от петна по зъбите и да намалите плаката.
  • Неутрализаторите на миризма (като ментол и евкалипт) освежават дъха.
Стъпка 1: Измийте зъбите си

Започнете с основна рутинна хигиена – почиствайте с конец и мийте зъбите. Ако пастата ви за зъби съдържа флуорид, изчакайте няколко минути, преди да използвате водата за уста. В противен случай продуктът ще намали ефективността на минерала.

Стъпка 2: Измерете правилното количество

3 до 5 ч. л. са достатъчни, освен ако на етикета е посочено друго. Изсипете водата за уста в мерителната чашка, която обикновено върви с продукта.

Стъпка 3: Използвайте вода за уста

Задръжте я в устата си за 30 секунди. Можете да настроите таймер или просто да преброите до 30. Никога не поглъщайте продукта - това може да бъде опасно за здравето.

Стъпка 4: Направете пауза

Изплюйте водата за уста и се опитайте да се въздържате от храна, вода и цигари в продължение на 30 минути след процедурата. Това е особено важно за продукт с флуорид, който трябва да остане на повърхността на зъбите известно време, за да има най-добър ефект.

Съвети
  • Водата за уста може да се използва два пъти на ден по време на основни хигиенни процедури или след хранене, за да освежите дъха си и да възстановите киселинно-алкалния баланс. В последния случай пропуснете първата стъпка и започнете да изплаквате веднага.
  • Не се препоръчва да се дава вода за уста на деца на възраст под 6 години, особено ако продуктът съдържа флуорид или етилов алкохол. В големи количества тези съставки могат да бъдат вредни за здравето на децата.
  • Ако използвате продукта за премахване на лошия дъх, по-добре е да посетите лекар, който първо ще определи причината за този проблем. Водата за уста ще го замаскира, но той все пак ще ви притеснява, ако спрете да я използвате.